Ny prognose: Anden bølge af coronakrisen hærger og forlænger krisen frem til 2023

Genopretningen af den europæiske økonomi er blevet afbrudt, lyder det fra EU-Kommissionen. Økonomer mener, at Kommissionen trods en nedslående prognose er for optimistisk.

Danskerne skal have mundbind på, når de køber ind her i coronakrisen. Anden bølge af krisen rammer den europæiske økonomi og får krisen til at trække ud, lyder det fra EU-Kommissionen i en ny prognose.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver ingen pause i den historisk slemme coronakrise for de ellers håbefulde europæere. Anden runde af krisen rammer nu med ny smittebølge og nedlukninger. Det vil få krisen til at trække ud, så vi først har genvundet det tabte i 2023.

Sådan lyder vurderingen fra EU-Kommissionen i en ny prognose for den europæiske økonomi. Heri fremhæver Kommissionen, at pandemien betyder, at det samlede bruttonationalprodukt, BNP, for EU-landene først i 2023 vil være tilbage på niveauet før krisen.

»Disse skøn betyder, at ved udgangen af 2022 vil BNP for hele EU være lige under niveauet fra før krisen,« siger EU-økonomikommissær Paolo Gentiloni ifølge Ritzau.

Kommissionen fremhæver, at der ikke bliver tale om en V-formet krise, hvor man ser et brat fald og straks efter en lige så brat opstigen til samme niveau. Det havde de fleste ellers håbet, men nu lyder meldingen, at genopretningen af de europæiske økonomier er blevet afbrudt, og nedgangen vil vare længe.

For rosenrødt

Trods den lidt nedslående melding fra EU-Kommissionen mener en række danske økonomer, at prognosen allerede er forældet. Mere præcist tror EU-Kommissionen på en vækst i EU på minus 7,4 pct. i år og 4,1 pct. til næste år. I juli regnede Kommissionen med et dyk i BNP i EU i år på 8,5 pct. og derefter en stigning til næste år på 5,8 pct.

»Genopretningen af europæisk økonomi bliver svagere end tidligere ventet, siger EU-kommissionen i en ny prognose, som er forældet allerede inden, den blev udgivet. Væksten i 2021 bliver svagere end ventet, og ifølge kommissionen skal vi helt hen på den anden side af 2022, før europæisk økonomi har indhentet alt det tabte. Prognosen er baseret på, at vi får et hårdt Brexit og coronarestriktioner forbliver en del af vores hverdag i de næste to år. Man kan derfor ikke beskylde EU-kommissionen for at være jubeloptimistister,« siger cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen i en kommentar til rapporten.

»Men selv om man ikke kan beskylde kommissionen for at være jubeloptimister, så tegner prognosen i vores optik alligevel et lidt for rosenrødt billede af europæisk økonomi. Det kan hænge sammen med produktionstiden på en så omfattende prognose. I hvert fald er prognosen i vores optik alt for positiv, når det gælder årets fjerde kvartal,« siger han videre.

Fra Ledernes Hovedorganisation lyder lidt samme melding.

»Epidemien er en kæmpe ubekendt, som desværre godt kan føre til nye økonomiske tilbageslag. På trods af de positive toner, så har vi set en tilbagevenden af epidemien de seneste uger, hvilket har ført til nye restriktioner. Det vil lægge en dæmper på opsvinget, og det mindsker troen på, at vi kommer til at se en hurtig genopretning af økonomien. Væksten næste år vil altså langt fra lukke hullet fra krisen,« siger cheføkonom hos Lederne, Niklas Praefke.

Større tilbageslag

I prognosen kan man også se, at Kommissionen regner med, at Danmark er et af de EU-lande, der klarer sig bedst gennem krisen. Den danske økonomi vil skrumpe med 3,9 pct. i år, og vil efterfølgende få en vækst til næste år på 3,5 pct. Hvis det kommer til at holde stik vil det kun være Irland, Sverige, Polen og Litauen, som klarer sig bedre gennem krisen i EU.

Cheføkonom i Danske Erhverv Tore Stramer mener, at prognosen er for optimistisk, både når det gælder hele EU, og når det gælder Danmark. Han mener, at hvis smitten ikke kommer under kontrol, så kan sommerens opsving blive bremset og afløst en af en recessionlignende tilstand.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer

»Hvis Europa bliver ramt af nye større økonomiske tilbageslag, vil det uden tvivl kunne mærkes herhjemme i form af en faldende eksport og flere tabte job. «


»Hvis Europa bliver ramt af et nye større økonomiske tilbageslag, vil det uden tvivl kunne mærkes herhjemme i form af en faldende eksport og flere tabte job. Jeg er derfor bange for, at EU-kommissionens forventning om, at vi slipper med en økonomisk nedgang på blot fire pct. i Danmark i år er for optimistisk. Som tingene ser ud nu, er der desværre en betydelig risiko for, at vi igen bliver ramt af meget lave vækstrater i vinterhalvåret, mens smitten raser,« siger Tore Stramer.

Hos Dansk Industri, DI, fremhæver cheføkonom Allan Sørensen, at danskerne har en stærk privatøkonomi, og det er trods alt med til at hjælpe os gennem krisen. Men DI mener, at den danske eksport vil ramme ind i et nyt tilbageslag på grund af øgede smittenedlukninger i andre lande.

»Den store usikkerhed, der lige nu hersker, vil samtidig svække investeringerne. Derfor har vi ikke en lige så optimistisk vurdering af væksten i dansk økonomi til næste år,« siger Allan Sørensen.