Her er erhvervslivets anbefalinger: Sådan kickstarter vi dansk eksport

Otte genstartsteams afleverede tirsdag eftermiddag deres anbefalinger til, hvordan vi får gang i dansk eksport i kølvandet på coronakrisen. Forslagene vil nu blive nærlæst af regeringen.

Den danske eksport af varer faldt kraftigt i oktober. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det skal være lettere at foretage erhvervsrejser, og så er der behov for mere risikovillig kapital. Sådan lyder to af de mest centrale anbefalinger til at genstarte dansk eksport, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) blev præsenteret for på et Skype-møde tirsdag eftermiddag.

Forslagene kommer fra »Forum for genstart af dansk eksport« og otte såkaldte genstartsteams, som blev nedsat i starten af august for at komme med indspark til, hvordan regeringen kan understøtte dansk eksport, der står til et fald på omkring ti procent i år.

Sammenlagt er de otte genstartsteams kommet med næsten 100 forslag til, hvordan eksporten – der er en hovedmotor i dansk økonomi – kan komme tilbage på sporet efter coronakrisen.

Det skal være lettere at foretage erhvervsrejser

De mange forslag afspejler, at coronakrisen har ramt danske virksomheder på forskellig vis.

Eksempelvis foreslår genstartsteamet for produktionsvirksomheder og grøn teknologi, at der bliver oprettet en »fond til eksport af bæredygtige og digitale løsninger«, mens et forslag fra genstartsteamet for fødevaresektoren går på, at der bliver afsat penge til »grøn og bæredygtig branding af fødevareklyngen«.

En stribe forslag går dog på tværs af de otte genstartsteams. Det gælder blandt andet forslaget om at gøre det lettere at foretage erhvervsrejser.

»På tværs af alle brancher er den største bekymring, hvor efterspørgslen skal komme fra. Men derefter er det adgangen til kunder, som er den helt store bekymring,« siger Lars Sandahl Sørensen, der er adm. direktør i Dansk Industri, DI.

Han betegner det som »helt kritisk« og »helt afgørende«, at det bliver gjort lettere at foretage erhvervsrejser.

»Vi skal have et enklere og bedre overblik over, hvilke forholdsregler man som erhvervsrejsende skal tage, og så skal vi simpelthen have et fasttrack – en hurtig linje – til test af de sælgere, teknikere og andre erhvervsrejsende, som skal ud at møde deres kunder, således at de ikke risikerer at komme i karantæne i 14 dage, når de kommer ud, eller når de kommer hjem,« siger Lars Sandahl Sørensen

Det er en anbefaling, som erhvervsminister Simon Kollerup er lydhør over for. I et skriftligt svar til Berlingske oplyser han, at der nu vil blive nedsat et »rejsehold«, som skal se nærmere på mulighederne for at gøre det lettere at foretage erhvervsrejser.

»En erhvervsrejse er typisk en nødvendig rejse, og derfor kan virksomhederne stadig godt rejse, men jeg kan godt forstå, at rejserestriktionerne gør det bøvlet og vanskeligere, og det derfor er højt på dagsordenen hos erhvervslivet. Nu skal vi som sagt se nærmere på anbefalingerne og finde ud af, hvilke initiativer, vi skal sætte i gang, men allerede nu vil regeringen nedsætte et rejsehold, der skal se på mulighederne for at gøre det lettere for de erhvervsrejsende,« skriver Simon Kollerup.

Risikovillig kapital

Mere overordnet oplyser erhvervsministeren også, at der fra politisk side vil blive arbejdet hurtigt på at få »anbefalingerne omsat til initiativer, der ruster virksomhederne bedre i den internationale konkurrence i en hverdag med corona.«

Et andet gennemgående forslag fra de otte genstartsteams er, at regeringen bør ser på initiativer, der kan sikre mere risikovillig kapital til finansiering af eksport.

Det kan i praksis ske på flere måder, men flere genstartsteams lægger op til at EKF Danmarks Eksportkredit skal tage mere risiko. Eksempelvis foreslår genstartsteamet for produktionsvirksomheder og grøn teknologi, at der foretages et kapitalindskud i EKF til mere risikovillig finansiering.

»Det vil gøre det muligt for EKF at gå længere ud i markedet og tilbyde finansiering til virksomheder og projekter i lande forbundet med højere risiko, som EKF under de nuværende omstændigheder har svært ved at yde finansiering til,« lyder begrundelsen fra genstartsteamet under ledelse af Michael Lundgaard Thomsen, der er adm. direktør i Aalborg Portland.

Erhvervsministeren anerkender behovet for risikovillig finansiering, men har ikke nuværende tidspunkt en konkret løsning i støbeskeen.

»Krisen har øget usikkerheden på de globale markeder og dermed gjort det sværere for en række ellers gode projekter og virksomheder at opnå den nødvendige finansiering. Anbefalingernes fokus på risikovillig finansiering til eksportvirksomhederne rammer derfor også helt rigtigt, da vi har behov for at sikre gode finansieringsmuligheder i et vanskeligt marked. Jeg ser derfor meget frem til at nærlæse forslagene til, hvordan vi kan forbedre mulighederne for at yde mere risikovillig finansiering,« skriver Simon Kollerup til Berlingske.

I regeringens sommerpakke blev der afsat 485 millioner kroner til at imødekomme anbefalingerne.