Nu bliver Kongens Nytorv til »Dronningens Nytorv« – stor udstilling stiller skarpt på historiens kvinder

Fredag åbner udstillingen »50 Queens« på Kongens Nytorv, som i samme anledning omdøbes til Dronningens Nytorv. Her skal 50 piedestaler vise nogle af de kvinder, der aldrig fik en statue. Udstillingen er en del af festivalen Golden Days, som varer i 17 dage og fylder byen med arrangementer, der alle har fokus på kvinder, køn og magt.

En udstilling med 50 piedestaler vil fylde Kongens Nytorv, som fra 2. til 18. september bærer navnet Dronningens Nytorv i anledning af udstillingen »50 Queens«, der skal gøre opmærksom på alle de kvinder, som ikke er blevet udødeliggjort gennem en statue. Fold sammen
Læs mere
Foto: BIG – Bjarke Ingels Group
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1670 arvede Christian 5. tronen, og samme år grundlagde han Kongens Nytorv. Det er da også netop ham, der er foreviget i Rytterstatuen på den kendte og centrale plads i København.

Nu får han selskab af ikke færre end 50 kvinder eller rettere sagt piedestaler, som bærer navne på markante kvindeskikkelser gennem historien. Det sker i forbindelse med festivalen Golden Days, som i år stiller skarpt på kvinder, og som derfor har undertitlen »Queens«.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Bjarke Ingels Group, Kunsthal Charlottenborg og festivalen, der har set tilbage i tiden og har fundet navne på kvinder, der aldrig har fået en statue i det københavnske byrum. Desuden har firmaet Meta udviklet en række digitale oplevelser i forlængelse af den fysiske udstilling.

»Når man bevæger sig rundt i København, er det slående så få statuer, der er af kvinder – de glimrer ved deres fravær. Det har vi gjort meget bogstaveligt ved at få bygget de 50 piedestaler,« forklarer leder af Golden Days Svante Lindeburg og refererer til en optælling, DR foretog for nylig. Den viste, at der i hovedstaden er flere statuer af dyr end af navngivne kvinder.

Rytterstatuen på Kongens Nytorv får selskab af i alt 50 piedestaler med kvindenavne. Det sker i forbindelse med festivalen Golden Days, som i år bærer navnet Queens i udstillingsperioden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Kvinders manglende repræsentation i byrummet er jo en debat, som har kørt et godt stykke tid, og som vi går ind i her. Vi har også oplevet en diskussion af de nyere statuer af kvinder. Flere, for eksempel Inger Christensen, er blevet kritiseret for ikke at ligne den person, de portrætterer,« tilføjer han om den debat, der rasede i kølvandet på, at et hovedløst monument til minde om den kendte digter blev indviet på Østerbro sidste år.

»Vi har netop haft overvejelser i forhold til, at vi kun har piedestaler og ikke statuer eller noget, der minder om det. Det er for at styre helt uden om den diskussion, der hedder formgivning. Vi fokuserer ikke på, hvordan de skal se ud, men hvorfor der ikke er flere statuer af historiens stærke kvinder – og det er en meget større og vigtigere diskussion,« siger han.

Oldboys network

​49 af de 50 piedestaler, der bliver rejst på Dronningens Nytorv, har allerede navne, når udstillingen åbner fredag. Den sidste piedestal kan publikum komme med forslag til.

For en kort stund er det kvindernes tur til at dominere den centrale plads i København, som skal bære navnet »Dronningens Nytorv« frem til 18. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Golden Days.

Navnene, som endnu er fortrolige, er udvalgt af en jury bestående af tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard (S), direktør for KVINFO Henriette Laursen, direktør for Statens Museum for Kunst Mikkel Bogh, billedkunstner Jeanette Ehlers, professor i idéhistorie Mikkel Thorup, seniorforsker ved Nationalmuseet Lisbeth Imer, direktør for KØN Julie Rokkjær Birch, ph.d. i idéhistorie Karen Asta Arnfred Vallgårda samt professor Ditlev Tamm.

I et interview her i Berlingske fortalte Ritt Bjerregaard tidligere på året om sine tanker om den skæve fordeling mellem mandlige og kvindelige statuer i det offentlige rum. Dengang afviste hun, at dette alene kan tilskrives, at mænd formede historien.

Ritt Bjerregaard sidder med i den juryen, der har udvalgt navne på kvinder til 50 piedestaler på »Dronningens Nytorv«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Jeg ser det som et udtryk for, at det er mænd, der har siddet på magtfulde poster, og de tænker på andre mænd. Det er ikke kun noget, der hører fortiden til. I dag har mænd også deres oldboys netværk, og hvis ikke de bliver udfordret, kommer vi ingen vegne,« sagde den tidligere politiker, der nu sidder i juryen, som har udvalgt de 49, mens den sidste altså bliver op til publikum.

»Der vil jo være folk, der kommer forbi og tænker:

»Hov, hvorfor er hun der ikke? Har de husket hende?« Så kan man skrive, hvem man synes, det skal være. Det er også en måde at indlede en samtale på,« udtalte Ritt Bjerregaard.

350 arrangementer

​Golden Days finder sted 2. til 18. september, og ud over udstillingen vil der være 350 aktiviteter rundt om i København samt i en række omegnskommuner.

På programmer er der eksempelvis en samtale om zoologen Marie Hammer – også kaldet »midernes moder«. Hun levede fra 1907 til 2002 og rejste Jorden tynd for at understøtte sin forskning. Andre steder stilles der skarpt på oversete kvinder i dansk kunst. Her er også kvinder i dansk arkitektur, diskussion om byens rummelighed, kongehuset bag kulisserne, »Podwalk« med Tove Ditlevsen og en særomvisning i Botanisk Have, hvor man kan blive klogere på »naturens dronninger«.

Tove Ditlevsen (1917-1976) har sin egen plads på Vesterbro, hvor hun boede i sin barndom. Hun er en af de kvinder, som fremhæves på Golden Days. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Holmberg.

»Vi fokuserer på de kanoniserede kvinder, der har gjort sig bemærkede, fordi de var de første og største, men også på de oversete, som måske ikke har fået den opmærksomhed, de har fortjent. Og på dem, der helt bogstavelig er royale. Dem, som på en eller anden måde har fået magten,« forklarer Svante Lindeburg.

Den rigtige dronning

​Golden Days er blevet afholdt siden 1994. Årets festival er den største i sin historie, fortæller Svante Lindeburg, som understreger, at den ikke kun er »for kvinder«.

»Den handler om kvinder, men henvender sig i den grad til alle,« siger festivaldirektøren.

Udstillingen »50 Queens« bliver skudt i gang med et stort åbningsarrangement på »Dronningens Nytorv« og i Kunsthal Charlottenborgs gård.

Her kan man gå på opdagelse blandt de 50 piedestaler, opleve Ritt Bjerregaard, Ghita Nørby, Tessa og Dame Dearest på scenerne. Eller måske endda få et glimt af dronning Margrethe, som også deltager. Det hele varer fra klokken 16 til 23, og det er gratis at deltage.

Læs mere her.