Venstre: Vores velfærd skal ikke måles på antal offentligt ansatte

Der skal afsættes flere penge til velfærd, men Venstre erkender, at det ikke er sikkert, at pengene er der. Det er en vurdering af, hvordan det kommer til at gå, fremhæver partiet.

Den danske befolkning bliver ældre, og det giver et øget pres på de offentlige udgifter. Venstre og Socialdemokratiet vil derfor afsætte flere penge til velfærd. Dansk Erhverv og Dansk Industri advarer mod at bruge pengene, før de er tjent. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal ikke måle vores velfærd på antallet af offentligt ansatte. Det afgørende er, hvordan det går med eksempelvis ventelisterne, og hvor gode vores skoler er.

Sådan lyder det fra finansordfører for Venstre Jacob Jensen. Kommentaren kommer, fordi en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) slår fast, at antallet af offentligt ansatte målt i forhold til antal danskere er det laveste i over 30 år

Analysen er foretaget, før folketingsvalget blev udskrevet, men er efterfølgende blevet endnu mere aktuel. Venstre sagde onsdag, at partiet vil afsætte et større tocifret milliardbeløb til at løfte den offentlige service frem mod 2025. Både Dansk Industri og Dansk Erhverv advarer mod at planlægge på den måde. Man skal tjene pengene, før man kan begynde at bruge dem, fremhæver de to organisationer.

Det er Jacob Jensen enig i, og han erkender, at det ikke er sikkert, at de mange milliarder til ekstra offentlige udgifter rent faktisk er der. Det kræver blandt andet, at beskæftigelsen bliver ved med at stige.

»Vi er kommet med en melding. Der er brug for en vitaminindsprøjtning visse steder, men offentlig service handler ikke kun om, hvor mange hænder der er. Men også om, hvad man bruger dem til. Det er klart, at vi med vores udspil bruger pengene, før vi har dem. Og det er ikke sikkert, at de vil være der, men vi må gerne planlægge. Det er en vurdering af, hvordan økonomien udvikler sig med de fremskrivninger, vi kender nu. Det vil frigive nogle midler, og det er dem, som vi gerne vil bruge til mere offentlig service,« siger Jacob Jensen.

Flere hænder

Cheføkonom i AE Erik Bjørsted fremhæver, at hvis den offentlige service skal følge med i forhold til aldringen af befolkningen, vil vi skulle øge det offentlige forbrug med lige over 20 mia. kr. frem mod 2025. Venstres udspil lød på over 65 mia. kr., men som beskrevet i Berlingske kommer det tal efter en noget tvivlsom beregning.

Jacob Jensen, finansordfører for Venstre

»Det er klart, at vi med vores udspil bruger pengene, før vi har dem Og det er ikke sikkert, at de vil være der, men vi må gerne planlægge. «


Regnet på mere almindelig vis svarer Venstres udspil til en stigning i de offentlige udgifter på omkring 20 mia. kr. Det vil sige, at udspillet i sig selv ikke nødvendigvis vil give mere velfærd til danskerne. Det vil kræve, at væksten i produktiviteten i det offentlige stiger.

Socialdemokratiet vil også satse på bedre velfærd fremover og øge de offentlige udgifter med samme beløb som Venstre.

Men finansordfører for Socialdemokratiet Benny Engelbrecht indrømmer, at det fortsat skal gå godt for den danske økonomi, for at vi har plads i økonomien til at hæve det offentlige forbrug.

»Det siger sig selv. Men der kommer flere hænder på arbejdsmarkedet i de kommende år, og det afgørende er, at de får et arbejde. Det er forudsætningen for, at det hele kan hænge sammen. Det er en fælles opgave. Virksomhedernes primære opgave bliver at ansætte de ledige danskere og hjælpe med at opkvalificere de ledige,« siger Benny Engelbrecht.