Ny folkemødeformand må se langt efter nogle af de faste stadeholdere

Jann Sjursen debuterer som formand for Folkemødet, der løber af stablen i disse dage. Den tidligere politiker og erhvervsmand har overtaget stafetten på et tidspunkt, hvor den politiske festivals succes måske har toppet.

Flere traditionelt markante deltagere har varslet en neddrosling af aktiviteterne som følge af de stigende omkostninger, der er forbundet med at være til stede på Folkemødet. Arkivfoto: Christian Sølbeck/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Klindt Sølbeck

Blandt de mange hundrede telte og tusindvis af arrangementer har der altid været en konstant og populær ingrediens på Folkemødet på Bornholm: Landbrug & Fødevarers store telt ved havnen i Allinge.

I årevis har interesseorganisationen beværtet populære debatarrangementer, fester og oplæg, men i 2019-udgaven af Folkemødet, der begynder i dag, må gæster spejde forgæves efter Landbrug & Fødevarers telt. Stadigt højere priser for overnatning har fået organisationen til at droppe at have eget telt i år, forklarede man allerede sidste år.

Beslutningen er sigende for en modstand blandt de mange stadeholdere, der de senere år har ytret stadig større bekymring over de stigende priser på Bornholm, og det er blot en af flere udfordringer, Folkemødets nye formand, Jann Sjursen, står over for.

Tilbage i marts blev den tidligere minister og partileder for Kristendemokraterne udpeget som ny formand for organisationen bag Folkemødet, Foreningen Folkemødet, efter at den tidligere formand, Michael Valentin, måtte gå af som følge af den omfattende svindelsag hos Akademikernes A-kasse, hvor han var direktør. Sagen trak også spor til Folkemødet, da Berlingske kunne fortælle, hvordan store beløb tilflød den politiske festival fra A-kassen.

Skal brede folkemødet ud

Og når Jann Sjursen spankulerer rundt i Allinge de kommende dage, vil han formentlig opdage, at det ikke kun er Landbrug & Fødevarer, der mangler. Flere andre traditionelt markante deltagere – heriblandt Ringkøbing-Skjern Kommune, Dansk Industri og Ældre Sagen har varslet en neddrosling af aktiviteterne som følge af de stigende omkostninger, der er forbundet med at være til stede på Bornholm.

Om Folkemødet har sejret ad helvede til, som mundheldet hedder, synes endnu uafklaret. Sikkert er det dog, at den politiske festival, der debuterede i 2011, har vokset sig til en størrelse, hvor de bedste år meget vel kan ligge bag festivalen.

Jann Sjursen har allerede gjort gældende, at han bakker op om den strategi, bestyrelsen har lagt ud, og som byder, at folkemødet skal forøges bredt ud til resten af landet i form af arrangementer før og efter de fire junidage i Allinge.

»Der tegner sig altså konturerne af et Folkemøde, der vil mere og skal mere end det, der foregår i Allinge fire dage om året,« har Jann Sjursen sagt.

Opgaven afskrækker næppe Jann Sjursen, der som formand for Kristendemokraterne (tidligere Kristeligt Folkeparti), minister i Nyrup-regeringen og senest formand for Rådet for Socialt Udsatte har været vant til at manøvrere i de politiske sfærer.

Navnlig hans tid som formand for Kristendemokraterne vil gå over i historiebøgerne som en de mere succesfulde i partiets historie. Jann Sjursen lykkedes således med at rykke partiet fra en position som en lidt støvet protestbevægelse til et pragmatisk midterparti kulminerende med en regeringsplads i 1993.

Som formand for Rådet for Socialt Udsatte er Jann Sjursen siden 2010 lykkedes med at sætte fokus på paradokset i, at stadig flere børn vokser op i fattigdom, og at stadig flere bliver hjemløse på trods af de gunstige økonomiske tider.

De forskellige erfaringer bliver der givetvis brug for i bestræbelserne på at gøre gode tider bedre for Folkemødet.

Jann Sjursen kan i øvrigt glæde sig over, at Foreningen Folkemødet efter flere år med røde tal på bundlinjen nu er blevet en fornuftig forretning – i det seneste regnskab for 2018 kom man således ud med et overskud på knap en million kroner.