»Kongetallet« skuffer i USA – sender aktier til vejrs

Aktierne stiger, efter at den amerikanske jobrapport overraskede negativt og giver stof til eftertanke hos den amerikanske centralbank.

»Kongetallet« skuffede i november. Det tolker markedet, som at Federal Reserve ikke kan være så aggressiv med renteforhøjelser som ellers ventet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spencer Platt/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forventningerne var høje, og skuffelsen derfor endnu større, da det amerikanske »kongetal« blev offentliggjort fredag eftermiddag.

Tallet, der dækker over den månedlige amerikanske jobrapport, viste, at der kun blev skabt 210.000 nye job uden for landbrugssektoren i november, langt under konsensusestimatet fra Bloomberg på 550.000 job. Samtidig faldt ledigheden til 4,2 procent fra 4,6 procent i oktober.

»Der er store udfordringer med at få gang i jobvæksten i USA. Amerikanerne kigger nok misundeligt på, hvor stærkt det er gået på det danske arbejdsmarked,« skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

»Beskæftigelsen i USA er næsten fire millioner lavere end før corona. Der skal meget mere fart på jobmarkedet, ellers går der lang tid, før beskæftigelsen er tilbage på samme niveau som før corona. I Danmark nåede vi allerede for et halvt år siden en rekordhøj beskæftigelse,« tilføjer han.

Reaktionen på det skuffende jobtal kom prompte i finansmarkedet. Dollaren trak sig tilbage til en kurs på 6,57 kroner mod en pris på 6,59 kroner, før rapporten kom ud. Renten på ti-årige amerikanske statsobligationer faldt med det samme til 1,40 procent – tidligere på dagen lå den i 1,45 procent. I aktiemarkedet steg futures for S&P 500 0,4 procent, mens det danske eliteindeks C25 klatrede 0,9 procent. Tidligere på dagen var danske aktier ellers fedtet ind i røde tal.

De stigende aktier, svagere dollar og faldende renter er et udtryk for, at finansmarkedet tror, at det skuffende kongetal potentielt kan få den amerikanske centralbank til at udskyde en opstramning af pengepolitikken. Centralbanken, også kendt som Federal Reserve, har ellers givet udtryk for, at den vil fremskynde en afslutning på sit gigantiske opkøbsprogram og fremskynde renteforhøjelser for at tøjle stigende inflation.

Den pointe gjorde Federal Reserve-chef Jerome Powell endnu tydeligere i denne uge, da han sagde, at banken har undervurderet, hvor vedholdende den høje inflation er. Derfor antydede han, at opkøbsprogrammet kan være udfaset allerede i marts i stedet for juni som tidligere planlagt. Udfasningen startede i november, hvor banken reducerede støtteprogrammet med 15 milliarder dollar.

»Dagens tal vil også blive modtaget med blandede følelser hos den amerikanske forbundsbank (Federal Reserve, red.) På trods af en mere pauver jobskabelse forventer vi fortsat, at Fed vil anse udviklingen som en bekræftelse af, at det var det helt rigtige at starte nedtrapningen af obligationsopkøbene i november,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, i en kommentar.

»Samtidig vil Fed notere sig, at selvom lønningerne er steget med knap fem procent over det seneste år, så aftog tempoet på de månedlige lønstigninger fra oktober til november. Det indikerer ikke, at hverken lønpresset eller inflationen er ved at eksplodere mellem hænderne på centralbanken,« tilføjer han.

Lønningerne steg ifølge jobrapporten 4,8 procent i november i sammenligning med samme måned i 2020, hvilket Søren Kristensen betegner som en »tand for meget for centralbanken«.

»Hvis den udvikling fortsætter, slår det endnu flere skår i fortællingen om midlertidig inflation, og det kan derfor resultere i adskillige renteforhøjelser fra Fed. Vi venter seks renteforhøjelser i løbet af 2022 og 2023, og kursen er derfor sat mod højere renter i USA,« skriver han.

Artiklen er opdateret for at rette en fejl i andet afsnit. »Kongetallet« dækker over job, der er skabt uden for landbrugssektoren.