Priserne på huse og lejligheder tager et dyk

Boligpriserne vender pilen ned. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at både huse og lejligheder tog et dyk i september.

Der blev handlet 3936 huse i september og 1381 lejligheder. (Arkivfoto) Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efteråret blev skudt i gang med prisfald på boligmarkedet. Fra august til september 2018 er huspriserne faldet med 1,4 procent, mens lejlighedspriserne har taget et dyk på 0,4 procent. Målt over det seneste år er der dog stadig tale om prisstigninger, om end det er på et helt andet niveau, end boligejerne har vænnet sig til.

Det viser nye månedstal for ejendomssalg fra Danmarks Statistik. Ifølge boligøkonom Mikkel Høegh fra Jyske Bank kan opbremsningen på boligmarkedet tilskrives kreditopstramninger, øget regulering og usikkerhed om boligbeskatning.

»Det er måske nok mest overraskende, at parcelhusmarkedet i dagens tal er hårdest ramt, idet alle tiltag er relativt hårdest i sin konsekvens ved lejlighederne. Flere af indgrebene er imidlertid designet til at give forholdsvis kraftig opbremsning. Det at købe bolig er den største investering, mange mennesker laver i deres liv, hvorfor usikkerhed om dels hvad man kan låne og hvor meget, dels om den fremtidige skattebillet er gift for markedet,« skriver han i en kommentar.

Ingen »svensk maveplasker« i sigte

Mikkel Høegh regner dog ikke med en »svensk maveplasker«, men han vil ikke udelukke, at vi kommer til at se »en tilpasning i ejendomsmarkedet, der vil kunne løbe over en flerårig periode«.

Blandt flere af bankernes boligøkonomer er der ellers enighed om, at prisfald på huse er en »enlig svale«, og at vi i de kommende måneder kommer til at se prisstigninger igen.

»Generelt ser vi fortsat et boligmarked i god form det kommende år, og vi forventer, at huspriserne vil fortsætte opad i et moderat tempo med stigninger på omtrent tre procent på landsplan,« påpger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit fremhæver, at huspriserne har ligget næsten stille hen over sommeren og efteråret.

»Vi vurderer, at der er tale om en midlertidig pause, og at priserne vil begynde at stige igen, når vi kommer ind i det nye år. Den lave rente, den stigende beskæftigelse og den i øjeblikket pæne reallønsfremgang hjælper til. Konkret forventer vi, at huspriserne vil stige med cirka 3,5 procent i 2019 og 2,5 procent i 2020 målt fra årets indgang til årets udgang,« skriver hun i en kommentar.

Risiko for prisfald på lejligheder de kommende år

På markedet for ejerlejligheder er optimismen knap så stor blandt økonomerne.

»Vi forventer, at den flade udvikling på lejlighedsmarkedet vil fortsætte i den kommende tid, når man tager højde for de almindelige sæsonudsving, hvor priserne typisk falder en lille smule i de kolde måneder. Vi ser dog en risiko for prisfald, hvis renten stiger, eller lejlighedskøberne begynder at indregne den forventede stigning i de fremtidige boligskatter allerede nu,« vurderer Lise Nytoft Bergmann.

Signe Roed-Frederiksen hæfter sig ved, at der for lejlighedsmarkedet i de største byer er udsigt til »mere modvind fra et massivt nybyggeri, strammere lånekrav samt nye boligskatter, der alle vil trække i retning af lavere priser de kommende år«.

»Vi forventer ikke egentlige prisfald, men det er en risiko, man skal være opmærksom på som køber,« påpeger hun.

Også handelsaktiviteten er faldet. På landsplan blev der i september 2018 handlet 3.936 enfamiliehuse mod 4.340 i samme måned året før, hvilket er et fald på 9,3 procent. I den samme periode faldt antallet af handler med ejerlejligheder på landsplan med 21,7 procent fra 1.764 til 1.381, skriver Danmarks Statistik.

Det understreges dog i opgørelsen, at tallene er behæftet med større usikkerhed end normalt, da der på grund af uregelmæssige dataleverancer indgår færre tinglyste handler.