Nedlagt kapel skal skabe liv på kendt kirkegård: »Vi forestiller os for eksempel, at ligrummet bliver lavet om til en teatercafé«

En kirkegård er et sted, hvor man kan sørge og fordybe sig – eller gå i teatret og på udstilling. I hvert fald hvis planerne om at omdanne et kapel på Vestre Kirkegård til kulturhus lykkes. Nu er der sat penge af til første skridt af en stor renovering.

Sådan kan Østre Kapel komme til at se ud. Her er også plads til Anker Jørgensen, der som bekendt boede i Sydhavn og er bisat på Vestre Kirkegård. Fold sammen
Læs mere
Foto: Illustration: Mikkelsen Arkitekter.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At kirkegården er til for at mindes afdøde eller få en rolig stund, er de fleste enige om. Men kirkegården er også et oplagt udflugtsmål for københavnere, der går søndagstur, snørrer løbeskoene eller tager en genvej på vej på arbejde.

På Vestre Kirkegård bliver der også spillet teater. Det sker på Østre Kapel, hvor en mindre scene siden 2016 har været udgangspunktet for Sydhavns Teater. Men der er planer om meget mere. Går alt efter planen, skal kapellet gennemrenoveres og om nogle år genopstå som kulturhus med stille koncerter, café og måske udstillinger om nogle af de koryfæer, der ligger begravet på det store område. Tag blot Tove Ditlevsen eller socialdemokratiske statsministre som Thorvald Stauning og Anker Jørgensen.

Mille Maria Dalsgaard, kunstnerisk leder af Sydhavn Teater

»Tilbagemeldingen er, at det er livsbekræftende, at der også sker noget.«


Sådan en omgang er estimeret til at koste omkring 26 millioner, som gerne skulle komme fra en række fonde, men for at kunne søge fondene, skal der ligge et såkaldt forprojekt, der i detaljer undersøger, hvad der skal ske. Til det har de københavnske politikere netop afsat 1,6 millioner i forbindelse med den såkaldte overførselssag, hvor penge, der er i overskud fra sidste års budget, fordeles.

Østre Kapel skal i store træk ligne sig selv, hvis planerne fra Mikkelsen Arkitekter bliver ført ud i livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rendering: Mikkelsen Arkitekter.

»Vi skal have undersøgt, hvad der skal til, for at kapellet kan fungere som et helårssted. Det er en betingelse for, at fondene vil have noget med det at gøre. Det har bare stået og ventet på, at nogen skaber noget liv,« siger Christopher Røhl, medlem af kultur- og fritidsudvalget for Radikale Venstre i København.

»Jeg tror, det kan være med til at give kirkegården et løft i den forstand, at der kommer noget liv i et helt naturligt dødt område. Samtidig skal vi sørge for, at kulturlivet ikke kun ligger i Indre By,« tilføjer han.

»Det er livsbekræftende«

​Allerede nu kan man – under normale omstændigheder – se Sydhavn Teater opføre stykker som  »Maria Stuart« og »Man on the moon«. Siden 2016 har det lokale teater holdt til her i kapellet. I sommerhalvåret vel og mærke, for det 108 år gamle kapel trænger til en ordentlig omgang isolering.

Nikolaj Rahbek Ernst, partner i Mikkelsen Arkitekter

»Sådan et kulturhus skal ligge i tråd med den fordybelse, man forventer på en kirkegård. Her skal ikke være høj musik. «


»Det vil betyde, at vi kan tredoble vores aktiviteter, og at vi kan udvide vores palet af kunstneriske formater. Der er mulighed for at skabe et kulturelt fyrtårn her i Sydhavn,« siger kunstnerisk leder af Sydhavn teater, Mille Maria Dalsgaard, som gennem de seneste fem år har oplevet, hvordan kirkegårdens gæster har taget godt imod teatret.

»Kirkegårdens primære formål er jo at være en begravelsesplads og et sted for de sørgende. Men tilbagemeldingen er, at det er livsbekræftende, at der også sker noget. Det giver faktisk lys og håb, fordi man oplever, at livet går videre,« siger hun.

Østre Kapel, som det tager sig ud i dag. Her fra en af Sydhavn Teaters forestillinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olsen.

Voldsomt forfald

Allerede sidste år forhandlede politikerne om at afsætte penge til en forundersøgelse, uden at det dog lykkedes. I den forbindelse hyrede Københavns Kommune Mikkelsen Arkitekter til at tegne et forslag til et kulturhus.

»Det er jo en bygning, der er i voldsomt forfald, og hvor der kun er blevet gjort det allermest nødvendige for at holde den status quo. Det er svært at skjule, at bygningen ikke har været brugt i mange år,« siger partner i Mikkelsen Arkitekter Nikolaj Rahbek Ernst.

»Generelt er behovet for kapeller dalende, da flere og flere bliver kremeret og ikke begravet, hvilket også skaber plads på selve kirkegårdene til andre formål. Derfor gentænkes anvendelsen af kirkegården omkring kapellet også sammen med projektet,« tilføjer han.

Nikolaj Rahbek Ernst håber, at kapellet på sigt skal huse teatret, men også café, udstillinger og koncerter. Og så skal det være tydeligt, at man befinder sig i et kapel, understreger han.

»Det er vigtigt for os, at bygningen beholder sit udtryk. Bortset fra, at der skal bygges kviste til i tagfladen, skal det ligne det, det er – et kapel. Vi forestiller os for eksempel, at ligrummet bliver lavet om til en teatercafé,« siger Nikolaj Rahbek Ernst.

En balance

​Planerne med kapellet ligger i forlængelse af, at byens kirkegårde i højere grad skal være en del af københavnernes rekreative liv. I kommunens politik for Københavns kirkegårde, står der blandt andet, at det skal ske på en måde, der har »respekt for hver kirkegårds kulturhistoriske værdier og landskabelige særpræg samt kirkegårdenes primære funktion som begravelsesplads og rum for sorg«.

Skitserne set fra oven med Østre Kapel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkelsen Arkitekter.

»Det er selvfølgelig en balance, og de aktiviteter, der skal være i sådan et kulturhus, skal ligge i tråd med den fordybelse, man forventer på en kirkegård. Her skal ikke være høj musik. Jeg kunne også godt forestille mig, at det kan blive et mødested for pårørende – et sted, man kan drikke en gravøl eller mødes med andre, der er i samme situation,« siger Nikolaj Rahbek Ernst, der også har gjort sig tanker om Vestre Kirkegårds historie.

»Det vil være oplagt at arrangere guidede ture fra kapellet eller lave særudstillinger om nogle af de personer, der ligger begravet her. Det er også en måde at formidle lokalhistorien,« siger han.

Arbejdet med en grundig forundersøgelse går nu i gang, hvorefter der ansøges om midler fra en række fonde.