Business-update: Superrige vil have sat deres skat i vejret

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

102 medlemmer af de superriges klub vil betale mere i skat for at udligne den øgede ulighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Goddag og velkommen til endnu en Business-update, som giver overblik over de vigtigste erhvervsnyheder, så du kan gå velinformeret og opdateret ud og nyde din fyraften.

Vi begynder med den tidligere mediechef Per Mikael Jensen, som netop har afværget en personlig konkurs. Derefter skal vi høre om en særlig klub af multimillionærer og milliardærer, som gerne vil betale noget mere i skat. Men vi kommer også rundt om statens indkøb af 85 millioner test uden udbud, som nu fører til en klagesag.

Tidligere TV 2-direktør undgår personlig konkurs

Efter knap et års usikkerhed kunne tidligere TV 2-direktør Per Mikael Jensen, 59 år, ånde lettet op tirsdag i sidste uge. Kreditorerne har nemlig godkendt Per Mikael Jensens forslag til rekonstruktion, hvilket betyder, at han slipper for at blive erklæret personlig konkurs. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en aktindsigt.

»Der er blevet vedtaget en såkaldt rekonstruktion for Per Mikael Jensen,« bekræfter advokat hos Horten Nicolai Dyhr, der var udpeget som den ene af to rekonstruktører i sagen.

Som tidligere beskrevet i Finans indebærer aftalen om rekonstruktion, at Per Mikael Jensen skal hæve et større pensionsbeløb og bruge pengene på at betale af på gælden. Disse midler er ellers normalt kreditorbeskyttede, men han har valgt at gøre indhug i dem for at slippe for konkursen. Desuden skal hans hus i London sælges, fortæller Per Mikael Jensen til Ekstra Bladet.

Udover en fortid som administrerende direktør for TV 2 har Per Mikael Jensen også været på Politiken og Jyllands-Posten, ligesom han har været chefredaktør for MetroXpress og øverste chef for Metro International. Tidligere har han desuden været direktør for Altinget og Mandag Morgen.

Opråb fra de superriges klub: Vi vil beskattes hårdere

I et åbent brev opfordrer 102 medlemmer af »Patriotiske Millionærer«, som er de superriges klub, regeringer over hele verden til at beskatte dem langt hårdere. Brevet er en slags optakt til det årlige World Economic Forum møde i Davos i Schweiz.

Der er tale om multimillionærer og milliardærer – i dollar forstås – som nu slår i bordet, fordi de synes, at de betaler alt for lidt i skat. Det gør de ud fra den betragtning, at uligheden er stigende, og at de bør betale langt mere i en tid, hvor coronapandemien øger gabet mellem rig og fattig, skriver Finans.

De opfordrer til indførelse af »permanente formueskatter på de rigeste for at hjælpe med at reducere ekstrem ulighed og øge indtægterne til vedvarende, langsigtede stigninger i offentlige tjenester som sundhedspleje«.

Leverandører rejser sag om statens milliardindkøb af test

Det omstridte indkøb af 85 millioner covid-19-test uden udbud resulterer nu i en sag ved Klagenævnet for Udbud. Erstatning eller annullerede ordrer er ikke en mulighed, så det er helt principielt for at trække en streg i sandet, at brancheforeningen Dialab rejser sagen, skriver Politiken.

»Vi er fuldstændig overbeviste om, at det, der er foregået, er ulovligt, og det er vi nødt til at få en instans til at konkludere, så vi kan få det stoppet. Uanset om vi vinder eller taber, er vi nødt til selv at betale for denne klagesag, og rent økonomisk kan vi desværre næppe bruge afgørelsen til noget, da det formentlig vil blive meget vanskeligt for de virksomheder, som blev forbigået, at bevise, at de har lidt et tab«.

»Men blandt offentlige indkøbere er der åbenbart kommet smag for at købe stort ind uden udbud, måske fordi udbud er besværlige, men det skal vi have sat en stopper for,« siger Henrik Lundgaard Sedenmark, sekretariatschef i Dialab, der repræsenterer danske leverandører og producenter af test- og laboratorieudstyr, til Politiken.

Her er fem skarpe bud på nyheder og kommentarer fra Berlingske Business:

1. Efter Berlingskes skraldetur: Rema 1000 i hårdt angreb på madspildsaktivist
Supermarkedskæden Rema 1000 går nu til frontalangreb på den profilerede madspildsaktivist og klimaekspert Matt Homewood, som førte an, da Berlingske tog på skraldetur på Frederiksberg og Vesterbro for at kigge efter madspild i supermarkedernes containere. Rema1000s kommunikationschef, Jonas Schrøder, beskylder blandt andet Matt Homewood for at udnytte madspildagendaen til at fremme sit eget techfirma.

Læs Birgitte Erhardtsens historie her!

2. Renterne fortsætter himmelflugt – Tyskland rammer psykologisk milepæl
Det har været undervejs længe, men onsdag morgen skete det. Renten på tiårige tyske statsobligationer – Europas vigtigste – kravlede for første gang siden maj 2019 over nul procent, og markerer dermed – for nu – slutningen på en treårig æra med negative renter. Kort efter markedet åbnede, var renten steget tre basispunkter til 0,015 procent. Den tiårige rente i Danmark har været i plus siden slutningen af december og ligger i øjeblikket på 0,197 procent.

Læs Sara Sjølins historie her!

3. Analyse: Udsalg i Parken kan blive værste mareridt for FCK-fans
Parken Sport & Entertainment, selskabet bag fodboldholdet FC København, er klar til at til sælge kontorejendomme, Danmarks nationalstadion og de bygninger, der indeholder badelandene i Lalandia. En ting står fast. Bliver bygningerne solgt, vil det sikre selskabet en stor sum penge. Måske op mod 2,5 milliarder kroner. Men spørgsmålet er, hvad det betyder for den del af virksomheden, der bliver tilbage, og særligt, hvad det betyder for FCK?

Læs analysen fra Lasse Friis her!

4. Største opkøb nogensinde skal gøre Microsoft til spilkonge – med særlige fordele
Microsoft, som er verdens største softwareproducent, vil købe spilselskabet Activision Blizzard for 75 milliarder dollar – eller 491 milliarder kroner. Det vil gøre Microsoft til verdens tredjestørste spilselskab målt på omsætning efter Kinas Tencent og den største konkurrent, den japanske elektronikgigant Sony, hvis PlayStation stadig dominerer konsolverdenen, også i Europa.

Læs Thomas Breinstrups historie her!

5. Lev med det: Statsministeren har nærmest pligt til at tage æren for succesen
Kampen om fortællingen er i fuld gang. For hvem har æren for dansk økonomis stærke position her (næsten) på den anden side af coronatiden? Er det statsminister Mette Frederiksen (S)? Eller er det borgerlige reformer i tidligere år? Det er en besynderlig diskussion, der helt overser dansk økonomis virkelige helte.

Læs Ulrik Bies kommentar her!