Nye tal peger på øget vækst i verdens næststørste økonomi — det er godt nyt for Danmark

Den kinesiske økonomi er gået ned i gear det seneste års tid. Men nu peger nye tal mod en vending. Det er godt nyt for danske virksomheder, for Kina er Danmarks sjettestørste eksportmarked.

Nye tal vidner om stigende aktivitet i den kinesiske økonomi. Det er godt nyt for danske virksomheder, for Kina er Danmarks sjettestørste eksportmarked. Foto: Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mens den kinesiske økonomi tidligere buldrede af sted med årlige vækstrater på otte-ti pct., er væksten gået markant ned i gear det seneste års tid, hvor handelskrigen med USA har skabt en del usikkerhed.

Men nu peger nye nøgletal i en mere positiv retning for den kinesiske økonomi.

De kinesiske fremstillingsvirksomheder har nemlig fået mere travlt med at ekspedere ordrer og ansætte nye medarbejdere. Det viser de seneste PMI-tal fra Caixen. I marts steg indekset til 50,8 fra 49,9 måneden før, og dermed krydsede indekset 50, som markerer forskellen mellem økonomisk fremgang og tilbagegang.

Den store fremgang i PMI-tallene overgik mange økonomers forventninger og peger ifølge chefanalytiker i Danske Bank Allan von Mehren mod øget aktivitet i den kinesiske økonomi i de kommende måneder

»Man skal selvfølgelig kigge på flere forskellige indikatorer, men PMI-tallene er en af de indikatorer, som jeg lægger mest vægt på,« siger Allan von Mehren, der fortæller, at stigende elektricitetsforbrug også vidner om en kinesisk økonomi i fremgang.

De gode PMI-tal kommer, efter at de kinesiske myndigheder har lempet både finans- og pengepolitikken for at få gang i landets økonomi.

»Man har følt sig lidt nødsaget til at træde lidt hårdere på speederen på grund af den her usikkerhed fra handelskrigen, der har ramt kinesiske forbrugeres lyst til at forbruge og virksomhedernes lyst til at investere,« siger Allan von Mehren.

Den kinesiske regerings vilje til at holde hånden under økonomien kom tydeligt til udtryk under dette års folkekongres i starten af marts, hvor Kinas premierminister, Li Keqiang, præsenterede en større økonomisk stimulanspakke, der bl.a. skal reducere erhvervslivets omkostninger med omkring 300 mia. dollar. Samtidig har Kina valgt at lempe bankernes kapitalkrav for at sparke gang i udlånsvæksten.

Den mere lempelige finans- og pengepolitik kommer efter et par år, hvor Kina ellers har trådt på bremsen for at få bugt med det store gældsbjerg, som landet opbyggede i kølvandet på finanskrisen.

Godt nyt for danske virksomheder

Fremgangen i den kinesiske økonomi er også godt nyt for danske virksomheder. For den rivende udvikling, som Kina har gennemgået på få årtier, har gjort, at landet i dag trækker omkring en tredjedel af den samlede vækst i verdensøkonomien.

Samtidig er den danske eksport til Kina mangedoblet de seneste år, og landet er i dag Danmarks sjettestørste eksportmarked foran lande som Frankrig og Italien, ligesom danske virksomheder har omkring 100.000 medarbejdere i Kina.

Læs her Berlingskes økonomiske redaktørs bud på, hvordan de nye kinesiske nøgletal kan komme til at påvirke handelskrigen mellem USA og Kina.