Her er der ingen tegn på krise: Danskernes formue er vokset med 168 milliarder kroner under coronakrisen

På trods af coronakrisen og et historisk stort tilbageslag i første kvartal er danskernes samlede formue vokset med 168 milliarder kroner i årets første ni måneder. Det viser nye tal fra Nationalbanken.

Danskernes formue er vokset med 168 milliarder kroner under coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Danskernes formue er nu større, end den var, før coronakrisen ramte os og resten af verden i det tidlige forår. Det viser nye tal, som Nationalbanken har offentliggjort onsdag formiddag.

De danske husholdningers finansielle nettoformue er siden begyndelsen af året vokset med 168 milliarder kroner og er nu oppe på 5.657 milliarder kroner, hvilket er et rekordhøjt niveau.

Det er ganske bemærkelsesværdigt, at danskernes samlede formue er langt større, end den var, da vi tog hul på 2020.

I første kvartal førte coronakrisen til et fald i formuen på 541 milliarder kroner – en nedgang, som Nationalbanken betegner som »historisk stor«.

Efter forårets store tilbageslag har danskernes formue dog gjort et lynhurtigt comeback og er samlet set vokset med over 700 milliarder kroner i andet og tredje kvartal.

Forklaringen på den store nedtur og den efterfølgende optur er, at en stor del af danskernes finansielle formue er placeret i aktier og obligationer – enten direkte eller indirekte gennem investeringsbeviser eller pensionsopsparing.

»Udviklingen på de finansielle markeder har derfor afgørende betydning for værdien af aktiverne og dermed også formuen,« som Nationalbanken formulerer det i den nye formueopgørelse.

Da coronakrisen for alvor ramte i begyndelsen af marts, faldt flere af verdens største aktiemarkeder med op til 30 procent.

Allerede i slutningen af marts – mens store dele af verden fortsat var i lockdown – ramte markedet bunden, og siden da er det med små bump kun gået opad på aktiemarkedet.

Især det danske eliteindeks, C25, har haft et forrygende år og ligger nu 30 procent højere, end da året begyndte.

Læs også: »Er din formue stor eller lille sammenlignet med andre på din alder? Få svaret her«

Den stærke udvikling på aktiemarkedet er fortsat ind i fjerde kvartal, og derfor vurderer Nationalbanken, at danskernes formue er steget yderligere i årets sidste måneder.

Nationalbanken fremhæver også, at danskerne siden oktober har fået udbetalt indefrosne feriepenge for over 52 milliarder kroner før skat, hvilket for første gang nogensinde har sendt husholdningernes samlede indskud i bankerne op over 1.000 milliarder kroner.