Økonomer efter spritnye tal: Det kan blive et vildt forår for danskerne

Det går bedre end forventet med genåbningen af den danske økonomi, viser nye tal for omsætningen i detailhandlen. Tallene viser en rekordhøj stigning i marts, men flere økonomer fremhæver, at det blot er begyndelsen.

Der har været travlhed i butikkerne efter genåbningen. Detailsalget i marts strøg i vejret med hele 19,8 procent. Flere økonomer tror, at det bliver endnu vildere i april. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Første skridt i den store genstart af den danske økonomi er i fuld gang, og foreløbig går det bedre end forventet. Detailhandlen har slået dørene op, og danskerne strømmer til i rekordstort antal. I marts strøg detailsalget i vejret med 19,8 procent. Først og fremmest drevet af et tøjsalg, der blev fordoblet i forhold til februar.

De nye tal for detailsalget er en rigtig god nyhed for den danske økonomi. Netop danskernes lyst og evne til at bruge penge skal gerne være den store motor, som skal få os op i gear efter den hårde nedtur på grund af nedlukning og corona.

Nye forbrugsboom skal gerne komme i de næste uger, efterhånden som samfundet åbner mere og mere op.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank

»Det store spørgsmål er så, om danskerne har brugt alle deres penge i detailhandlen i marts, men nej det har de ikke. Der er stadig masser af penge til forbrug.«


»Detailsalget er en god start, når vi ser på den genstart, som dansk økonomi skal have. Det her er dybest set slutningen af første kvartal, men jeg havde ikke forventet, at det var gået så godt. Det viser mere end tydeligt, at danskerne er klar til at bruge nogle penge,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Omsætningen i detailhandlen er braget i vejret på grund af genåbningen, og det giver store forventninger til en forbrugsstigning i restauranterne. Det er det næste store område i genåbningen,« siger han.

Jeppe Juul Borre fremhæver, at den kraftige stigning i detailsalget er udtryk for en massiv ketchupeffekt efter dykket på grund af nedlukningen. Den store ketchupeffekt gør, at vi får indhentet en stor del af det tabte forbrug.

»Det store spørgsmål er så, om danskerne har brugt alle deres penge i detailhandlen i marts, men nej det har de ikke. Der er stadig masser af penge til forbrug. Dels på danskernes bankkonti og dels via udbetalingen af de indefrosne feriepenge,« siger Jeppe Juul Borre.

Sløv start på året

I planen for genåbningen var det i første omgang de små og mellemstore butikker, der åbnede i begyndelsen af marts. Fra midt i april kom indkøbscentre, stormagasiner og arkader på højst 15.000 kvadratmeter med. Den 21. april kunne de største indkøbscentre og stormagasiner så åbne.

Samtidig kunne barer og restauranter begynde med servering både indendørs og udendørs. Dog med restriktioner.

Tallene for detailsalget i marts fra Danmarks Statistik viser således ikke, hvordan det er gået med åbningen i april. De tal kommer først om en måned.

Samlet set forventer Arbejdernes Landsbank, at privatforbruget i år vil stige med 2,7 procent. Bortset fra 2018 vil det være den største stigning siden 2006, og det skal samtidig tages i betragtning, at detailsalget i starten af året var særdeles sløvt på grund af nedlukningen. Det er således en fremgang over primært ti måneder.

Detailsalget udgør omkring halvdelen af danskernes privatforbrug.

Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, mener, at tallene for marts sandsynligvis bare er optakten til en endnu vildere april. Udover den ekstra genåbning er der også udbetaling af feriepenge og udbetaling af overskydende skat.

»Det hører desværre også med til historien, at detailsalget klarer sig langt bedre end det samlede danske privatforbrug. Restriktionerne rammer stadig store dele af serviceforbruget. Derfor ender mange af de penge, vi normalt har brugt på barer, restauranter og rejser, i øjeblikket i butikkerne,« siger han.

»Det vil dog også ændre sig i takt med, at der åbnes op, så selvom det bliver en vild april, kan det også hurtigt blive hverdag i butikkerne igen, når vi har købt de fladskærme og de byggematerialer, vi skal,« siger Søren V. Kristensen.

Massiv saltvandsindsprøjtning

Hos Dansk Erhverv er der også stor optimisme. Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv, fremhæver, at nye tal fra ATP viser, at der tirsdag var bestilt udbetaling af feriepenge for 32,8 milliarder kroner.

I alt 1.957.000 lønmodtagere har foreløbig anmodet om at få deres resterende feriepenge udbetalt. Det giver store forventninger til den næste fase af genåbningen.

Dansk Erhverv har mange medlemsvirksomheder, der har været hårdt ramt af nedlukning og restriktioner. Og delvist stadig er det.

»Hvis det går ligesom i efteråret sidste år, er der udsigt til en massiv saltvandsindsprøjtning til detailsalget i april. Efter udbetalingen af de indefrosne feriepenge i oktober sidste år havde detailhandlen brandvarme kasseapparater, da detailsalget ramte det højeste niveau nogensinde,« siger Kristian Skriver.