Ny prognose fra regeringen: Huspriserne vil fortsætte med at stige

De danske huspriser vil stige i både 2021 og 2022, lyder vurderingen i Økonomisk Redegørelse, som Finansministeriet har sendt på gaden fredag formiddag. Regeringens tidligere prognoser tydeliggør dog, hvor svært det er at spå om udviklingen på boligmarkedet.

Regeringen spår i en ny prognose, at huspriserne vil stige i de kommende to år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

De danske huspriser vil fortsætte med at stige i de kommende to år.

Det vurderer regeringens økonomer i Økonomisk Redegørelse, som Finansministeriet har offentliggjort fredag formiddag.

Regeringen vurderer, at huspriserne vil stige med 2,9 procent næste år og med 2,3 procent i 2022.

Det skal holdes op mod en forventet stigning på 3,3 procent i det indeværende år, hvor der til mange økonomers overraskelse har været fuld fart på det danske boligmarked.

Da regeringen sendte årets første udgave af Økonomisk Redegørelse på gaden i maj, var forventningen, at de danske huspriser ville falde med over fire procent i år.

»Der skønnes et fald i huspriserne i 2020 på 4,2 procent og en lille stigning på 0,5 procent i 2021. Dette skøn er forbundet med stor usikkerhed, og der er især risiko for større prisfald hvis økonomien og navnlig arbejdsmarkedet påvirkes i større grad end forudsat i prognosen, eller hvis boligkøbernes forventninger til den fremtidige boligprisudvikling påvirkes i højere grad end forudsat,« vurderede regeringen i maj.

Fuld fart på boligmarkedet

Det er dog gået helt anderledes, end regeringen forventede i foråret.

Efter en kortvarig lammelse af boligmarkedet i det tidlige forår begyndte ejendomsmæglerne allerede i april at melde om stigende interesse for boligkøb, og siden da er det kun gået opad for huspriserne.

I den nye udgave af Økonomisk Redegørelse vurderer regeringen, at de stigende boligpriser blandt andet skyldes, at priserne – trods flere års fremgang – fortsat befinder sig på »et balanceret niveau set i forhold til indkomster og de lave renter«:

»Dertil kommer, at mange husholdningers økonomiske situation fortsat er solid på trods af tilbageslaget, især fordi forårets tilbagegang på arbejdsmarkedet hurtigt vendte, og fordi økonomisk-politiske tiltag har holdt hånden under indkomsterne«.

Det bliver ligeledes fremhævet er, at »ændrede forbrugsmønstre under coronapandemien kan have bidraget til en mere positiv udvikling på boligmarkedet,«

»Ekstra tid tilbragt i hjemmet kan f.eks. have ført til, at husholdninger lægger større vægt på boligen, herunder også på bedre muligheder for at arbejde hjemmefra,« lyder det i prognosen:

»Herudover har husholdningerne under coronakrisen fastholdt opfattelsen af, at husholdningernes egen økonomiske situation vil være bedre om et års tid ifølge de månedlige opgørelser af forbrugertilliden. Det kan have medvirket til, at mange potentielle boligkøbere har fastholdt ønsket om at købe en bolig eller at bygge et nyt hus.«

Regeringens optimistiske syn på boligmarkedet bliver delt af de økonomiske vismænd, der i deres såkaldte hovedscenarie for dansk økonomi forventer, at huspriserne vil stige med omkring tre procent næste år.