Danske aktier flirter med alletiders rekord trods kinesisk drama

Mens et kæmpe finansielt drama udspiller sig i Kina, fortsætter aktiefesten ufortrødent i Danmark.

Vindmøllegigaten Vestas fører an i torsdagens danske aktieoptur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opturen på det danske aktiemarked fortsætter.

Torsdag middag ligger C25-indekset i et plus på 1,8 procent. Det danske eliteindeks har således rundet en teknisk milepæl, da det har krydset indeks 2.000 og dermed er tæt på den højeste indekskurs nogensinde.

»Det handler om, at investorerne bliver ved med at se kvalitet,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Den gældsplagede kinesiske ejendomsgigant Evergrande har i løbet af den seneste uge skabt uro på de globale aktiemarkeder. Evergrande skylder mere end 1.900 milliarder kroner til sine kreditorer. Det svarer til lige under hele Danmarks bruttonationalprodukt.

Evergrandes gældsproblemer har skabt stor frygt for, at selskabet trækker andre med ned i et eventuelt kollaps, så der opstår en ny finansiel krise. Torsdag holdes der skarpt øje med, om Evergrande er i stand til at betale 83,5 millioner dollar af på et obligationslån.

»Evergrande øger risikoen for lavvækst i kinesisk økonomi og dermed i verdensøkonomien. Hvis man vil finde et indeks, som ikke er så afhængig af vækst i verdensøkonomien, har det hen over den seneste periode vist sig at være det danske indeks,« siger Jacob Pedersen.

Mandag faldt C25-indekset med 1,4 procent, men siden er stemningen vendt på en tallerken. Siden mandagens nedtur er det danske eliteindeks stormet frem med fire procent.

Torsdag er det særligt vindmøllekæmpen Vestas, der buldrer frem med en stigning på knap fem procent. Vestas-aktien har ellers fået massive klø i år.