Mindre virksomheder skriger på nye rejsevejledninger: »Det er afgørende for eksporten«

Erhvervslivet har brug for regionale rejsevejledninger for at holde en hånd under eksporten hos små og mellemstore virksomheder. Det fremgår af en rapport fra et af regeringens genstartsteam, der kommer i denne uge. Hos Socialdemokratiet er der næppe nogen hjælp at hente. Her mener man nemlig, at der er en central udfordring ved at udarbejde regionale rejsevejledninger.

Regionale rejsevejledninger kan være med til at hjælpe med at holde gang i arbejdet med de udenlandske kunder hos små og mellemstore virksomheder, mener et af de genstartsteam, regeringen har nedsat. Arkivfoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen      Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er brug for regionale rejsevejledninger i stedet for, at man ser på hvert enkelt land. Det er en af de helt afgørende faktorer for at få hjulpet eksporten hos de små og mellemstore virksomheder her i coronakrisen. Og en krisehjælp, som er nødvendig her og nu.

Det fremgår af den rapport, som et af regeringens genstartsteam kommer med i denne uge. Det er genstartsteamet for de små og mellemstore virksomheder, der kommer med opråbet. I forbindelse med sit arbejde har teamet fået udarbejdet en analyse, der viser, at problemet for de små og mellemstore virksomheder i høj grad er manglende efterspørgsel.

Det ligger direkte i forlængelse af en undersøgelse fra Dansk Metal, der er udarbejdet på baggrund af en særkørsel fra Danmarks Statistik. Undersøgelsen viser, at de små og mellemstore virksomheder klarer sig markant dårligere end de store virksomheder i coronakrisen. Dansk Metal frygter, at det er en udvikling, der kan trække lange spor efter sig.

Chef for regelforenkling, iværksætteri og SMV-politik i Dansk Industri Lars Holm Nielsen er med i genstartsteamet for de små og mellemstore virksomheder. Han fremhæver, at teamet kommer med en meget klar opfordring til regeringen for at få afhjulpet de små og mellemstore virksomheders problemer med manglende afsætning under coronakrisen.

»Det handler meget om at få genåbnet rejsemulighederne for de små og mellemstore virksomheder. Det er den fysiske adgang til markederne, som virksomhederne peger på som den største udfordring. De skal kunne komme ud og besøge kunderne. Lave nogle monteringer, test og service på deres produkter ude hos kunderne. Det handler i høj grad også om, at virksomheder skal kunne komme ud og opsøge nye kunder,« siger Lars Holm Nielsen, der understreger, at de nuværende rejsevejledninger kun gælder for turister. Erhvervsrejser bliver ikke regnet som unødvendige og må derfor godt foretages. Men alligevel skaber de nuværende rejsevejledninger store problemer for eksportvirksomhederne.

»Informationen om, at rejsevejledningen ikke gælder for erhvervsrejser, har ikke været tilstrækkelig. Rejsevejledningerne skubber lidt til frygten, når erhvervsrejsende kommer hjem. De risikerer noget isolation, der ikke er nødvendig. Herudover handler det også om, at når landene er lukket på grund af rejsevejledningerne, så kommer turisterne ikke afsted, og så er der færre fly. Hvis man havde regionale rejsevejledninger, kunne flere turister komme afsted, der, hvor der ikke er udbrud. Derved vil der også være fly. Til dele af USA er udfordringen lige nu, at der slet ikke er nogen fly,« siger Lars Holm Nielsen, der mener, at regionale rejsevejledninger vil være en stor hjælp i forhold til at få åbnet eksportmarkederne.

»Hvis vi tager et land som USA, er problemerne med corona i høj grad i de store byer ved kysterne. Men det er ikke nødvendigvis der, virksomhedernes kunder er,« siger Lars Holm Nielsen.

Støtte fra Venstre

På Christiansborg får forslaget fra genstartsteamet for de små og mellemstore virksomheder fuld opbakning fra Venstre. Partiets erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen, fremhæver, at Venstre i de to seneste aftaler om genåbning af landet har fået tilføjet, at regeringen skal se på at få udarbejdet regionale rejsevejledninger.

»Grunden til, at vi også har fået det ind i den seneste aftale, er, at Udenrigsministeriet udtalte, at det var besværligt med de regionale rejsevejledninger. Det gjorde mig rødglødende. Det kan godt være, at det er besværligt, men det er ekstremt vigtigt for virksomhederne,« siger Torsten Schack Pedersen, der fremhæver, at de seneste tal for vareeksporten fra Danmarks Statistik viser et dyk på 2,4 procent i juli.

»Det understreger bare, at vores eksportvirksomheder er pressede. Det kunne være rart, hvis udenrigsministeren skulle forholde sig til, hvad bøvl og besvær betyder for vores virksomheder,« siger Torsten Schack Pedersen.

Hos Socialdemokratiet forstår man ikke kritikken. Udenrigsordfører Annette Lind (S) mener, at information om, at erhvervsrejser ikke er underlagt de generelle rejsevejledninger, har været nem at finde frem til på Udenrigsministeriets hjemmeside:

»Det er en mærkelig og en ret forfejlet kritik. Rejsevejledningerne gælder ikke for erhvervsrejser. Der er faktisk en hel sektion på Udenrigsministeriets hjemmeside, hvor der står, at man kan vurdere, om en erhvervsrejse er nødvendig, og så kan man rejse frit. Netop for at holde hånden under erhvervslivet,« siger hun.

Udenrigsordføreren mener, der er én central udfordring, der står i vejen for at indføre regionale rejsevejledninger i øjeblikket. Der er nemlig ikke »tilstrækkelige kvalitetsdata«, der kan angive, i hvilke områder smittetallet er højt og lavt.

»At indføre regionale rejsevejledninger kræver, at der findes en sundhedsmæssigt forsvarlig model, og at vi har adgang til kvalitetsdata. Vi går ud fra de nationale smittetal. Det er dem, vi stoler på,« siger Annette Lind (S)

Annette Lind (S) afviser dog ikke, at de regionale rejsevejledninger kan komme på længere sigt:

»Hvis der bliver lavet en model, er vi meget villige til at indgå i et samarbejde, så vi kan sikre regionale rejsevejledninger.«