Ingen sommerglæde at spore i europæisk økonomi

EU-Kommissionens økonomiske barometer fra juni faldt mere end forventet og sætter en tyk streg under, at danske eksportvirksomheder er ramt af massiv modvind på de nære markeder. Værst gik det i Tyskland, hvor yderligere pessimisme i industrien vejer tungt. Der venter desuden nye sorte skyer på horisonten senere på året.

Europæisk økonomi har tabt alvorlig fart, hvilket både skyldes hjemlige og internationale forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen vending på horisonten. Tværtimod fik krisestemningen i europæisk økonomi ny næring i dag, da EU-Kommissionen offentliggjorde sit økonomiske barometer for juni. Det samlede indeks faldt mere end forventet med lavere optimisme i såvel husholdninger som virksomheder. Værst ser det igen ud i industrien, hvor optimismen faldt til det laveste niveau siden 2013. Til gengæld er der tegn på, at det forbedrede økonomiske fundament med lavere ledighed og tiltagende lønstigninger vil give sig udslag i lidt højere indenlandsk vækst. Optimismen steg lidt i detailsektoren og ganske kraftigt i byggeriet. Bygge- og anlægsaktivitet kan blive en vækstdynamo i de kommende år.

Det store fald i industriens forventninger afspejles også i fordelingen på lande, hvor Tyskland faldt mere end de øvrige store lande. Tyskland klarede sig tidligere bedre end de fleste andre lande, men forværringen det seneste år har nu bragt den tyske optimismen under Frankrig. Det er en lidt usædvanlig situation, der også afspejles i vækstprognoserne. Væksten i Frankrig forventes i år at blive dobbelt så høj som den tyske.

Udover Cypern og Letland var Grækenland det eneste land, der kunne fremvise en stigende optimisme. Græsk økonomi er på ingen måde i høj fart, men det forestående parlamentsvalg 7. juli vil muligvis give en ny konservativ regering, der har lovet at deregulere og afbureaukratisere økonomien. Det er som regel noget, der hjælper på virksomhedernes optimisme.

Mere modvind for danske virksomheder

Usikkerheden om den internationale udvikling, især på vores store eksportmarkeder i Europa, har også sat sig spor i optimismen i danske virksomheder og understreger de tætte bånd mellem produktion og beskæftigelse i Danmark og i den omkringliggende verden.


For første gang siden 2013 er det under halvdelen af deltagerne i Berlingskes Toplederpanel, der ser optimistisk på udviklingen i de kommende måneder. Det seneste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik viste også fald i juni i alle sektorer, omend tendensen de seneste måneder samlet set er mere positiv for alle undtaget bygge- og anlægssektoren. Det har til gengæld intet med omverdenen at gøre.

Kommissionens økonomiske barometer er det bedste pejlemærke for europæisk økonomi og den seneste forværring giver anledning til dybe panderynker. Dertil kommer, at efteråret byder på tre store politiske begivenheder, der igen kan få pilen til at pege nedad: Italiens budgetkamp med EU, Brexit og flere amerikanske handelskrige - måske også mod EU om landbrugsvarer og biler. Forsigtighed er fortsat omdrejningspunktet for virksomhedernes investeringsbeslutninger.

Ulrik Harald Bie er Berlingskes økonomiske redaktør