Minister: Opsvinget skal bruges til at få flest muligt i job

Rystelserne i den globale økonomi vil påvirke det danske arbejdsmarked på længere sigt. Derfor er det afgørende, at vi får flest muligt ledige i job, mens der stadig er et opsving, fremhæver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Det er afgørende, at vi benytter os af opsvinget til at få de sidste ledige i arbejde, fremhæver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det må betegnes som lidt af et jubelår på det danske arbejdsmarked. Fra oktober 2017 til oktober 2018 er ledigheden faldet med over ti pct. i 42 af landets 98 kommuner. Største procentvise fald var der i Ikast-Brande Kommune, men også i blandt andet København og Odense ser det ganske pænt ud.

Det er Beskæftigelsesministeriet, der har set på udviklingen på arbejdsmarkedet sidste år. Tal fra Danmarks Statistik viser, at faldet i ledigheden er fortsat siden oktober 2018. Fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) lyder det i et skriftligt svar til Berlingske Business, at vi skal sørge for at benytte os af de gode tider til at få de sidste ledige i arbejde. Og nu gælder det ikke mindst de svageste ledige.

Men han erkender samtidig, at den afmatning, vi ser i den globale økonomi i øjeblikket, vil komme til at påvirke det danske arbejdsmarked.

»Netop derfor er det så vigtigt, at vi får givet flest muligt af de ledige en kontakt til arbejdsmarkedet, mens der stadig er opsving i økonomien. Det er nu, at vi har chancen. Og så har vi også her og nu fokus på, at virksomhederne kan få de hænder, de har brug for. Med 70.000 forgæves rekrutteringer ifølge de seneste tal skal vi altså tage det alvorligt,« skriver Troels Lund Poulsen.

»Derfor undrer det os også, når Socialdemokratiet og DF ikke vil være med til at sænke grænsen for, hvor meget man skal tjene for at kunne få opholdstilladelse, hvis man kommer hertil fra et land uden for EU. For selv om vi fortsat har stor gavn af den frie bevægelighed, er vi jo langtfra det eneste land i Europa, der har behov for arbejdskraft. Så vi skal sikre virksomhederne de bedst mulige vilkår, herunder kvalificeret arbejdskraft – dels fra udlandet, dels ved at opkvalificere ledige,« lyder det fra Troels Lund Poulsen.

Sværere for danskerne

I analysen fra Beskæftigelsesministeriet bliver det samtidig understreget, at trods vores solide jobfest er ledigheden også steget i nogle kommuner. Det kan der være flere forskellige årsager til, fremhæver ministeriet. Blandt andet sammensætningen og kvalifikationerne hos de arbejdsløse.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)

»Med 70.000 forgæves rekrutteringer ifølge de seneste tal skal vi altså tage det alvorligt.«


Beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti Bent Bøgsted er enig i, at det gælder om at få så mange af de ledige i job, mens den danske økonomi stadig har pænt fart på. Men han afviser kritikken af, at partiet ikke vil gøre det nemmere for virksomhederne at hente arbejdskraft fra landene uden for EU.

»Jeg forstår godt, at ministeren prøver at tækkes arbejdsgiverne, men hvis vi ikke havde holdt fast i, at der skulle bremses op, så ville vi have en situation, hvor det ville blive sværere for danskerne at komme ud på arbejdsmarkedet. Hvis vi henter udlændinge til Danmark, som får en lavere løn end danskerne, bliver det sværere for danskerne at få job,« siger Bent Bøgsted.

Han er enig i, at en vending i den globale økonomi vil ramme det danske arbejdsmarked. Men i den situation er det endnu vigtigere, at vi ikke bare henter en masse udenlandsk arbejdskraft til landet, mener han.

»Jeg tror, at når vi kommer til 2021, vil vi have en situation, hvor verdensmarkedet er blevet presset. Hvis vi så har lukket op for billig udenlandsk arbejdskraft, vil danskerne være de første, som ryger ud,« siger Bent Bøgsted.