Business-overblik: Opjustering på vej hos endnu en dansk gigant

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Forud for medicinalgigantens regnskab på torsdag er forventningerne nemlig høje, og flere analytikere regner med, at 2022 bliver bedre, end ledelsen allerede har meldt ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til onsdagens morgenoverblik fra Berlingske Business.

Vi skal vidt omkring i dag, blandt andet forbi en positiv nyhed om de danske virksomheders CO₂-udledning, hårde udmeldinger om pengepolitikken i USA, laksesalget i Norge og en alvorlig advarsel i kølvandet på Mærsks opjustering.

Men vi begynder hos Novo Nordisk, hvor analytikerne er håbefulde på, at en opjustering kan være på vej.

Opjustering på vej hos Novo Nordisk?

Tirsdag leverede Mærsk en opjustering, og analytikerne forudser nu, at Novo Nordisk snart vil gøre dem kunsten efter. Det skriver Børsen.

Forud for medicinalgigantens regnskab på torsdag er forventningerne nemlig høje, og flere analytikere regner med, at 2022 bliver bedre, end ledelsen allerede har meldt ud. For eksempel forventer den amerikanske storbank J.P. Morgan, at Novo Nordisk vil opjustere sine vækstprognoser med et procentpoint, mens Nordea spår, at virksomheden vil lande i den høje ende af sine forventninger, eller potentielt overgå dem.

Det er særligt diabetesmidlet Ozempic, der vækker begejstring efter en flyvende start på 2022. I øjeblikket er forventningen, at salget af Ozempic vil stige 73 procent i år, efter at væksten i første kvartal sikrede, at lægemidlet nu er verdens bedstsælgende diabetesmiddel.

»Hvis de ikke opjusterer nu, så vil de i tredje kvartal,« skriver Wimal Kapadia, medicinalanalytiker i finanshuset Bernstein i et notat, ifølge Børsen.

Danske erhvervskæmper går massivt ind i klimakampen

Højere vækst behøver ikke at gå ud over klimaet. Det har flere af Danmarks største virksomheder bevist de seneste år, hvor de har formået at øge deres omsætning, uden at det har ført til en stigning i deres udledning af klimaskadelig drivhusgasser. Det viser en kortlægning, som Finans har lavet over de 30 største danske virksomheders CO₂-udledninger fra 2019 til 2021.

Opgørelsen viser specifikt, at omsætningen hos landets største danske virksomheder over en bred kam er steget 29 procent over de seneste to år, men at deres CO₂-udledning i samme periode er uændret. Tager man Mærsk – Danmarks klart største udleder af drivhusgas – ud af analysen, har resten af topvirksomheder formået at reducere klimaaftrykket med 12 procent.

Selvom det er fornuftige skridt i den rigtige retning, skal der gøres mere for at komme i mål med de nødvendige reduktioner i 2030, mener Bjarke Møller, der er direktør i miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling.

»Vi kan heldigvis se, at nogle af dem, der arbejder systematisk med det, har opnået betydelige reduktioner, selvom deres omsætning stiger. Det er dem, der skal vise vejen,« siger han til Finans.

»Ikke nær ved næsten færdig« – rentehop fortsætter i USA

Den amerikanske centralbank har allerede sat renten op med 2,25 procentpoint i 2022, men den er langt fra færdig med at stramme pengepolitikken. Sådan lød det tirsdag fra chefen for San Francisco-afdelingen af Federal Reserve Mary Daly, da hun medvirkede i et CNBC-interview på LinkedIn.

I interviewet understregede hun, at centralbanken vil gøre alt for at tøjle inflationen, der i juni kravlede op i 9,1 procent, og pegede derfor i retning af flere store renteforhøjelser.

»Ikke nær ved næsten færdig,« sagde Mary Daly om arbejdet med at få inflationen ned. »Vi er kommet godt fra start, og jeg føler mig virkelig tilfreds med, hvor langt vi er nået på dette tidspunkt.«

Charles Evans, chef for Federal Reserve i Chicago, talte også om renteforhøjelser tirsdag og bakkede Daly op i, at centralbanken vil fortsætte med at trykke på bremsen, indtil inflationen er kommet under kontrol. Han forventer, at centralbanken til rentemødet i september vil hæve renten med et halvt procentpoint, men han kan ikke udelukke, at endnu en stigning på 0,75 procentpoint bliver nødvendigt.

I både juni og juli satte banken også renten op med 0,75 procentpoint, hvilket i starten af året blev betragtet som utænkeligt.

Folk vil betale kassen for frisk fisk

Egentlig er både produktionen og antallet af solgte laks faldende.

Men inflationen betyder, at Norge i juli måned slog eksportrekord målt på indtjening, skriver norske E24.

96.500 ton laks blev eksporteret til en værdi af 8,7 milliarder norske kroner – eller godt og vel 6,5 milliarder danske kroner, ifølge Seafood Council.

Forklaringen er simpel: Selvom laks er blevet voldsomt meget dyrere, vil folk stadig gerne betale prisen. Kiloprisen på en hel fersk laks var i juli næsten 35 procent højere end samme i måned sidste år.

For en måned siden kunne E24 også skrive, at den Norge slog eksportrekord for fisk og skaldyr målt på indtjeningen i det første halvår af 2022. Mere end 70 milliarder norske kroner eksporterede branchen for.

»Markedet er relativt uelastisk, hvilket betyder, at når man får et lille fald i volumen, får man en forholdsvis stor prisstigning. Derudover ser vi, at markedet er kommet stærkt tilbage efter covidpandemien,« siger seafood-analytiker Paul T. Aandahl til E24.

 

Opjustering hos Mærsk udløser alvorlig advarsel fra overvismand

Mærsk tjener penge som aldrig før. Men den danske statskasse kommer slet ikke til at nyde godt af det på samme måde, som hvis det var en anden dansk virksomhed. Mærsk bliver nemlig beskattet gennem den såkaldte tonnageskatteordning – en ordning, der ikke længere er tidssvarende, mener overvismand Carl-Johan Dalgaard. Det skriver Berlingske.

»Tonnageskatten er en begunstigelse af rederierhvervet. Det er en ordning, som overordnet på samfundsplan må anses for ikke at være hensigtsmæssig. Derfor mener vi, at man bør rulle den skattebegunstigelse tilbage,« siger Carl-Johan Dalgaard, der udover at være overvismand også er professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Selvom Mærsk i 2021 landede danmarkshistoriens største overskud på knap 120 milliarder kroner, betød tonnageskatten, at rederiet kun betalte fem milliarder kroner i skat, eller hvad der svarer til lidt over fire procent af indtjeningen. De penge er den skat, som Mærsk betaler globalt, og den danske statskasse står altså til at modtage et langt lavere beløb.

Tre ting, som investorerne bør holde øje med

Her er tre ting, Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, holder øje med i dag:

  • I går eftermiddags dansk tid landede formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, i Taiwan. Det gjorde hun på trods af de kraftige advarsler, som den kinesiske regering havde fremført forud for rejsen. Indtil videre er det blevet ved sabelraslen fra kinesiske side, selvom landet har annonceret nogle af de mest offensive militære øvelser i regionen i flere årtier. Indtil videre har Beijing ikke afvist et nyt møde mellem Joe Biden og Xi Jinping, og det kan være værd at holde øje med eventuelle udmeldinger på den front i dagens løb.
  • I de tidlige morgentimer har vi fået det private konjunkturbarometer for den kinesiske servicesektor Caixin. Efter de hårde nedlukninger tidligere på året er servicesektoren i Kina kommet stærkt tilbage i forbindelse med genåbningen af flere millionbyer. Over det seneste årti er servicesektoren fortsat med at vokse, i takt med at man fra regeringens side gerne vil omstille økonomien væk fra den mere traditionelle industritunge økonomi. Vi får også friske ISM PMI-tal for servicesektoren i USA. Tidlige tegn på en nedgang i den økonomiske aktivitet i USA tyder på, at dagens ISM-tal også vil komme ud lavere end sidste måned. Og det vil underbygge mange økonomers forventning om en gradvis afmatning af den økonomiske vækst.
  • Og så skyder vi for alvor den danske regnskabssæson i gang med Mærsk i dagens løb. Pandemien, den høje vareefterspørgsel og høje fragtrater har gavnet selskabet de seneste år, og Mærsk har allerede inden regnskabet opjusteret forventningerne. Yderligere kommer der i løbet af i dag regnskaber for blandt andre Just Eat, BMW, Moderna og eBay.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

Dow Jones: -1,23 procent
S&P 500: -0,67 procent
Nasdaq: 0,095 procent

Asien – indeks onsdag kl. 6.50:

Japan Nikkei: +0,46 procent
Hongkong Hang Seng: +0,61 procent
Kina CSI: -0,035 procent

Tak, fordi du læste med! God dag.