Huspriserne rammer milepæl: »Det har ikke været let at nå tilbage«

Efter 12 år nåede huspriserne i november igen op på niveauet fra 2006. Den rekordlave rente gør det forholdsvis billigt at være husejer.

Husene stiger i pris og priserne er nu tilbage på niveauet fra 2006. Hvis man tager højde for inflationen, og ser på de reale priser er vi dog stadig et stykke fra toppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Nu er det igen blevet mere behageligt at være husejer. Efter at være helt slået i gulvet af finanskrisen er huspriser nu igen kommet op på niveauet fra 2006. Det tog således 12 år.

Det fremgår af det seneste prisindeks fra ejendomsmæglerkæde Home. Indekset viser, at på landsplan steg huspriserne med 1,2 pct. fra oktober til november. Det er målt på et tre måneders glidende gennemsnit.

»Huspriserne har nået en ny milepæl. Hr. og fru husejer kan i dag kan få mere for huset, end de købte det til tilbage i 2006. Det er et klart bevis på, at tingene er vendt på husmarkedet, men det er også tydeligt, at det ikke har været let at nå tilbage,« siger Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home.

Ser man på de solgte huse i november, så var prisen på dem 5,4 pct. højere end året før. Det er femte måned i træk med en stigning i huspriserne. Det er en direkte følge af, at salget af huse er det højeste i årtiet.

Det kan blandt andet skyldes, at renten i dag er rekordlav, og det har gjort det meget billigere at købe husene.

»Huspriserne er steget meget siden bunden, men det er fortsat relativt billigt at blive husejer, for renterne er lave, og vores lønninger er steget,« siger Michael Dalsager og understreger, at landstallet for huspriserne dækker over markante lokale og regionale forskelle.

Hvis man tager højde for inflationen er huspriserne dog ikke tilbage til de gyldne tider før finanskrisen. De reale huspriser er stadig knap 16 pct. lavere, end da de toppede før finanskrisen.

Michael Dalsager fremhæver, at selv om de reale huspriser fortsat halter efter, så er husejernes boliggæld faldet tilsvarende. De to ting udligner nogenlunde hinanden.

Prisfald i København

Det danske boligmarked røg helt i bund under finanskrisen med et kraftigt fald i priserne. Siden har alle set efter, hvornår der for alvor kom en vending.

Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home.

»Det er fortsat relativt billigt at blive husejer, for renterne er lave, og vores lønninger er steget.«


Når det gælder ejerlejligheder, så nåede de priserne fra før finanskrisen for tre år siden på landsplan. I København skete det i maj 2015 og i Aarhus var det samme tilfældet i september 2015.

Men efterfølgende har udviklingen fået et knæk. I november faldt priserne på ejelejligheder i København 0,5 pct. I Aarhus steg de derimod med 1,3 pct.