Nu rammer coronabølgen danskernes pengepung – men der er et lyspunkt med skatten

Det nye år vil give danskerne flere penge mellem hænderne til sig selv. Men der er tale om den laveste fremgang i ni år. Der er dog lidt trøst at hente på specielt et punkt.

Trods krisen kan de danske familier se frem til et stigende rådighedsbeløb i år, men der er tale om den laveste fremgang i ni år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankkontoen vokser med flere penge hver måned. Det har været dagsordenen for danskerne hvert år, og det bliver det også i år. Men på grund af coronakrisen bliver fremgangen i danskernes rådighedsbeløb i 2021 den laveste de seneste ni år.

Mere præcist vil en gennemsnitlig dansk familie få 232 kroner mere til sig selv om måneden i år i forhold til sidste år. Det skal holdes op mod, at danskerne fik en fremgang i rådighedsbeløbet på 1.000 kroner om måneden i 2020.

Det viser Danske Banks helt nye beregninger af, hvordan verden ser ud rent økonomiske for de danske familier i år. Danske Bank påpeger, at det er lavere lønstigninger samt højere energipriser, som vil give en lavere fremgang i rådighedsbeløbet.

Rådighedsbeløbet er defineret som de penge, danskerne har til sig selv, når alle de faste udgifter er betalt, og når der er taget højde for inflationen.

»Samlet set venter vi kun, at coronakrisen giver en mindre opbremsning i lønvæksten, men med priser, der vokser hurtigere end sidste år, betyder det, at vi i reale termer ikke får helt lige så mange ekstra penge mellem hænderne,« siger privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun fremhæver, at det er en vigtig forudsætning for beregningerne, at familien ikke selv er direkte ramt af krisen.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank

»Tallene understreger, at mange familier faktisk har fået en bedre økonomi som følge af krisen – hvis de vel at mærke ikke er blevet ramt direkte. Beregningerne er for en familie, hvor begge har kunne beholde deres arbejde under krisen. «


»Tallene understreger, at mange familier faktisk har fået en bedre økonomi som følge af krisen – hvis de vel at mærke ikke er blevet ramt direkte. Beregningerne er for en familie, hvor begge har kunnet beholde deres arbejde under krisen. Billedet ville være et helt andet, hvis de havde mistet deres job eller er selvstændige, som er ramt af restriktioner,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun fremhæver, at mange nok vil føle, at de får endnu flere penge mellem hænderne  på grund af udbetalingen af feriepengene, og fordi det er svært for danskerne at bruge penge under nedlukningen.

En vild fortælling

For næste år mener Danske Bank, at familierne har udsigt til en fremgang i deres rådighedsbeløb på 500 kroner om måneden. Det er en familie med to børn, der bor i hus, som Danske Bank regner på. Begge forældre er i arbejde.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, mener, at 2020 er »en vild fortælling«, og det vil sætte sine spor i de danske familiers økonomi her i det nye år.

»Med den lavere økonomiske aktivitet, færre i beskæftigelse og højere ledighed, så forventer vi, at lønfremgangen også kommer til at blive en anelse mindre uden overhovedet at falde igennem. I tiden op til coronakrisen lå lønstigningerne på omkring 2,5 procent om året. Vi ser den i omegnen af to procent det kommende år,« siger Jeppe Juul Borre og fremhæver, at med en inflation på omkring én procent er der udsigt til en fremgang i reallønnen på én procent.

Det er omkring en halvering i forhold til tiden op til coronakrisen. Modsat er der også hjælp at hente til danskerne år, fordi 2021 vil byde på en række mindre skattelettelser som følge af tidligere reformer.

»Ser vi på en topskatteyder, hvor indtægten er over topskattegrænsen i både 2020 og 2021, så bliver den samlede skattelettelse på cirka 2.500 kroner om året, hvis man har mere end 15 år til folkepensionsalderen,« siger Jeppe Juul Borre.