Trods omfattende hjælpepakke: Selvstændige føler sig ladt i stikken

Regeringen glemmer de små selvstændige erhvervsdrivende i ny redningspakke. Det mener hovederhvervsorganisation SMVdanmark, der repræsenterer landets små og mellemstore virksomheder. Også Dansk Erhvervs direktør Brian Mikkelsen savner hjælp til enkeltmandsvirksomheder. Mere hjælp er på vej, lover erhvervsministeren.

Adm. direktør for Dansk Erhverv Brian Mikkelsen til pressemødet om ny trepartsaftale i Statsministeriet, søndag den 15. marts 2020. Statsminister Mette Frederiksen orienterer om ny trepartsaftale, der skal hjælpe lønmodtagerne i forbindelse med situationen omkring COVID-19 Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson

Mange lønmodtagere kan efter alt at dømme tage drage et lettelsens suk søndag, efter regeringen og arbejdsmarkedets parter har lanceret en hjælpepakke, der sikrer, at staten vil holde hånden under en del af deres løn.

Men de danske selvstændige, der har eget firma uden ansatte eller med meget få ansatte, bliver ladt i stikken, mener hovederhvervsorganisation SMVdanmark, der repræsenterer landets små og mellemstore virksomheder.

»Hvis ikke der kommer en hjælpende hånd til ejerne af de her personligt ejede virksomheder, så kan vi godt indstille os på, at de inden for kort tid må dreje nøglen om,« siger vicedirektør Jakob Brandt.

Den statslige lønkompensation til fyringstruede lønmodtagere vil udgøre 75 procent af de samlede lønudgifter for de omfattede medarbejderes løn månedligt, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned pr. fuldtidsansat.

For timelønnede kan den statslige lønkompensation udgøre 90 pct., dog maksimalt 26.000 kr. pr. måned pr. omfattet fuldtidsansat.

Arbejdsgiverne skal til gengæld forpligte sig til at betale op mod 25 procent af lønnen, og de ansatte selv bidrager med fem feriedage.

Men hvis krisen betyder, at der slet ingen omsætning er i en lille virksomhed, så bliver de sidste 25 procent af lønnen reelt umulige at finde, påpeger Jakob Brandt.

Ønske om dagpenge

Så selv om SMVdanmark er positiv over for den nye trepartsaftale, der sikrer en stor gruppe lønmodtagerne, mener man, at denne gruppe bliver overset.

Det drejer sig også specifikt om de mange selvstændige, der ikke er ansat i et selskab. De har et personligt ejet selskab og er såkaldte »ejerledere.«

»Nu får arbejdsgivere en håndsrækning med lønnen til deres ansatte, og det er rigtig fint, men igen overses de selvstændige ejerledere fuldstændig,« siger Jakob Brandt.

Disse ejerledere har først adgang til dagpenge, hvis de lukker deres firma. Derfor bør der tænkes i en særlig slags dagpenge til denne type af virksomhedsejere, mener SMVdanmark.

»Vi synes, at regeringen må se på, om ikke man kan give ejerledere direkte adgang til dagpenge, uden at de behøver at lukke deres virksomhed,« siger Jakob Brandt og påpeger, at det bør gælde i samme periode som lønkompensationen.

Også Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, mener,  at de selvstændige er en mangel i den aftale, der blev landet søndag.

»Et vigtigt område, der ikke er omfattet af aftalen, er enkeltmandsvirksomheder. Det er utroligt vigtigt, at alle de mennesker, der arbejder hårdt i deres eget firma også får en hjælpende hånd,« siger han og bebuder, at organisationen vil arbejde for, at der også hurtigt findes »en løsning for de mange enkeltmandsvirksomheder, der også er ramt af den akutte krise.«

Mere end 1000 henvendelser

Hvor mange små selvstændige virksomheder, der lige nu er i knibe, tør SMVdanmark ikke sætte tal på.

A-kassen Ase skriver til Berlingske, at man alene torsdag og fredag har haft over 1.000 henvendelser fra selvstændige, som er presset af krisen.

I et svar til Berlingske, skriver erhvervminister Simon Kollerup (S), at man kæmper for at hjælpe så mange virksomheder og medarbejdere som muligt. Flere tiltag er på vej:

»Jeg kan godt forstå, at der er mange selvstændige, der er bekymrede lige nu. Vi står i en ekstraordinær situation, som jeg ikke tror mange af os havde forventet for en måned siden,« skriver ministeren og uddyber:

»Vi arbejder konkret på, hvordan de helt små selvstændige kan hjælpes igennem en svær tid. Enkeltmandsvirksomhederne blandt andre. Det vil være noget nyt oveni de tiltag, vi allerede har taget for at hjælpe virksomhederne og erhvervslivet fra regeringens side, og det er noget, vi arbejder på i disse timer.«