Renten rammer milepæl: »De næste par uger bliver enormt vigtige«

Efter et kortvarigt dyk er renterne på vej opad igen, og den tiårige amerikanske rente har netop ramt en vigtig milepæl – tre procent. Også i Europa stiger renterne op til et skelsættende møde i Den Europæiske Centralbank på torsdag.

Centralbankcheferne fra Europa og USA – Christine Lagarde og Jerome Powell – står over for den svære udfordring at hive inflationen ned til mere normale niveauer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jose Luis Magana
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke længe, renterne tog en slapper.

Efter i sidste uge at være faldet tilbage til det laveste niveau i halvanden måned, er den tiårige amerikanske rente nu tilbage over milepælen tre procent. Den amerikanske tiårige rente bliver betragtet som verdens vigtigste, fordi den bliver brugt som strømpil for andre finansielle instrumenter og for rentemarkedet generelt.

Tirsdag morgen var den hoppet op i 3,03 procent, hvilket er et hop på næsten 30 basispunkter på en uge. I obligationsverdenen er det et kæmpe hop for en stabil økonomi som den amerikanske. Renten er skudt i vejret igen op til en række centralbankmøder i både USA og Europa, hvor man forventer at stramme pengepolitikken for at tøjle den historisk høje inflation.

»Inflation er den eneste faktor, der betyder noget for Fed (den amerikanske centralbank, red) lige nu, og investorerne vil sandsynligvis blive ved med at være anspændte frem til fredagens forbrugerpristal i USA,« siger Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker hos Swissquote.

Højeste rente siden 2018

Også i Europa er renterne blevet sendt højere op. Særligt den italienske har taget et hop, og landets tiårige rente er steget til 3,4 procent, hvilket et det højeste niveau siden 2018. Det har smittet af på danske boliglån, hvor et af de store steder nu har åbnet for 30-årige lån med afdrag med en fast rente på fire procent.

De seneste store rentestigninger kommer i kølvandet på en række signaler fra Den Europæiske Centralbank om, at den vil gå relativt aggressivt til værks for at hive inflationen i euroområdet ned til målsætningen på omkring to procent. Da viste i sidste uge, at forbrugerpriser i maj steg hele 8,1 procent, hvilket også har lagt yderligere pres på centralbankchef Christine Lagarde for at stramme pengepolitikken efter en årrække med negative renter. På torsdag er der rentemøde i ECB, og banken forventes at afslutte sit store opkøbsprogram og gøre markedet klar til en renteforhøjelse i juli. Sker det, vil det være den første rentestigning fra ECBs hånd siden 2011.

På onsdag i næste uge holder den amerikanske centralbank møde, hvor investorerne regner med, at Fed hæver renten med 50 basispunkter.

»De næste par uger bliver enormt vigtige for markedsstemningen resten af sommeren, fra ECBs rentebeslutning på torsdag til amerikansk inflation på fredag og Fed-mødet i næste uge,« siger Craig Erlam, seniormarkedsanalytiker hos Oanda i London.

»Der er allerede indregnet meget, når det kommer til renterne, men det er måske stadig ikke nok. Og der er måske en smule benægtelse omkring de økonomiske udsigter, især inflationen falder langsommere end forventet,« tilføjer han.