Norge vender ryggen til olie og gas: »Hele branchen er overrasket og skuffet«

Norges oppositionsparti vil begrænse landets olieudvinding i dets arktiske områder, hvilket kommer bag på den norske olieindustri. Beslutningen er en række af initiativer, der skal gøre olieindustrien grønnere.

Norge har i lang tid været kendt som foregangsland i Skandinavien, når det kommer til olie- og gasproduktion. Men nu vil oppositionspartiet begrænse udvindingen af olie i de arktiske regioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nerijus Adomaitis/Ritzau Scanpix

Norge har længe været kendt som et foregangsland, når det kommer til at producere olie, gas og andre fossile brændstoffer og råvarer. Men nu kan det norske olieeventyr snart være en fortid blot. Det norske oppositionsparti, Arbeiderpartiet, har nemlig besluttet sig for tilslutte sig et flertal i det norske parlament, der har vedtaget ikke at ville starte en konsekvensudredning af olieudvinding i havområderne udenfor Lofoten.

Det skriver Bloomberg.

Ifølge mediet kommer beslutningen som et chok for den norske olieindustri, der i lang tid har nydt bred opbakning blandt den norske befolkning samt politikere. Dermed står den norske olieproduktion, der har sørget for at skabe velstand i Norge, svagere på det globale marked, advarer de ifølge mediet.

»Hele branchen er overrasket og skuffet. Det giver ikke den forudsigelighed, vi er afhængige af,« siger Karl Eirik Schjott-Pedersen, formand for interesseorganisationen Norsk olje og gass til Bloomberg.

Olieselskaber med det statskontrollerede selskab Equinor ASA, der udgør den største producent af olie i landet, har baggrund af beslutningen meldt ud, at adgang til Lofoten er nødvendig, hvis Norge skal beholde sin produktion, skriver Bloomberg. Det anslås, at en til tre mia. tønder olie kan udvindes fra øgruppen, der tilmed anses som et naturligt vidunder for landet, tilføjer mediet.

Beslutningen kommer i kølvandet på en række initiativer i det skandinaviske land, der skal fremskønne en mere grøn dagsorden som reaktion på klimaforandringerne. Således har Norges regering også besluttet sig for, at en større del af pengene i Norges oliefond skal investeres i vedvarende energi.

Arbeiderpartiets formand, Jonas Gahr Store, siger, at partiet stadigvæk vil bakke op om olieindustrien og støtte det eksisterende skattesystem for olieindustrien, hvilket inkluderer redunderinger for olieudvindinger uden for landets grænser, skriver Bloomberg. Derudover vil partifomanden arbejde for, at olievirksomhederne vedkender sig en deadline for at gøre olieudvindingen komplet fri for udledninger af drivhusgasser. Dette er dog en ambition, der ifølge lobbyister fra Norges olieindustri vil være »meget krævende«, skriver mediet.