Mens inflationen raser, skovler olieselskaberne penge ind: »De tjener flere penge end Gud«

De største olieselskaber tjener rekordmange penge, mens priserne stiger og stiger. Det møder kritik fra den amerikanske præsident, Joe Biden, der opfordrer selskaberne til at holde igen med priserne.

BP er det seneste olieselskab til at præsentere kæmpe overskud som følge af de høje priser på olie og naturgas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Priserne stiger hurtigere og vildere end i årtier. Og på samme tid har flere af verdens største olieselskaber aldrig tjent flere penge.

Den store britiske oliegigant BP kom tirsdag med regnskab, der viser, at pengene strømmer ind.

I årets andet kvartal har selskabet tredoblet sit overskud i forhold til samme kvartal 2021. Med 8,5 milliarder dollar (cirka 62 milliarder kroner) i et enkelt kvartal har firmaet scoret sit næsthøjeste overskud nogensinde – kun overgået af tredje kvartal i 2008.

Og det er ikke kun hos BP, at fortjenesten er i top.

For nylig præsenterede flere andre oliegiganter også regnskaber, og over hele linjen har årets andet kvartal medført rekordstore overskud.

Det største amerikanske olieselskab, Exxon, præsenterede i sidste uge et overskud i andet kvartal på 18 milliarder dollar (cirka 131 milliarder kroner). I samme uge kom britiske Shell og amerikanske Chevron hver ud med overskud på knap 12 milliarder dollar (knap 88 milliarder kroner).

Alle tre selskaber slog deres egne rekorder for største overskud på et kvartal.

Det store overskud fra selskaberne kommer som følge af rekordhøje oliepriser, der især er drevet af Ruslands invasion af Ukraine.

»Det er helt klart, at krigen i Ukraine har hævet prisen og derfor givet større fortjeneste på olie,« siger Thina Margrethe Saltvedt, chefanalytiker hos Nordea.

»Tjener flere penge end Gud«

Samtidig med de rekordstore overskud hos olieselskaberne har inflationen været på himmelflugt. Benzin- og dieselpriserne er steget voldsomt, og mange forbrugere har oplevet markante stigninger i deres leveomkostninger. Derudover er det stadig stigende fokus på en bæredygtig omstilling af især energisektoren på fremmarch.

Det har ført til en voldsom kritik af olieselskaberne fra især den amerikanske præsident, Joe Biden.

»Vi vil sørge for, at alle kender Exxons overskud. Exxon har tjent flere penge end Gud,« sagde han i juni ifølge Bloomberg.

I USA er det dog indtil videre blevet ved opfordringer til energisektoren om at holde igen med priserne, mens den konservative regering i Storbritannien har indført en midlertidig skat på energiselskabernes usædvanlig store overskud.

Ifølge Thina Margrethe Saltvedt er det svært at sige, hvordan udviklingen i olieprisen, der er den vigtigste faktor for olieselskabernes indtjening, vil se ud fremover.

»Den høje pris lige nu er meget politisk drevet, så derfor vil den politiske situation også afgøre, hvilken retning olieprisen skal hen,« siger hun.