Markant stigning: Det er blevet dyrere at få håndværkere på besøg

Prisen for at få murere, tømrere og andre håndværkere på besøg er steget markant de seneste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er blevet dyrere at få udført murerarbejde, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Hvis du synes, det er blevet dyrere at få håndværkere på besøg, er du næppe den eneste.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser i hvert fald, at en række håndværkertjenester er steget mere i pris end de generelle priser i samfundet over en periode på fem år.

De største prisstigninger har fundet sted blandt murerne, hvis ydelser er steget 16 procent i pris fra 2015 til 2020, mens tagdækkernes og tømrernes ydelser er steget med henholdsvis 14 og 12 procent.

Til sammenligning er de generelle priser på tjenester i samfundet i denne periode steget med otte procent, mens de generelle forbrugerpriser kun er steget med tre procent.

Håndværkernes priser dækker de omkostninger, håndværksvirksomheden har til materialer og løn samt den fortjeneste, de måtte lægge til, forklarer specialkonsulent i Danmarks Statistik Sigrid Krogstrup Jensen i en pressemeddelse.

»Indekset siger ikke noget om, hvor dyr en tjeneste er i absolutte tal, men snarere hvordan prisen på denne har udviklet sig over en årrække,« siger hun

Gennemsnitligt er priserne for »renovering og vedligeholdelse«, som er et samlet indeks for alle håndværksfag, steget med 12 procent på fem år.

Mens murernes ydelser er steget mest, er ydelserne steget mindst for elinstallatører og virksomheder, der arbejder med »bygningsfærdiggørelse«. I begge kategorier er prisen på ydelser steget med ti procent fra 2015 til 2020.

Mia Amalie Holstein er cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, herunder et stort antal håndværksvirksomheder. Hun fremhæver, at de højere priser på håndværkerydelser i høj grad er et resultat af mangel på arbejdskraft i byggefagene.

»For os allesammen som forbrugere er det derfor vigtigt, at vi i fremtiden får flere faglærte. Det handler om politik og højere prioritering af erhvervsuddannelserne, men også om hvad vi kan gøre selv for eksempel ved at opfordre unge i vores egen omgangskreds til at overveje et alternativ til gymnasiet, når de skal vælge ungdomsuddannelse,« siger Mia Amalie Holstein.