Storbank forudser største spring i huspriserne i 15 år

Storbanken Nordea skønner, at de danske huspriser vil stige med 12 procent i år. Det vil i givet fald være den største stigning siden 2006.

Forventningerne til boligpriserne går kun én vej i øjeblikket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der er fuld fart på boligmarkedet. Stik mod mange økonomers forventninger for et år siden er priserne på huse, ejerlejligheder og sommerhuse pisket op under coronakrisen.

Faktisk er der nu så meget fart på boligmarkedet, at vi i år styrer mod den højeste vækst i huspriserne siden 2006.

Sådan lyder vurderingen i hvert fald i de prognoser, som en stribe danske banker har sendt på gaden de seneste uger.

I den nyeste prognose, der kommer fra Nordea, lyder vurderingen, at den gennemsnitlige pris på enfamiliehuse i 2021 vil stige med 12 procent.

Nordea fremhæver, at der har været så godt gang i markedet de seneste måneder, at en stor del af denne stigning faktisk allerede er realiseret i de nuværende salgspriser.

»Det skyldes, at prognosen er baseret på de gennemsnitlige salgspriser for hele året, og da priserne navnlig er steget mod slutningen af 2020 og ind i begyndelsen af 2021, vil det i sig selv give et stort løft til årsstigningstakten for hele 2021,« skriver Nordea i den nye prognose.

Mange optimistiske prognoser

Storbanken fremhæver ligeledes, at prognosen tager udgangspunkt i, »at der fra i midten af i år skabes en bedre balance på boligmarkedet, i kølvandet på at flere boliger kommer til salg, samtidig med at toppen er taget af efterspørgslen«.

»Sammen med et opadgående pres på finansieringsomkostningerne ventes det at betyde, at kvadratmeterprisen på huse vil begynde at flade ud i efteråret. Den udvikling ventes at fortsætte ind i 2020, hvor priserne »kun« ventes at stige med 2,5 procent,« skriver Nordea.

Nordea er langtfra den eneste bank, der forventer stigende huspriser.

Mandag offentliggjorde Nykredit en prognose, hvori banken forventer, at huspriserne på landsplan vil stige med 9,4 procent i indeværende år. Dette ligger tæt på Nationalbankens skøn, der lyder på 9,7 procent.

I Danske Bank er optimismen på niveau med konkurrenternes i Nordea. Her lyder det seneste skøn, at huspriserne vil stige med 11,5 procent.

Vigtigt råd er bekymret

Får bankerne ret i deres skøn om en stigning i huspriserne på 9 til 12 procent, vil der i givet fald være tale om den største stigning siden 2006, hvor priserne steg med over 20 procent.

De hastigt stigende boligpriser har da også fået alarmklokkerne til at ringe hos Det Systemiske Risikoråd, der med Nationalbanken i spidsen overvåger den finansielle stabilitet i Danmark.

»Rådet ser med stigende bekymring på udviklingen og forventer på sit næste møde at henstille til regeringen om at iværksætte nye tiltag, der kan begrænse risikoopbygningen på boligmarkedet,« skrev Det Systemiske Risikoråd i en pressemeddelelse i slutningen af marts.