Jeppe Christiansen er Danmarks største investerings-iværksætter

60 år mandag. Jeppe Christiansen kan i 2020 fejre 15-års jubilæum for Maj Invest. I hele karrieren har økonomi og den dybe interesse for økonomi og markeder været en drivkraft for ham.

Jeppe Christiansen er ikke blot kapitalforvalter, men også økonomisk iværksætter. Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investeringsiværksætter.

Det er svært at finde et ord, som helt præcist indrammer Jeppe Christiansen, som 25. november fylder 60 år. Selvfølgelig er han kendt som administrerende direktør for kapitalforvalteren Maj Invest og for sine økonomiske analyser i først Berlingske gennem mange år og nu i Børsen.

Når man ikke kan finde de rette ord, må man opfinde ordene. Og intet passer bedre på Jeppe Christiansen end ordet investeringsiværksætter. Begrebet iværksætter er på mange måder et ord, som indrammer 2010erne, og på den måde er fødselaren egentlig forud for sin tid. Det var ham, som i 2005 – før finanskrisen – grundlagde Maj Invest.

Finanskriser er specielle fænomener, der er kendetegnet ved, at man søger mod sikkerhed og mod det trygge. Men Maj Invest, der var bygget på det gamle Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) – i sig selv et levn fra 1960ernes og 70ernes fejlslagne økonomiske politik – sejlede solidt gennem finanskrisen og er i dag en kapitalforvalter med 70 mia. kr. under forvaltning. Man finder stadig rødderne til fortiden på hjemmesiden, når Maj Invest fortæller om eksempelvis LD Equity 1 med 2,8 mia. kr. i investeret kapital.

Men historien er lidt mere indviklet end ordet Maj Invest, for investeringsiværksætteren Jeppe Christiansen har i Maj Invest ikke bare opbygget en kapitalforvalter, men også en kapitalfond – en private equity-forretning – med 4,3 mia. kr. i investeret kapital, der bliver placeret i mindre og mellemstore virksomheder.

Økonomi og samfund

Maj Invest er i øvrigt ikke første gang, at han har leget investeringsiværksætter. I 1998 blev en yngre Jeppe Christiansen hentet til Danske Bank, hvor han samlede investeringsfunktionerne og dermed grundlagde Danske Capital. En tidlig forløber for Wealth Management-armen i Danske Bank.

Der er næppe tvivl om, at Jeppe Christiansen er stolt af Maj Invest og resultaterne der.

Økonomi og interessen for økonomi har imidlertid været en central drivkraft i hele hans karriere. Efter endt cand.polit.-studium blev han ansat som chef for international økonomi i Sparekassen SDS, en del af det senere Nordea.

Egentlig er det ganske naturligt. Det kan således godt være, at megen moderne investering handler om benchmarks, matematiske modeller og tonsvis af rapportering. Men bag ved al teknikken og investeringsteorierne ligger der naturligvis samfund og økonomier.

Derfor siger det en hel del godt om Jeppe Christiansen, at han i hele sin karriere har insisteret på at diskutere økonomi, markeder og økonomisk udvikling. Det gjorde han i Berlingske i 15 år, og så rykkede han videre til Børsen, hvor avisens læsere nu kan få glæde af det analytiske nyhedsbrev fra Christiansen og Maj Invest.

Han er også aktiv inden for det sociale område og støtter Den Sociale Kapitalfond, Det Kgl. Vajsenhus og Hertha, der er et bofællesskab for udviklingshæmmede i Østjylland. Maj Invest har desuden oprettet en social fond, der støtter unge hjemløse og bidrager til at mindske mobning blandt unge.