Er Evergrande kollapset endnu? Fem spørgsmål og svar om krisen i Kina

Den kriseramte kinesiske ejendomsgigant Evergrande skal torsdag betale renter på et obligationslån –ellers risikerer den at gå konkurs. Men der er stadig ingen nyheder om, hvorvidt virksomheden har fundet pengene eller lavet en aftale med sine internationale kreditorer.

 
Private investorer samles udenfor den kinesiske entreprenørvirksomhed Evergrande for at få deres penge tilbage. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er Evergrande kollapset endnu? Kan den kinesiske ejendomsgigant betale sine renter, der forfalder torsdag? Og hvad gør den kinesiske stat?

Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål om Evergrande, men torsdag florerer der flere rygter om, at den værste tumult måske er afblæst. Aktier stiger i Kina og Hongkong, og det lader til, at virksomheden undersøger en løsning, der kan imødekomme nogle af kravene fra kreditorerne.

Her er et overblik over, hvad vi ved indtil videre i Evergrande-sagaen.

Hvorfor er det nu vi snakker om Evergrande?

Evergrande er et af Kinas og verdens største ejendomsselskaber, men at nå den størrelse er kommet på bekostning af en masse gæld. Virksomheden skylder nu over 300 milliarder dollar til lokale og internationale kreditorer, og dens forretningsdrift er flettet ind i store dele af Kinas økonomi gennem leverandører, datterselskaber, investorer osv. Et ukontrolleret kollaps af Evergrande frygtes derfor at have en dominoeffekt i den kinesiske økonomi, der i værste fald kan sprede sig til resten af verden og skabe kaos på finansmarkederne. Vi fik en forsmag på det i mandags, da alle verdens store børser så rødt.

Derfor er Evergrande også blevet sammenlignet med amerikanske Lehman Brothers, hvis kollaps i 2008 markerede den uofficielle start på finanskrisen. Så slemt bliver det dog formentligt ikke, skriver vores økonomiredaktør Ulrik Harald Bie.

Er Evergrande gået konkurs endnu?

Nej, virksomheden lever stadig, men har meget svært ved at betale renter på sine lån. I mandags var det nogle banklån, der glippede, og torsdag står Evergrande over for rentebetalinger på nogle lokale og internationale obligationslån. Onsdag kom det frem, at selskabet har »indgået en aftale« med lokale kreditorer, uden at det står klart, hvad den aftale indebærer. Det betyder dog, at rentebetalingen ikke behøver at falde torsdag, og derfor har aftalen købt Evergrande mere tid. Det gav onsdag et lettelsens suk i finansmarkedet.

Men det er kun den ene hovedpine torsdag. Evergrande skal også betaler renter på et dollar-obligationslån til internationale kreditorer, og det er torsdag stadig uklart, hvad status er på det. Misser virksomheden rentebetalingen, har den 30 dage til at rette op på det, før den officielt er i betalingsstandsning. Det er denne internationale rentebetaling, der har fået meget opmærksomhed, men vi ved altså stadig ikke, hvordan Evergrande vil håndtere den.

Der venter flere rentebetalinger allerede i næste uge, så problemerne er slet ikke fikset endnu.

Kommer den kinesiske stat til undsætning?

Det begynder der at være tegn på. Ifølge Bloomberg har regeringen i Beijing hyret en række revisorer og advokater som rådgivere som et tegn på, at staten gør klar til at lave en restrukturering af det gigantiske gældsbjerg. En restrukturering kan være med til at lave en mere kontrolleret afvikling af selskabet, og derfor undgår man, at det spreder sig til resten af økonomien. Aktionærer og obligationsejere vil dog formentligt stadig stå med store tab.

Inden for samme tema, skriver Asiamarkets.com sent onsdag, at kommunistpartiet i øjeblikket arbejder på en aftale, der vil splitte Evergrande op i tre enheder, som staten derefter vil tage kontrol over. På den måde bliver Evergrande i praksis et statsejet selskab, og staten kan hjælpe de mange kinesere, der har købt boliger eller investeringsprodukter hos den skandaleramte virksomhed.

Hvad med centralbanken?

The People's Bank of China (PBOC) har torsdag pumpet 110 milliarder yuan, svarende til 107,8 milliarder kroner, ud i finanssystemet, hvilket er den største likviditetsindsprøjtning i otte måneder. Inden torsdag havde centralbanken allerede skudt penge ud i markedet tre dage i træk, ifølge Bloomberg.

Derudover vurderer Pantheon Macroeconomics' Kina-chef, at PBOC snart bliver nødt til at sætte renten ned for at undgå, at nervøsiteten spreder sig til andre dele af den forgældede ejendomssektor.

Hvordan reagerer aktiemarkedet?

Tidligere på ugen var aktiemarkedet meget bekymret for, om Evergrande kunne trække det globale finansmarked ud i en ny krise. Amerikanske aktier havde deres værste dag siden foråret, aktieindekset i Hongkong dykkede til det laveste niveau i næsten et år.

Men nu har nyheden om pengeindsprøjtningerne fra centralbanken og aftalen med de lokale obligationsejere skabt mere ro. Hongkongs Hang Seng-indeks var lukket onsdag på grund af en lokal helligdag, men er torsdag steget 1,2 procent. Evergrande-aktien hoppede 18 procent, men er stadig nede med omkring 80 procent i år.

I Danmark er eliteindekset kravlet tilbage over 2.000-kursen med et 1,7 procents spring højere torsdag. Dermed har indekset indhentet alt det tabte fra Evergrande-tumulten tidligere på ugen. I resten af Europa er der også grønne tal over hele linjen, mens amerikanske futures peger på en positiv åbning i New York.