På en af Københavns hyggeligste barer kan du drikke cocktail under lysekronen

AOK
Oplevelser
Guide

København er for alvor vågnet - og hvorfor ikke snuppe en cocktail under lysekronen på et af byens femstjernede hoteller? Foråret lægger også op til loppefund ved Frederiksberg Rådhus, picnic på vandet og operabanko i en nedlagt kirke. Her er 12 gode oplevelser lige nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mundbindet et forlængst smidt i skraldespanden, sommertiden er sat ind, og der er ingen ende på oplevelserne i vores hovedstad.

Her er 12 anbefalinger til foråret i København.

1

Hva drikker Mølr?

Mange vil huske de store bogstaver HVA DRIKKER MØLR, der fandt vej til den gamle kornsilo i Nordhavn i en svunden tid, hvor man forbandt den del af byen med alt andet end luksus og livsnyderi.

Kvarteret er som bekendt transformeret, og det gælder i særdeleshed siloen, der nu huser luksuslejligheder med vild udsigt – til vilde priser. Man behøver dog ikke bo i siloen for at få et godt overblik over København, og når solen forhåbentlig snart vil skinne i ét væk fra en skyfri himmel, er dette et oplagt sted at danne sig et overblik over byen.

Tager man turen til toppen, byder Restaurant Silo på 17. etage på en vild udsigt. Her kan man desuden spise frokost eller middag – eller drikke en cocktail. For at holde liv i den gamle historie har baren genskabt graffitiskriften med samme gode, gamle stavefejl: »Hva drikker Mølr«, ligesom man kan bestille en cocktail af samme navn. Den består af mørk rom, ingefær, citron, æggehvide og øl.

Læs mere her

2

Loppesæsonen er over os

Det er igen blevet tid til at shoppe gode brugte sager til spotpris under åben himmel. Et af de populære markeder er Frederiksberg Loppetorv, hvor der er fine chancer for at gøre et godt køb. Her startede sæsonen lørdag.

Loppetorvet er flyttet fra den store parkeringsplads og foregår nu på pladsen foran Frederiksberg Rådhus samt på Georg Carstensens Plads. Her vil det med enkelte undtagelser (indtil videre 30. april og 20. august) holde åbent hver lørdag til og med 15. oktober.

Har du brug for at få ryddet op i garderoben eller boligen, er det også muligt at booke en stadeplads på kommunens hjemmeside.

10

På tur med H.C. Andersen

Danmarks nationaldigter var kun 14 år, da han drog til København for at slå sig ned i hovedstaden. Selv beskrev han sin ankomst således:

»Mandag morgen den sjette September 1819 saae jeg fra Frederiksberg Banke første Gang Kjøbenhavn; derude steg jeg af med min lille Bylt og gik igennem Haven, den lange Allee og Forstaden ind i Byen.«

Netop her – omkring Frederiksberg Have – kan man spadsere sig en god tur i smukke omgivelser i selskab med H.C. Andersen. Det er firmaet StoryHunt, der har skabt en interaktiv oplevelse, som skildrer forfatterens Frederiksberg.

Den hedder »Vejen til drømmene« og foregår sådan, at man køber sin billet og sætter hovedtelefonerne i ørerne. Mens man går rundt i haven, får man en række interessante oplysninger om de steder, man passerer. På rutens 12 stop kommer man også omkring Frederiksberg Kirkegård. Turen ender ved museet Bakkehuset, hvor man kan lære mere om H. C. Andersen.

Turen varer en-to timer og byder også på en dialog mellem den unge og den ældre H.C. Andersen. Den modne forfatter beder for eksempel den unge om »ikke at hvile på laurbærrene«, da han skal »nå at skrive hele 157 eventyr«. Og den samtale fortsætter og kommer også omkring kærligheden. Da den unge H.C. på klingende fynsk spørger: »Hvad med kærligheden«? svarer hans ældre jeg med et: »Det er kompliceret«.

Det koster 99 kroner at få adgang til turen, som til gengæld kan bruges et ubegrænset antal gange. Med i prisen er også en indgangsbillet til Bakkehuset, som normalt tager 80 kroner i entré.

Se traileren her:

4

Fra »druknehus« til vinbar

I den anden ende af byen, i Sydhavn, ligger boligbyggeriet Engholmene, som er endnu et eksempel på, at byen er ekspanderet de senere år.

Også her er et gammelt – omend meget mindre – byggeri genstået med en ny funktion. I 1923 blev et lille hus opført som pumpestation for vandforsyningen til Amager. I en årrække stod det tomt, og i 2019 blev det midlertidigt pillet ned, fordi det skulle have en mere synlig placering på den sydøstlige spids af det, der hedder Lyngholm.

Siden blev huset sat i stand, og kort før nytår åbnede det som en vinbar under navnet Anløbet. Her er otte pladser fordelt på to etager, hvorfra man kan betragte havnen og masser af ny arkitektur.

Bygningen gik tidligere under det morbide tilnavn »druknehuset« – en betegnelse, der refererer til en 33 meter lang skakt, der var under huset i gamle dage, og som angiveligt har kostet menneskeliv.

Heldigvis er faren er for længst drevet over, og man kan ganske uforstyrret nyde udsigten over vandet ledsaget af et glas champagne, prosecco eller vin (man kan også købe te og kaffe). I nabobygningen støder endnu en vinbar til i starten af april, så en tur langs havnen kan hurtigt gå hen og blive både hyggelig og festlig.

Læs mere her.

5

Københavns hippe landsby

Også dette forår er der god grund til at lægge vejen forbi BaneGaarden på det gamle baneterræn, som ligger mellem Vesterbro og Sydhavn.

Efter at have ligget øde hen, vrimler nu med tilbud for folk i alle aldre. Man kan for eksempel lære at fermentere kål eller sågar brygge øl – med mindre man hellere vil læne sig tilbage og drikke naturvin i en af de ni gamle lader, som oprindeligt blev opført i 1909 af DSB til opbevaring af træ og materialer til skinnearbejdet, og som nu har fået lidt af en overhaling.

Senest har firmaet bag måltidskasserne Aarstiderne åbnet en grøn restaurant på stedet  – du kan læse mere om den her. BaneGaardens bageri, Perron, er også af nyere dato Her kan du sætte tænderne i noget så usædvanligt som en spandauer med bechamelsauce.

Læs mere her.

6

Tag på hotel (på vandet)

Eftersom det kun indeholder ét eneste værelse, har KAJ Hotel på Holmen i København været et sikkert sted at opholde sig under pandemien. Der er ganske enkelt ingen andre gæster – hvilket sikkert også vil være en befrielse for nogle selv efter, den værste smittefare er drevet over. 

Hotellet åbnede netop under pandemien og tiltrak sig med sin gennemførte skandinaviske stil, sin inspiration fra en husbåd og sin udsigt hurtigt opmærksomhed fra både danske og udenlandske medier. Fra værelset kan man følge med i livet på vandet – herunder sejlskibet Georg Stage og de historiske huse på Toldboden. Her er også frit udsyn til bølgeskvulp og kajakker, og de friske kan tage en dukkert i floden.

Kaj Hotel fungerer som ethvert andet hotel med roomservice, minibar, kaffe og te og morgenmaden, som består af en særlig grødblanding kreeret af kokken Bo Lindegaard, der er tidligere ejer af madbureauet og partner i Prolog Coffee Bar.

Læs artikel om stedet her.

7

En rejse i tiden

Bakkehuset, som er en del af Frederiksberg Museerne, menes at være kommunens ældste - fra 1670erne - og vil man have et indblik i et af de steder, hovedstadens intellektuelle elite mødtes i en fjern fortid, er det i den grad et besøg værd.

Her, på Rahbeks Allé 23, sørgede ægteparret Kamma og Knud Lyne Rahbek for, at datidens tænkere og forfattere som Grundtvig, B.S. Ingemann, Johan Ludvig Heiberg, H.C. Andersen og Adam Oehlenschläger kunne diskutere verdens gang.

Siden 1925 har Bakkehuset eksisteret som museum – som en rekonstruktion af Rahbeks hjem. Det gælder også haven, hvor man fra maj måned kan nyde en frokost i orangeriet.

Læs mere her

8

Go west

Da Vestvolden blev opført som en del af Københavns Befæstning sidst i 1800-tallet, var den tænkt som et værn mod en potentiel fjende fra vest. Dengang var den et af de mest omfangsrige ingeniørprojekter nogensinde herhjemme.

I dag er den 14 kilometer lange strækning fra Utterslev Mose i nord til Køge Bugt i syd et oplagt sted at nyde en rolig stund i naturen. Det er også muligt at besøge nogle af de gamle militærbygninger – eller måske endda stige ned i en bunker, hvis man frekventerer den del, som ligger i Rødovre.

Vestvolden strækker sig over både Københavns Kommune, Brøndby Kommune, Rødovre Kommune og Hvidovre Kommune. Den er også blevet kaldt »det oversete fæstningsværk«. Men sådan behøver det jo ikke være i al fremtid.

Læs mere her.

9

Et særligt hjem på Christianshavn

Der findes en række steder i byen, hvor man føler sig hensat til en fjern fortid. Et er dem er Lille Mølle på Christianshavn. Den er fra 1669 og er sammen med Kastelsmøllen en af de to voldmøller, der stadig eksisterer.

Fra 1890erne var ude af brug, og i mange år var den overladt til sig selv. Lige indtil den og sidebygningerne, der hørte til, i 1916 blev købt af den unge ingeniør Ejnar Flach-Bundegaard. Han indrettede et ottekantet møllehus og en fabrik, og sammen med sin hustru, Johanne, møblerede han huset i klassisk nationalromantisk almuestil – tilsat indslag fra den store verden (Johanne var efter sigende meget rejselysten).

I dag er det muligt at komme med på en rundvisning på de fem etager, der rummer alt fra gildesal og mindre rum til en vinkælder. Ejnars frakke hænger tilmed stadig i entreen, og det er nemt at forstille sig, at her har boet et par interessante personager i møllen midt i byen.

Ejnar boede her frem til 1949, hvor han døde, og Johanne frem til 1972, hvor hun to år før sin død rykkede på plejehjem.

Læs mere her.

10

En tur på halvøen

Refshaleøen er for længst blevet allemandseje, og det er der flere gode grunde til.

Udover Copenhagen Contemporary, som holder til i B&Ws gamle svejsehal, og som for tiden viser udstillingen Light & Space, er der oplevelser nok til en dag, og der er ingen grund til at gå sulten hjem. Madmarkedet Reffen er lige åbnet igen efter en lang vinter – hertil kommer flere gourmetrestauranter og bylandbrug Øens Have, hvor man også kan få et godt måltid.

Sidste åbnede en helt særlig plantebutik også på halvørn. Byens Plantetorv hedder alternativet til den traditionelle planteskole, der især har fokus på planter og blomster, som trives i lejligheder og på altaner. Det betyder samtidig et godt og overskueligt udvalg i den gamle maskinhal et stenkast fra vandet og fra Reffen. Plantetorvet er også netop genåbnet efter at have været lukket for vinteren.

Læs mere her.

11

Lydløs picnic på vandet

Måske er det stadig lige koldt nok, men inden længe er det igen vejr til en picnic – og hvorfor ikke tage den på vandet i Københavns havn?

Her er flere muligheder for at leje en båd på time- eller dagsbasis. For eksempel hos FriendShips, der udlejer elbåde og har indrettet fartøjet, så der er fin plads til at stille maden og den kølige hvidvin på et lille bord i midten.

Det kræver ikke noget certifikat at sætte sig bag roret, og i en standardbåd kan der være op til otte personer, som sammen kan cruise mellem byens fine bygninger uden en støjende motor og uden udledning af skadelige partikler.

Læs mere her.

12

En drink under lysekronen

Det femstjernede Nimb Hotels bar oppe under loftet er og bliver en klassiker – ikke mindst på grund af de fine vægmalerier skabt af kunstneren Cathrine Raben Davidsen, de stilfulde blomsterdekorationer og lysekronen, der tilføjer ekstra storslåethed til det højloftede rum, hvor man kan synke ned i en stol foran pejsen.

Her serveres blandt andet en overdådig Afternoon Tea flere gange om ugen, men selv på en almindelig hverdagsaften er det ualmindelig hyggeligt at kigge forbi til en kop te eller en cocktail i baren, som Berlingskes anmelder Søren Jacobsen Damm tidligere har givet fem stjerner.

Der er indgang fra hotellet, og man behøver ikke kende nogen, som bor her, for at besøge baren. Som noget nyt afholdes her også onsdagskoncerter – med alt fra tango til klassisk musik.

Læs mere her.