IMF til regeringen: Sæt skatten ned for danskerne

Risikofyldt farvand nærmer sig for dansk økonomi. Et hårdt Brexit og dårligere udsigter for vores største samhandelspartnere kan komme til at ramme dansk økonomi.

Der er pænt gang i den danske økonomi, men et hårdt Brexit og svagere internationale konjunkturer kan give dårligere tider. Den danske økonomi er i risikozonen for en lavere vækst, mener Den Internationale Valutafond, IMF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens partierne i Folketinget smider om sig med løfter om mere offentligt forbrug og mere velfærd her i valgkampen, kommer der nu en klar besked fra Den Internationale Valutafond, IMF. Skatten for danskerne skal sættes ned, fremhæver IMF.

Det er en af de ting, der kan være med til at give en højere vækst i Danmark. Ifølge IMF handler det om at øge incitamenterne for de lavest lønnede til at tage et job, og for mellemindkomsterne og de højeste indkomster skal man sænke skatten på den sidst tjente krone. Det vil øge antallet af timer, der bliver arbejdet.

Anbefalingen fra IMF kom på et pressemøde i Danmarks Nationalbank mandag og blev fremført af Miguel Segoviano. Han er chef for det team fra IMF, der i to uger har været på besøg i Danmark for at foretage en grundig gennemgang af vores økonomi. Det gør IMF en gang om året, men lidt usædvanligt denne gang kom det midt i en valgkamp.

I rapporten kommer IMF som altid med en række forskellige anbefalinger til forbedringer af den danske økonomi. IMF påpeger, at vi har et stærkt arbejdsmarked, men der er begyndende pres i nogle sektorer.

Direkte adspurgt vil Miguel Segiovano ikke kommentere løfterne om mere velfærd fra Folketingets partier.

»Vores analyse går ud på at give de laveste indkomster større incitamenter til at tage et arbejde, og for mellem- og lavindkomsterne handler det om at sætte skatterne ned. Denne type reformer kan give flere arbejdstimer. Det vil være en fordel for den danske økonomi,« siger Miguel Segiovano, der påpeger, at tiltag til at få flere fra lavindkomstgrupper ud på arbejdsmarkedet bør have topprioritet.

Han fremhæver, at specielt når det gælder flygtninge og indvandrere, er der noget at hente ved at få flere af dem ud på arbejdsmarkedet. I den sammenhæng mente han, at trepartsaftalen om integration fra 2016 er et skridt i den rigtige retning.

»Den har øget deltagelsen på arbejdsmarkedet for flygtninge og indvandrere. Nu handler det i høj grad om at få flere af de kvindelige flygtninge og indvandrere ud på arbejdsmarkedet,« siger Miguel Segiovano.

Vil aftage i styrke

I analysen fremhæver IMF, at det fortsat går godt for den danske økonomi. IMF spår en vækst herhjemme på 1,7 pct. og 1,9 pct. i henholdsvis 2019 og 2020. Det private forbrug og investeringerne er de to primære drivkræfter for økonomien i øjeblikket. Lidt mere ubehageligt påpeger IMF samtidig, at udsigten for væksten i den danske økonomi er negativ.

»En større nedgang end forventet blandt Danmarks største handelspartnere kan være med til at give en lavere vækst. Et hårdt Brexit kan ramme økonomien, primært gennem handelen og værdikæden,« siger Miguel Segiovano, der fremhæver, at en høj gæld hos husholdningerne vedvarende også er en risiko for den danske økonomi.

Ligeledes kan den fortsættende sag om hvidvask yderligere påvirke troværdigheden af den finansielle sektor og derved underminere den finansielle stabilitet, mener Miguel Segiovano.

Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, deler man vurderingen af, at risikoen for en nedtur for den danske økonomi er blevet større.

»Medvinden fra udlandet er blevet mindre, og mange af vores arbejdspladser er afhængige af, hvordan det går i udlandet. Derfor må vi også forvente, at jobfremgangen den kommende tid vil tage af i styrke. Selv om der er store usikkerheder i den globale økonomi, er der dog gode chancer for, at dansk økonomi kan få en blød landing,« siger cheføkonom i AE, Erik Bjørsted.

Han mener, at den mulige udsigt til lidt svagere tider for den danske økonomi også gør, at vi skal kæmpe hårdere for at få flere af danskerne fra de mere udsatte grupper i arbejde.

»Det er vigtigt at opprioritere beskæftigelsesindsatsen, så flere på kanten af arbejdsmarkedet kan komme i arbejde. Derfor er regeringens besparelser på beskæftigelsesindsatsen heller ikke hensigtsmæssige,« lyder det fra AE

På arbejdsgiversiden har både Dansk Erhverv og Dansk Industri flere gange fremhævet, at det er en god idé at få skatten på arbejde sat ned for på den måde at få et større udbud af arbejdskraft herhjemme.