Restauranter mærker fortsat coronakrisen: »Det er katastrofalt«

Forbruget på landets restauranter steg kraftigt efter genåbningen i sidste uge, men ligger fortsat 17,6 procent lavere end normalt for denne tid på året, viser en ny analyse fra Danske Bank. »Tallene viser, at restriktionerne er et kæmpe benspænd for en blødende branche,« siger cheføkonom i SMVdanmark.

Landets cafeer og restauranter åbnede for både inden- og udendørs servering i sidste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Mange danskere valgte at benytte sig af muligheden for igen at nyde et måltid udenfor hjemmets fire vægge, da restauranter og cafeer i sidste uge kunne slå dørene op efter flere måneders nedlukning.

Der er dog fortsat et stykke vej til, at omsætningen på landets restauranter er tilbage på samme niveau, som før coronakrisen ramte Danmark.

Det tydeliggør nye tal fra Danske Bank, der viser, at forbruget på restauranter efter genåbningen i sidste uge fortsat er 17,6 procent lavere end normalt for denne tid på året.

»Vi forventer ikke at danskerne vender fuldt tilbage til restauranterne, så længe der er restriktioner på åbningstider, afstandskrav, bordbestilling og coronapas, men det taget i betragtning er der tale om en stærk start på genåbningen, der bekræfter, at danskerne er klar til at vende tilbage,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Noget mindre optimistisk er tonen hos Mia Amalie Holstein, cheføkonom i SMVdanmark, der er en interesseorganisation for små og mellemstore virksomheder. Hun mener, at tallene vidner om, at de gældende restriktioner er »et kæmpe benspænd for en blødende branche«.

»Coronapas, lukketid klokken 22 og krav om 30-minutters bordbestilling gør det svært for barer, cafeer og restauranter at få den omsætning, der er livsnødvendig for dem efter en lang nedlukning. På trods af at danskerne har haft et kæmpe opsparet behov for at komme ud at spise, ligger omsætningen i åbningsdagene markant under normalen. Det er katastrofalt for branchen, at regeringen går med livrem og seler i en tid, hvor smitten ligger på et stabilt lavt niveau, og langt de fleste sårbare og udsatte grupper er færdigvaccinerede,« siger Mia Amalie Holstein.

»Regeringen er blevet forelsket i ekstrem detailstyring og forblændet af det ekstreme forsigtighedsprincip. Taberen er oplevelsesindustrien,« tilføjer hun.

Der er kommet gang i nattelivet

Den nye analyse fra Danske Bank, der er baseret på transaktioner med kort og MobilePay, viser også, at der er kommet gang i nattelivet efter sidste uges genåbning. Fra at der stort set ikke har været omsætning på barer og værtshuse, ligger den nu på 62 procent af normalen.

»Det vel at mærke mens natklubber fortsat har lukket og med sidste udskænkning klokken 22. Der er også klare tegn på, at danskerne er vendt tilbage til turistattraktioner og museer,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun fremhæver også, at detailhandlen har fået et boost fra genåbningen af storcentre.

»Ser vi bort fra dagligvareforretningerne lå detailsalget 16 procent over normalen i perioden fra onsdag til søndag. Blandt andet tøj- og skoforretninger nød godt af de åbne storcentre, og forbruget i fysiske tøjbutikker ligger nu kun otte procent under normalen – en klar forbedring sammenlignet med før storcentrene åbnede, hvor det lå omkring 30 procent under normalen,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen.