Renterne fortsætter himmelflugt – Tyskland rammer psykologisk milepæl

Det er slut med negative renter på Tysklands tiårige obligationer. For første gang siden maj 2019 – altså før coronakrisen brød ud – er Europas vigtigste rente tilbage over nul.

Slutningen på corona-æraen – for første gang siden 2019 er den tyske tiårige rente i plus.  Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været undervejs længe, men onsdag morgen skete det.

Renten på tiårige tyske statsobligationer – Europas vigtigste – kravlede for første gang siden maj 2019 over nul procent, og markerer dermed – for nu – slutningen på en treårig æra med negative renter. Kort efter markedet åbnede, var renten steget tre basispunkter til 0,015 procent. Den tiårige rente i Danmark har været i plus siden slutningen af december og ligger i øjeblikket på 0,197 procent.

»Vi troede, den tyske rente var død og begravet, men den er i live igen,« siger Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com.

»Bevægelsen er en del af det store udsalg, vi ser i obligationer på grund af inflation og meldinger fra den amerikanske centralbank.«

Obligationspriser og renter bevæger sig modsat af hinanden, så når der bliver solgt fra af obligationer, stiger renten. Det er det, vi oplever i øjeblikket.

Renterne over det meste af verden er strøget til vejrs på det seneste i takt med, at centralbanker er begyndt at stramme op i pengepolitikken i et forsøg på at tøjle inflationen. I USA ramte inflationen syv procent i december, i euroområdet ligger den på fem procent og dugfriske tal onsdag viste, at den i Storbritannien nu er i 5,4 procent.

Bank of England har allerede hævet renten, og den amerikanske centralbank forventes at sætte renten op i marts, og derefter tre gange yderligere i 2022. Onsdag morgen ramte den tiårige amerikanske statsrente 1,89 procent, hvilket er det højeste niveau siden december 2019 – altså før coronakrisen lammede de finansielle markeder. Den Europæiske Centralbank, ECB, har på trods af den stigende inflation holdt fast i, at den vil holde renten i ro i hele 2022, men det er markedet ifølge Neil Wilson ikke helt overbevist om.

»Markedet har indregnet, at ECB vil hæve renten med ti basispunkter til september, hvilket er helt ude af trit med, hvad ECB selv siger. Det afspejler delvist obligationsmarkedets natur, og måske også at ECB bliver nødt til at følge med markedet,« siger han.

Den strammere pengepolitik har sendt aktiemarkedet på en rutsjebanetur i 2022. Danske aktier er blandt andet endt i en teknisk korrektion – defineret som et tiprocent fald fra den seneste top – og de store europæiske og amerikanske indeks har tabt adskillige procent i værdi siden nytår. Onsdag er den dårlige stemning på aktiemarkedet fortsat, med Danmarks eliteindeks, C25, nede med 0,3 procent i den laveste kurs siden maj 2021.

Historien opdateres …