Dansk IMF-chef: Sydeuropæerne bruger løs, men nu er det nok

Det vil ikke komme som en overraskelse, hvis væksten i Europa går ned ad bakke, men vi skal ikke frygte en recession, lyder budskabet fra IMF-chef Poul M. Thomsen.

Den danske IMF-chef Poul M. Thomsen er fortsat optimisk omkring den europæiske økonomi, men han understreger, at vi ikke skal blive overrasket over en lavere vækst. Han mener ikke, at vi skal være bekymret for en egentlig recession. Her er Poul M. Thomsen på vej til møde i Athen i 2012.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN KOLESIDIS

Det er, når solen skinner, man skal forberede sig på, at det kan blive regnvejr. Eller det er, når man tjener mange penge, at der skal sættes lidt til side til senere. Lige nu kører europæisk økonomi godt, men en række europæiske lande kører med for løse budgetter og er alt for dårlige til at bruge de goder tider til at spare op.

Derfor er det afgørende, at der i lande som Italien, Spanien, Portugal og Frankrig kommer en opstramning af finanspolitikken. Sådan lyder det fra den danske topøkonom Poul M. Thomsen. Han er chef for Den Internationale Valutafond IMFs europæiske afdeling.

Torsdag var IMF i København for at præsentere deres analyse af den europæiske økonomi. Poul M. Thomsen lægger ikke skjul på, at han mener, at finanspoltikken i flere sydeuropæiske lande har været for løs gennem de senere år.

Han understreger, at udsigterne for den europæiske økonomi er gode, men der er også en række faremomenter som virkningerne af handelskrigen, Brexit og problemerne i Italien. De kan give et tilbageslag i den europæiske økonomi, og det skal de enkelte lande være forberedt på.

»Jeg vil ikke spekulere på, hvor galt det kan gå. Det afgørende er, at de enkelte lande skal være bedre forberedt. Der skal være plads i finanspolitikken til, at landene kan lave en lempelse i tilfælde af en nedgang i økonomien. I de gode år har vi set, at der i mange europæiske lande, er blevet brugt for mange penge,« siger Poul M. Thomsen, der fremhæver, at den helt store risiko ved det høje forbrug er, at landene kan blive nødt til at stramme finanspoltikken, når det begynder at gå dårligt i økonomien for at undgå yderligere gældsætning.

Men derved kan finanspoltikken være med til at forværre krisen.

»Det er, når der er solskin, man skal forberede sig på regnvejret ved at forbedre taget. Solen skinner stadig på den europæiske økonomi, men der er begyndt at komme nogle skyer,« siger Poul M. Thomsen.

Han påpeger samtidig, at eksempelvis Tyskland og Holland har plads til at lempe deres finanspolitik, og det kan de med fordel gøre. Blandt andet ved at sætte gang i flere offentlige investeringer.

Chef for IMFs europæiske afdeling danske Poul M. Thomsen

»Vi skal ikke være overrasket over at få en lidt lavere vækst, men vi behøver ikke at frygte en egentlig recession.«


Frygter ikke recession

Mere præcist forventer IMF, at væksten i Europa bliver på 2,3 pct. i år for derefter at falde til 1,91 pct. både næste år og i 2020. Der er tale om alle europæiske lande og ikke kun EU-landene. Prognosen er en nedjustering i forhold til spådommene fra august, hvor IMF regnede med en vækst i Europa på 2,6 pct. i år faldende til 2,2 pct. og 2,0 pct. året efter.

Poul M. Thomsen fremhæver, at væksten fortsat vil være over det, han kalder den potentielle vækst for Europa, som IMF mener er på 1,7 pct. om året. Det betyder, at der er et tiltagende pres på arbejdsmarkedet i en række af de europæiske lande.

Men Poul M. Thomsen understreger modsat, at risikoen for den europæiske økonomi også er stigende.

»Vi har i de sidste tre år undervurderet styrken af den europæiske økonomi. Vi har hele tiden måttet opskrive vores vækstskøn, men denne gang er der større sandsynlighed for, at vi må nedskrive vores vækstskøn. Vi skal ikke være overraskede over at få en lidt lavere vækst, men vi behøver ikke at frygte en egentlig recession,« siger Poul M. Thomsen.

Han påpeger, at både når det gælder handelskrigen, Brexit og problemerne i Italien er det ikke noget, som kan aflæses i tallene for den europæiske økonomi endnu.