Topøkonomer: Al regional åbning hjælper – »Folk står klar, lige så snart vi begynder at åbne«

Under en normal økonomisk krise og lavkonjunktur giver det ikke meget mening at forsøge kun at hjælpe regionalt, men på det punkt er coronakrisen meget anderledes, fremhæver økonomer. Enhver regional lempelse af restriktionerne vil hjælpe.

Strøget i København lå tomt hen under coronanedlukningen her i vinter. Men smittetallene falder, og økonomer fremhæver, at enhver regional åbning vil være en hjælp. Coronakrisen er på den måde en meget anderledes krise end normalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Hele 276.400 job og næsten 622.000 personer vil få en hjælpende hånd, hvis regeringen går ind og indleder en regional åbning af den danske økonomi i de 17 kommuner, hvor smittetallene er lavest. 12 af de 17 kommuner er samtidig nogle af dem, der har været hårdest ramt på beskæftigelsen under coronakrisen.

Det viser en analyse, som Dansk Erhverv har udarbejdet for Berlingske.

Som bekendt lukkede statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen landet ned for anden gang i slutningen af december, men siden er smittetallene raslet ned, og i øjeblikket kører der derfor en heftig debat om mulighederne for at åbne regionalt.

Hvis man tager de to kriterier for nedlukningen før jul, er det i øjeblikket kun Ishøj Kommune, som opfylder dem begge. Men den britiske variant truer, og derfor har regeringen hidtil holdt sig tilbage med at åbne igen.

Både cheføkonom i Danske Bank Las Olsen og tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer fremhæver, at coronakrisen er meget speciel, og rent økonomisk vil al åbning hjælpe på det mere lokale plan.

»Corona er ikke en økonomisk krise. Det er en sundhedskrise. Folk står klar, lige så snart vi begynder at åbne, og benytter sig af de muligheder, der er. Især hvis det ikke er forbundet med liv og levned. Selv hvis man åbner regionalt, vil det give noget aktivitet der, hvor man gør det,« siger Michael Svarer, der sidder med i den ekspertgruppe, der rådgiver regeringen om åbning af den danske økonomi.

Michael Svarer understreger, at gruppen regner på regionale åbninger, uden at han mere præcist kan komme ind på, hvad der regnes på.

Michael Svarer, tidligere overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet

»Det giver samtidig nogle udfordringer for, hvordan det hænger sammen med hjælpepakkerne. Man skal tænke over, at hvis man laver en differentieret åbning, så skal den være differentieret hele vejen rundt.«


»Der bliver også regnet på en regional dimension. Det ser vi også i andre lande. Finland har en regional tilgang til det. Det giver samtidig nogle udfordringer for, hvordan det hænger sammen med hjælpepakkerne. Man skal tænke over, at hvis man laver en differentieret åbning, så skal den være differentieret hele vejen rundt,« siger Michael Svarer.

Las Olsen fremhæver, at i en normal økonomisk krise vil det ikke give mening at gennemføre en økonomisk politik, hvor man forsøger at skabe noget fremgang på eksempelvis Fyn.

»Men i lige netop denne krise, kan man godt hjælpe ved at lukke op regionalt. Det skyldes den måde, som coronakrisen fungerer på. Når man lukker noget op, så kommer aktiviteten hurtigt i gang igen. Alt, hvad man kan gøre med at åbne, hjælper derfor. Også selv om det kun er delvist og kun en del af landet,« siger Las Olsen.

Redder presset økonomi

Som beskrevet mandag af Berlingske har Beskæftigelsesministeriet for få dage siden offentliggjort tal for, hvordan det er gået med beskæftigelsen under coronakrisen i de enkelte kommuner fra februar til december i 2020. Dansk Erhverv har på den baggrund beregnet, at der ikke overraskende er store jobtab i København under coronakrisen, mens der har været fremgang i beskæftigelsen for en række kommuner på Vestegnen.

Bedst er det gået i Ballerup, Brøndby og Hvidovre kommuner, der alle har oplevet en fremgang i beskæftigelsen det seneste år. Samlet set har der været tilbagegang i beskæftigelsen i 65 kommuner det seneste år, mens den enten er steget eller tilbage på niveauet fra før krisen i 33 kommuner. I 14 af kommunerne er beskæftigelsen steget.

Når det gælder nedlukningen, var regeringens kriterier, at den skulle ramme kommuner og regioner med en syvdages incidens på 200 eller mere pr. 100.000 indbyggere og en positivprocent på to eller mere gennemsnitligt over syv dage.

Dansk Erhverv har mange medlemsvirksomheder, der lider hårdt under krisen. Og Dansk Erhverv opfordrer regeringen til at gå i gang med en regional åbning så hurtigt som muligt.

»Regeringen bør allerede nu planlægge en regional genåbning i de dele af landet, hvor smitten er bragt meget langt ned. Enhver lille lokal lempelse af restriktionerne vil dulme den økonomiske hovedpine, som mange butikker i øjeblikket oplever. Det er derfor også meget vigtigt, at regeringen løbende vurderer muligheden for at lempe restriktionerne lokalt. Særligt i de områder hvor smitten i øjeblikket er meget lav,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Han understreger, at han erkender, at de fremtidige udsigter for udbredelsen af smitten er meget usikker. Ikke mindst når der tages højde for skiftet fra vinter til forår og den mere effektive udrulning af vacciner.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) var i slutningen af forrige uge ude og understrege, at regeringens faglige referencegruppe regner på effekten af regional åbning af detailhandlen, at lade de større klasser i grundskolen vende tilbage og af udendørs idræt. Magnus Heunicke understregede dog samtidig over for TV 2, at det ikke er helt nemt, og at det er noget, som regeringen vil gå varsomt til.