Flere partier er åbne for at udvinde mere naturgas fra Nordsøen: »Hellere dansk gas i rørene end russisk«

Ruslands krig i Ukraine sammenholdt med de høje priser på naturgas og olie får flere partier til at åbne for at se på gamle fund i Nordsøen med nye øjne. Regeringens støttepartier fremhæver dog, at udsigterne til en gevinst er for lange.

Danmarks største gasfelt, Tyra, er ved at gennemgå en omfattende renovering – men selv når det igen er i drift, kan det efter Ruslands invasion af Ukraine og Vestens ambition om at løsrive sig fra afhængigheden af russisk gas igen blive aktuelt at afsøge mulighederne for at udvinde mere naturgas i Nordsøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med både Danmarks og EUs beslutning om hurtigst muligt at løsrive sig fra Vladimir Putins gas, som vi i Europa hidtil har været stærkt afhængige af, kan det i en periode blive aktuelt at udvinde så meget europæisk gas, vi overhovedet kan.

På samme tid er priserne på både olie og naturgas steget så eksplosivt i den seneste tid, at fund, der tidligere blev vurderet til at være kommercielt uinteressante, igen kan blive aktuelle.

Det mener flere partier på Christiansborg.

Efter et pressemøde i EU tirsdag aften stod det klart, at Europa ikke i den nærmeste fremtid vil kunne gøres helt fri af gassen fra Rusland.

Efter planen skal det ske »et godt stykke tid inden 2030«. EUs klimakommissær, Frans Timmermans, fremhævede samtidig, at det ikke bliver uden problemer.

»Det bliver hårdt. Det bliver fandens hårdt. Men det er muligt,« sagde han.

Dansk Folkeparti er et af de partier, som mener, at Danmark bør afsøge muligheden for at udvinde mere naturgas fra Nordsøen. Man vil nemlig hellere have dansk end russisk gas i Europas rør, fortæller partiets energiordfører, René Christensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

I Berlingske har Riulf Rustad, der er bestyrelsesformand i norske Noreco, som med en ejerandel på 36,8 procent af Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er den næststørste producent af olie og gas i Danmark, fortalt om interessante perspektiver i Nordsøen.

»Tyra kommer snart tilbage i produktion, og i den forbindelse har vi flere relativt store projekter – nogle kendte og andre ikke kendte – som kan udvikles, og som vi ønsker at udvikle. Hvor der vil være større kommercielle volumener, end da vi tidligere vurderede dem. Der er ingen tvivl om, at der er en hel del gasfund i Danmark, som kan udvikles,« sagde Riulf Rustad.

»Vi skal udvinde det, vi kan«

På Christiansborg er flere partier åbne for at afsøge mulighederne for at udvinde naturgas fra felter, som tidligere blev vurderet til at være kommercielt uinteressante.

»Vi er blevet enige om at stoppe udvindingen i 2050, og det mener vi stadig. Men der bliver brug for gas i mange år endnu, og der vil vi hellere have dansk gas i rørene end russisk. Det, tror jeg, danskerne vil være enige i, særligt i lyset af den nuværende situation i Ukraine,« siger Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, René Christensen.

Også Nye Borgerlige er tilhængere af at hive så meget olie og gas som muligt op fra Nordsøen.

»Vi mener, at vi skal udvinde det, vi kan. Det syntes vi sådan set også inden invasionen af Ukraine, men selvfølgelig gør situationen det mere kritisk. Det er virkeligheden, der banker på døren,« siger Peter Seier Christensen, energiordfører for Nye Borgerlige, der stemte imod forslaget om at stoppe udvindingen fra Nordsøen i 2050.

Hos Venstre og De Konservative er man mindre overbeviste. Man vil dog ikke udelukke noget i den nuværende situation.

»Det er for tidligt at hælde det ned ad brættet med den nye udvikling i Ukraine. Vi står stadig fast på, at udvindingen skal stoppe helt i 2050, og at de grønne løsninger skal komme først. Men hvis man kan etablere det inden for relativt kort tid, kan det være interessant, for Europa får brug for gas i noget tid endnu,« siger Venstres energiordfører, Carsten Kissmeyer.

Mona Juul, klimaordfører for De Konservative, er enig:

»Lige nu må vi ikke udelukke nogen muligheder. Det er dog også vigtigt for mig at pointere, at krigen ikke må blive en glidebane og en undskyldning for at gå for meget på kompromis med vores ambitioner om den grønne omstilling,« siger hun.

Skeptiske støttepartier

Hos regeringens støttepartier forholder man sig mere skeptisk til ideen om at udvinde gas fra nye felter i Nordsøen. Det skyldes særligt, at det vil tage år at begynde udvindingen fra nye felter, hvorfor det ikke er sikkert, at behovet for mere naturgas vil være så stort, som det er lige nu.

»Umiddelbart er vi skeptiske, da det efter vores bedste vidende indeholder store investeringer i fossil infrastruktur og samtidig ikke kan levere på gasmanglen på den helt korte bane,« siger Signe Munk, klima- og energiordfører i SF.

Enhedslisten klima- og energiordfører, Søren Egge Rasmussen, er direkte modstander af nye langsigtede planer om øget udvinding af gas i Nordsøen.

»Hvis vi kunne skrue op nu og her, ville det helt klart være aktuelt. Men fordi udsigterne til udvinding fra nye felter er så lange, mener vi ikke, det giver mening. Man bør i stedet sætte tempo på den grønne omstilling og investere i konvertering til varmepumper og fjernvarme,« siger han.

Indtil videre har regeringen også været afvisende over for ideen om at begynde gasudvinding i nye felter. Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) sagde således til Finans tirsdag:

»På den helt korte bane handler det om at få skruet op for den produktion, der allerede er der og se, om vi kan få fremrykket Tyra-feltet. Det handler om at få skruet op lige nu, fordi vi står i en akut situation, hvor vi gerne vil af med Putins gas, men på den lange bane skal vi fortsat være helt fri for gas.«

Radikale Venstre og Liberal Alliance er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelse.

Danmarks største gasfelt, Tyra, er i øjeblikket ved at gennemgå en omfattende renovering. Det forventes, at gashanerne åbner igen i sommeren 2023, hvilket vil gøre Danmark selvforsynende med naturgas.

Et politisk flertal stemte i december 2021 for at sætte en slutdato i 2050 for udvinding af olie og naturgas fra Nordsøen.