I krisernes tid brager industrien derudad på grund af særlige brancher – men udsigterne er »mere dystre«

Nye tal fra Danmarks Statistik vidner om fortsat vækst i den danske industriproduktion, hvor især medicinalbranchen spiller en afgørende rolle. Men det fortsætter næppe på samme niveau, varsler økonomer.

Fra maj til juni steg industriens produktion med 1,1 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krig, inflation, stigende renter, forsyningsknaphed og recessionsfrygt.

Det til trods steg industriens produktion i Danmark med 1,1 procent fra maj til juni.

Hermed fortsætter en tendens, hvor produktionen er steget gennem samtlige måneder i 2022.

Tallene er sæson- og priskorrigerede og kommer fra Danmarks Statistik, der også beretter, at produktionsindekset i andet kvartal ligger 6,9 procent højere end i første kvartal.

Og ja, det er umiddelbart opsigtsvækkende, at produktionen fortsat stiger under de givne omstændigheder.

I Tyskland – for eksempel – er industriens produktion faldet i andet kvartal, som Las Olsen, Danske Banks cheføkonom, påpeger.

Men en del af forklaringen kan ifølge ham findes i industriens sammensætning herhjemme.

Giganternes tid

»En del af forklaringen er, at dansk medicinalindustri endnu en gang leverer kraftig vækst, og det er en branche, der ikke er så hårdt ramt af forsyningsproblemerne. Omvendt ser det ud til, at bilindustrien er blandt de absolut hårdest ramte, og den fylder jo ikke så meget i Danmark,« skriver Las Olsen i en kommentar.

Han fremhæver også fødevare- og vindmølleindustrien i Danmark, der er mindre følsom over for faldende efterspørgsel, og som dermed er med til at holde produktiviteten høj.

Morten Granzau, Dansk Industris chef for økonomisk politik og analyse, fremhæver også medicinalindustrien.

»Medicinalindustrien har i de seneste par måneder øget produktionsniveauet med cirka 40 procent i forhold til en gennemsnitlig måned i 2021. Det er helt vildt. Normalt er der ret store udsving på månedsbasis i medicinalindustrien, men denne stigning ser ud til at være af mere vedvarende karakter,« påpeger han.

De største danske virksomheder har også haft et godt år. Medicinalgiganten Novo Nordisk kunne i sidste uge opjustere forventningerne til 2022 på grund af øget salg og driftsoverskud, mens også Mærsk berettede om indtjeninger, der slog alle rekorder.

Svært at fortsætte

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, kalder tallene »vildt imponerende« på trods af den massive modvind.

»Der er højere produktionsomkostninger og meldinger om mangel på materialer og arbejdskraft. Men det preller tilsyneladende totalt af på produktionen i den danske industri,« skriver han.

Las Olsen kalder også tallene »meget stærke«. Han forventer dog ikke, at det fortsætter i det uendelige.

»Vi regner med, at vi står over for en afmatning for industrien globalt. Det unormalt store forbrug af varer frem for tjenester som udløber af coronakrisen er ved at vende, og inflation og rentestigninger bremser den samlede efterspørgsel. Det vil givetvis også være noget, man kommer til at mærke i de danske industrivirksomheder,« skriver han.

Det samme understreger Morten Granzau fra DI.

»Udsigten til vækst er dog desværre mere dystre i den kommende tid. Virksomhederne har lige nu svært ved at skaffe tilstrækkeligt med medarbejdere og råvarer, og fremadrettet kan der være udsigt til lavere efterspørgsel og mangel på gas, hvilket kan ramme produktionen hårdt i andet halvår af 2022,« påpeger han.

I Europa bredt set klarer økonomien sig godt sammenlignet med eksempelvis USA, hvor økonomien skrumper.

EU-landene har i årets andet kvartal oplevet en vækst i økonomien med 0,6 procent.