Amerikansk tænketank: Danskernes optimisme helt i top – i Italien, Spanien og Frankrig hænger de med mulen

Næsten tre ud af fire danskere mener, at den danske økonomi trods coronakrise er i fin form. Det viser en ny undersøgelse fra den anerkendte amerikanske tænketank Pew Research Center.

Coronatiltag ved Storkespringvandet på Strøget i København, tirsdag den 14. juli 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Dansk økonomi har fået en kæberasler af den anden verden.« Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S), da han præsenterede regeringens forslag til finansloven for 2021.

Men indtil videre ser danskerne noget anderledes på situationen. For hele 74 procent af danskerne mener, at den danske økonomi er i fin form. Dermed er Danmark det land blandt de 14 medvirkende lande i undersøgelsen, hvor befolkningen er langt mest optimistisk.

Det er den anerkendte amerikanske tænketank Pew Research Center, der har lavet en større undersøgelse af, hvor nervøse indbyggerne i en række lande er over corona. Danmark trækker fra som det land, hvor optimismen og den umiddelbare tro på økonomien er suverænt størst. 14 lande fra Europa, Nordamerika og Asien medvirker i undersøgelsen.

Et repræsentativt udsnit af indbyggere i de enkelte lande er blevet spurgt om, hvor godt de mener, at deres land klarer sig i coronakrisen. Værst ser det ikke overraskende ud i Italien, Spanien og Frankrig med Storbritannien lige efter. Blandt de europæiske lande er der noget mere optimisme i Tyskland og Holland og ikke mindst Sverige og Danmark. Hele 68 procent af den svenske befolkning mener, at den svenske økonomi har det godt.

Gennemsnittet for de 14 lande i undersøgelsen er, at 31 procent mener, at økonomien i deres land er god, mens 68 procent mener, at den er dårlig.

Midlertidigt chok

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, tager undersøgelsens resultater som udtryk for, at den danske økonomi har klaret sig godt gennem krisen, og at vi efter genåbningen hurtigt er vendt tilbage til normalen.

»Mange opfatter formentlig coronakrisen som et midlertidigt chok for økonomien, og mange har måske endda oplevet, at det er blevet nemmere at få privatøkonomien til at hænge sammen, fordi vi har sparet penge under krisen, blandt andet fordi ferien er aflyst. Mange danskere har også haft mod på at foretage større langsigtede investeringer, eksempelvis i et sommerhus eller i en ny bil. Det gør man typisk ikke, hvis man er meget bekymret for den økonomiske fremtid,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, der påpeger, at danskerne har brugt de seneste års opsving på at polstre deres privatøkonomi yderligere, og det har givet os et godt udgangspunkt, da krisen ramte.

»Samtidig har relativt få mistet jobbet sammenlignet med i andre lande, og hen over sommeren har vi set en bedring på arbejdsmarkedet og langt færre sendt hjem på lønkompensation. Når det er sagt, så er det ikke en god nyhed, at det ser så dystert ud i mange andre lande, for dem lever vi af at eksportere til. Kommer global økonomi ikke på fode igen, så vil det også koste danske arbejdspladser,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Usikker fremtid

Danskerne ser dog ikke udelukkende lyst på fremtiden. Lidt over fire ud af ti – eller mere præcist 42 procent – mener, at den danske økonomi vil blive forværret i løbet af de næste 12 måneder. En femtedel mener, at situationen vil være uændret, mens 38 procent mener, at den vil blive forbedret. Når det gælder udsigten for fremtiden, hører danskerne dog stadig til blandt de mest optimistiske.

I Tyskland, Australien og Spanien er troen på en forbedring af den økonomiske situation større end i Danmark. Med til historien hører naturligt nok, at udgangspunktet for de tre lande er meget forskelligt.