Boligprisernes himmelflugt fortsætter: Opjusteret prognose viser forventede stigninger på ti procent i år

Boligpriserne stiger fortsat, og derfor opjusterer Nykredit nu sin prognose for 2021, hvor forventningerne til både huse og ejerlejligheder er, at priserne vil stige med omkring ti procent.

Forventningerne til boligpriserne går kun én vej i øjeblikket. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Boligpriserne er steget og steget. Og der er ikke noget, der tyder på, at det stopper lige foreløbig.

Nykredit havde ellers forventet, at det ville dæmpe sig en smule. Efter et hæsblæsende 2020, hvor priserne på boligmarkedet accelererede i overraskende grad, måtte det vende i 2021. Det gjorde det ikke. Og derfor opjusterer Nykredit nu sine forventninger for 2021 ganske markant. Det skriver Børsen.

Oprindelig var forventningen, at huspriserne på landsplan ville stige med seks procent i 2021, mens lejlighedspriserne ville stige med 6,1 procent. I den seneste prognose fra Nykredit er forventningen nu en anden:

Huspriserne vil stige med 9,4 procent, og priserne på ejerlejligheder vil stige med 10,3 procent i år, lyder det.

»Virkeligheden har overhalet forventningerne indenom. Vi forventede, at vi ville se boligmarkedet bremse i første kvartal, men det gjorde det ikke. Tværtimod skete der en acceleration. Det er endnu en læring, at boligmarkedet trives bedre og bedre under nedlukningen. Det ville kræve en urealistisk hård opbremsning resten af året, hvis vi ikke skulle lave den her forholdsvis store opjustering,« siger boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit, Mira Lie Nielsen, til Børsen.

Vild fest på boligmarkedet

Det er navnlig i hovedstaden, at festen på boligmarkedet er størst. Medmindre man er køber, selvfølgelig. Så er prisudviklingen deprimerende læsning. Berlingske beskrev i april, hvordan udviklingen fra marts 2020 til marts 2021 viste stigninger på 12,3 procent på kvadratmeterprisen på villaer og rækkehuse.

I marts i år nåede den op på 16.139 kroner.

Det betyder, at et hus på 140 kvadratmeter nu koster knap 2,3 millioner kroner mod godt 2,0 millioner kroner sidste år.

Alligevel satte bolighandlerne rekord i marts, hvor 13.370 boliger skiftede ejer. Dengang påpegede cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank, at appetitten på boliger er vokset til helt nye højder under coronakrisen.

»Selvom det kan virke som lidt af et paradoks midt under en krise, kommer danskernes nærmest umættelige boligefterspørgsel af, at de fleste danskere har været upåvirkede af coronakrisen, mens krisen alene har ramt i mere kortvarige perioder, omend den har ramt hårdt.«

Desuden kan de mange ekstra timer på hjemmekontoret have ført til grundige snakke omkring spisebordet, da der kan være en tendens til, at man er villig til at bruge flere penge på sin bolig, hvis man forventer at bruge mere tid i den fremover som følge af øget hjemmearbejde, lød det.

Den umættelige appetit

Selvom der i årets første kvartal er solgt omkring 65 procent flere ejerlejligheder og 67 procent flere huse end i samme kvartal sidste år, har næsten hver fjerde københavner (23 procent) planer om at købe bolig i løbet af det næste halve år.

Det viste ejendomsmæglerkæden Homes køberbarometer, som er udarbejdet af analysevirksomheden YouGov blandt flere end 2.000 danskere, i slutningen af april.

Det er til trods for, at stadig flere danskere spår, at boligprisernes himmelflugt fortsætter.

Hele 56 procent forventer, at priserne vil stige i løbet af det kommende år, mens kun seks procent tror på prisfald. Resten svarer »uændrede priser« eller »ved ikke«. Det fremgik af en YouGov-undersøgelse for Danske Bank blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år fra slutningen af april.

»Til sammenligning var det kun 25 procent, der troede på stigende priser i marts sidste år, og 25 procent troede på deciderede fald,« sagde privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank ved samme lejlighed.

Mest prisoptimistiske er københavnerne. I Region Hovedstaden tror 64 procent på, at prispilen kommer til at pege op.