Grundfos-familien sælger ud og ryger under klar grænse

Arvingerne efter Grundfos-stifteren, Poul Due Jensen, ejer en stadig mindre del af den store pumpekoncern. Virksomhedsmægler mener, at familiens salg af aktier har et klart formål.

Poul Due Jensen er barnebarn af stifteren af Grundfos, Poul Due Jensen, som han er opkaldt efter. Poul Due Jensen er i dag topchef i Grundfos, og dermed er familien tilbage på den post. Til gengæld falder familiens ejerandel i koncernen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grundfos-familien sælger ud. For første gang ejer arvingerne efter stifteren, Poul Due Jensen, mindre end ti procent af den store pumpegigant med hovedsæde i Bjerringbro. Det skriver finans.dk.

Det er en nærlæsning af regnskabet for 2020 for Poul Due Jensens Fond, der viser resultatet. Fonden solgte en større portion aktier efter en rekordhøj pris på aktierne. Dermed kom ejerandelen i Grundfos ned på 9,6 procent, der er det hidtil laveste.

»Den dalende ejerandel er sket over en årrække i takt med, at nogen i familien har ønsket at sælge deres aktier,« siger fondsdirektør i Poul Due Jensen Fonden, Kim Nøhr Skibsted, til finans.dk.

Han mener, at salget er meget udramatisk og ganske naturligt. Grundfos-fonden har en aktionæroverenskomst, der sikrer fonden retten til at købe aktierne, når eller hvis ejerfamilien eller medarbejdere sælger ud af aktier i Grundfos.

Frederik Akard, der er virksomhedsmægler og partner i Dansk Ejerskifte, mener, at det er en helt naturlig udvikling. Grundfos-aktierne er nemlig solgt tilbage til ejerfonden og ikke på det fri marked.

»Dermed handler det om at sikre stifterfamilien likviditet. Den får sikkert et udmærket udbytte, men hvis der er brug for noget ekstra til for eksempel en ny hestestald, kan der godt være brug for at sælge nogle aktier,« siger Frederik Akard til finans.dk.

Han fremhæver, at salget betyder, at stifterfamilien nu rent selskabsretligt er minoritetsaktionær, fordi den ejer under ti procent af Grundfos.

Kim Nøhr Skibsted understreger, at selv om der bliver solgt ud, så kan man aldrig ende i en situation, hvor stifterfamilien ender med at stå helt uden Grundfos-aktier.

Selve Grundfos-koncernen offentliggjorde 31. august halvårsregnskab. Det er det hidtil stærkeste resultat i virksomhedens historie. Nettoomsætningen kom op på 14,1 milliarder kroner, og resultatet af den primære drift blev et plus på lige over to milliarder kroner.