Stærk dansk krone gør ondt på eksporten

Det er blevet for dyrt for svenskerne at købe de danske varer, fordi den svenske krone er faldet til det laveste niveau i ti år. Dollaren er ligeledes svækket. De danske eksportvirksomheder bliver ramt på bundlinjen.

Svenskerne har travlt med indkøb, men de køber ikke helt så meget dansk i øjeblikket. Den danske eksport til Sverige har det svært på grund af den svækkede svenske krone. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Åndahl/Ritzau Scanpix

Trods globalt opsving og masser af muligheder for et godt salg halter den danske eksport af sted. I årets første otte måneder har der kun været en fremgang på 1,5 pct. i forhold til 2017. Det er den svageste fremgang i flere år.

Den svage udvikling skyldes primært problemer med eksporten til et par udvalgte lande.

Til lande som Kina, Sverige og Storbritannien har der direkte været en nedgang i eksporten, mens eksporten til USA kun har givet et plus på to procent.

Chefanalytiker i Dansk Industri (DI) Allan Sørensen påpeger, at den svenske krone er faldet til det laveste niveau i ti år, og det rammer den danske eksport til Sverige.

»Det er simpelthen blevet dyrere for svenskerne at købe danske varer, og derfor køber de desværre mindre i Danmark, eller også får vi en lavere pris for vores varer, der bliver solgt til det svenske marked. Nedgangen i eksporten er især trukket af faldende eksportindtægter fra brændsel, men der har også været et fald inden for næringsmidler, råstoffer, kemiske produkter og bearbejdede varer,« siger Allan Sørensen, der påpeger, at når det gælder USA, er dollaren dykket med 15 pct. over for kronen, og det kan også mærkes på den danske eksport til USA.

Men DI bevarer foreløbig optimismen med hensyn til det amerikanske marked. Udviklingen i år har dog også været bedre end i 2017, da eksporten til USA tog et mindre dyk.

»Dollarkursen har fået et comeback hen over sommeren, og da der stadig er godt gang i amerikansk økonomi – ikke mindst forbrugerne – så ser den nære fremtid ganske lovende ud på det amerikanske marked. Fremgang i eksporten til USA er især trukket af medicin og kemiske produkter, mens der er tilbagegang for andre dele af eksporten,« siger Allan Sørensen.

Det giver tab

Fredag kommer der nye tal for den danske betalingsbalance og dermed den danske eksport. Det er tal for september, og man kan derefter se udviklingen for eksporten i årets første ni måneder. De tal vil dog med stor sandsynlighed ikke ændre billedet af den svage danske eksport her i 2018.

Statistikchef hos Landbrug & Fødevarer Finn Christensen påpeger, at den stærke danske krone både rammer eksporten og indtjeningen hos de danske fødevarevirksomheder. Det er et problem i forhold til de lande, vi ikke har fast valutakurs over for.

»Mange af virksomhederne i fødevareklyngens samhandelslande har i 2018 haft vigende valutakurser, hvilket presser bundlinjen. Hele 26 ud af 31 af de vigtigste valutaer er faldet i værdi over for den danske krone i de første seks måneder af 2018 sammenlignet med 2017,« siger Finn Christensen.

»Vores beregninger viser, at det alt andet lige har reduceret fødevareklyngens eksportindtægter med 2,9 mia. kr. Det skyldes især et betydeligt fald i den amerikanske dollar samt en svækkelse af den svenske krone,« siger Finn Christensen.

Ser man bort fra Sverige og Storbritannien, har der været en fremgang i den danske eksport til EU på 5,5 pct. i årets første otte måneder sammenlignet med sidste år.