Først kom nordmændene, nu følger finnerne trop: »Havde vi gjort det i Danmark, var vi sluppet for en masse bøvl«

En hurtigtarbejdende norsk arbejdsgruppe er netop barslet med scenarier for en genåbning efter coronakrisen, og Finland har for nylig nedsat en lignende arbejdsgruppe. Ifølge tidligere overvismand, Michael Svarer, ville en tilsvarende dansk arbejdsgruppe kunne nedsættes i morgen og give mere åbenhed om, hvad der ligger bag de politiske beslutninger.

Lukket på grund af corona. Sådan lyder beskeden mange steder landet over. I Norge og nu også Finland er der nedsat hurtigtarbejdende arbejdsgrupper med eksperter, der skal komme med bud på, hvordan man åbner landet igen og afbøder de økonomiske konsekvenser af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordmændene klarede det på 14 dage, og nu skal finnerne gentage kunststykket på en måned. Og nej, vi taler ikke om en sportskonkurrence, men om, hvor lang tid vores nordiske broderlande er fra tanke til handling, når det gælder om scenarier, der kan kvalificere beslutningsgrundlaget og afbøde konsekvenserne af at genåbne landet.

Danmark kunne snildt gøre det samme, for der er i Danmark en mangeårig erfaring med samarbejde mellem universitetsfolk og embedsmænd for at løse samfundsøkonomiske problemstillinger, mener Michael Svarer, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand.

»Hvis vi havde gjort det i Danmark, var vi sluppet for en masse bøvl,« siger Michael Svarer.

Mens den norske ekspertgruppe har offentliggjort en 90 sider lang rapport med mulige scenarier for en genåbning, har vi blot set enkelte beregninger i Danmark fra blandt andet Finansministeriet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har i flere uger været under pres fra flere partiledere og toneangivende erhvervsorganisationer for at fremlægge en plan for genåbningen af landet. En plan, der på den ene side tager de nødvendige sundhedsmæssige hensyn, men samtidig hurtigst muligt får gang i hjulene. For nylig tog DI konsekvensen og lancerede sin egen plan for en genåbning af Danmark.

I Norge nedsatte regeringen allerede 25. marts en ekspertgruppe bestående af økonomer, sundhedseksperter og embedsmænd, som netop har fremlagt udførlige beregninger af scenarier for genåbningen af det norske samfund – fra prisen på et liv til de økonomiske konsekvenser frem til 2030.

Superstærk norsk arbejdsgruppe

Og nu har Finland altså også nedsat et hurtigtarbejdende ekspertudvalg, der trækker på økonomiske eksperter og embedsværket. Den finske arbejdsgruppe blev nedsat 30. marts og skal være klar med sin rapport 1. maj.

Den finske arbejdsgruppe skal blandt andet fokusere på, hvordan man kan begrænse coronakrisens skadevirkninger på finsk økonomi, og på, hvordan man kan få gang i væksten og beskæftigelsen. Den finske arbejdsgruppe tæller tilmed en Nobelpris-modtager professor Bengt Holmström, der er tilknyttet det amerikanske prestigeuniversitet, MIT.

Michael Svarer ser en styrke ved den norske tilgang og dermed bredden i arbejdsgruppen, når man skal generere scenarier for en genåbning af samfundet.

»Der er jo to sider af denne problematik. Den ene er sundhedsproblematikken. Den anden er den økonomiske problematik. Og de to ting hænger meget tæt sammen, for jo hårdere man forsøger at nedbringe smittefaren, desto større er de økonomiske omkostninger. Og omvendt. Derfor er det superstærkt, at den norske arbejdsgruppe dækker begge flanker,« siger han.

Åbenhed og uafhængighed

Ifølge Michael Svarer er arbejdsgrupper med eksperter ikke en garanti for bedre beslutninger, men han peger på en række fordele ved en arbejdsgruppe, som er løsrevet fra det politiske centrum og embedsmandsværket.

»Det giver flere øjne på problematikkerne, og eksperterne kan bidrage med viden fra forskningsverdenen. Jeg ved, at den finske gruppe arbejder gratis for regeringen, og det tror jeg også godt, at man kan få nogle til i Danmark. Det vil give ekstra input og ekstra åbenhed omkring, hvad det er for beregninger, der ligger bag de politiske beslutninger,« siger Michael Svarer.

Både Dansk Folkeparti og Venstre har kritiseret regeringen og statsminister Mette Frederiksen for at være for egenrådig og lukket omkring planerne for genåbningen.

Michael Svarer er sikker på, at en tilsvarende dansk arbejdsgruppe kunne nedsættes med et fingerknips, hvis det var det, man ville.

»Andre lande gør det, og det har den fordel, at man får ekstern kompetence ind i embedsværket, som også giver faglig troværdighed og noget uafhængighed, som kan være en styrke for beslutningsprocessen. Hvis man ville gøre det i Danmark, kunne man gøre det i morgen,« siger Michael Svarer:

»Men det kræver også, at man er villig til at bidrage med embedsværkets regnekraft, for at man kan gøre det hurtigt.«