Business-overblik: Kina pumper milliarder ind i bankerne

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Kinas centralbank pumper et stort milliardbeløb ind i bankerne for at skabe ro på markedet, hvor der er stor bekymring for, at ejendomsgiganten Evergrande kan gå konkurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over de vigtigste erhvervs- og økonominyheder denne torsdag morgen.

Rentestigning i 2022?

Den amerikanske centralbank holdt som ventet renten i ro til sit pengepolitiske møde onsdag aften, men signalerede, at renten måske allerede godt kan stige til næste år.

Det såkaldte prikdiagram viste, at medlemmerne af centralbanken nu ser den første rentestigning i løbet af 2022 i stedet for i 2023, hvilket ellers tidligere var forventningen. Samtidig sagde centralbanken, at det store opkøbsprogram, som har holdt hånden under økonomien og finansmarkedet under coronakrisen, snart kan neddrosles.

Til pressekonferencen sagde centralbankchefen, Jerome Powell, at opkøbsprogrammet kan være helt afviklet i midten af 2022, hvis økonomien udvikler sig som forventet.

Dollaren tog et hop efter rentemødet til en kurs på 6,36 kroner fra omkring 6,34 kroner. Amerikanske aktier lukkede med pæne stigninger, med S&P 500 og Dow Jones Industrial Average begge oppe en procent.

Følg Morgenposten på mobil

Kina pumper milliarder ind i bankerne

Efter mange dages voldsom usikkerhed steg aktien i den konkurstruede kinesiske ejendomsgigant Evergrande onsdag med mere end 30 procent, da den kinesiske centralbank pumpede store penge ind i banksystemet.

Det smittede af på de asiatiske børser, der torsdag morgen dansk tid alle viste fremgang.

Centralbankens indblanding med 110 milliarder yuan (107,8 milliarder kroner) er ifølge nyhedsbureauet Reuters et forsøg på at sikre ro blandt investorerne og signalere støtte til markedet, mens man venter en afklaring på Evergrandes fremtid.

Ejendomsselskabet, som har en gæld på omkring 1.900 milliarder kroner, har i dag betalingsfrist på renter og afdrag og fik onsdag en aftale på plads for de obligationer, der skal betales i kinesiske yuan. Derimod var der ingen udmeldinger om obligationerne, der skal betales i dollar, og som ligeledes har betalingsfrist i dag.

Evergrandes aktie var torsdag morgen steget med næsten ti procent. Evergrandes topchef, Hui Ka Yan, har lovet, at selskabet vil betale alle sine regninger, men ifølge nyhedsbureauet Bloomberg har en af de største ejere, Chinese Estate Holding, i sidste måned solgt 108,9 millioner aktier i Evergrande.

Regeringen og Nationalbanken på kollisionskurs

Nationalbanken og regeringen er kommet på kollisionskurs, efter at regeringen tirsdag valgte at ignorere Det Systemiske Risikoråds anbefaling om at gribe ind over for afdragsfrie lån for at lægge en dæmper på boligmarkedet.

Trods regeringens afvisning fastholder risikorådets formand, nationalbankdirektør Lars Rohde, at det er det helt rette tidspunkt til at gribe ind over for de mest forgældede boligejere.

»Jeg ved ikke, hvad det er, regeringen ikke forstår. Det er godt, at vi får sikret, at alle boligejere får gælden ned til et noget mere håndterbart niveau. Vi er internationalt et af de lande, hvor man skal komme med det mindste beløb for at købe en bolig. Hvis det var et finansielt produkt, så ville man fraråde danskerne at købe det,« siger Lars Rohde ifølge Berlingske.

På det seneste er tempoet på boligmarkedet gået ned i gear, men hvis boligpriserne fortsætter op, kan konflikten mellem Nationalbanken og regeringen udvikle sig, vurderer Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen.

»Konflikten med Nationalbanken behøver ikke at ende skidt for regeringen, hvis boligmarkedet begynder at køle af, men der skal nok være en del økonomer, som vil se tilbage på 2021 og tænke, at man missede en enestående mulighed for at forbedre strukturerne på boligmarkedet for at forebygge kriser,« siger han.

Investorer sværmer om dansk finansteknologi

Investorer skyder milliarder i danske løsninger inden for finansteknologi, der hjælper de små og mellemstore virksomheder med digitalisering.

Det viser en ny kortlægning fra Copenhagen Fintech efter en stor konference i sidste uge, skriver Børsen.

»De vigtigste højdepunkter på konferencen var klart, hvor stærkt det går inden for fintech-løsninger målrettet SMVer i Danmark, Norden og Europa. Her har Danmark helt klart indtaget en førerposition,« siger Thomas Krogh Jensen, der er administrerende direktør for Copenhagen Fintech.

Siden nytår går seks af de ti danskstartede fintechselskaber, der har rejst flest penge, efter de små og mellemstore virksomheder. I alt er der rejst 6,1 milliarder kroner, og de 3,3 milliarder er rettet den vej.

Thomas Krogh Jensen anslår, at dansk fintech beskæftiger 3.000 ansatte inden nytår.

I Danmark er der mellem 90 og 100 forskellige fintechløsninger, målrettet de små og mellemstore virksomheder.

Nu begynder kampen om erstatning efter Danske Banks hvidvasksag

Torsdag afholdes der forberedende retsmøde i en sag, der er anlagt mod Danske Banks tidligere topchef, nordmanden Thomas Borgen, skriver Berlingske. Netop denne sag har på det seneste udviklet sig dramatisk med udskiftning af dommeren og forkert udfyldte dokumenter.

Retsmødet torsdag er første skridt i domstolenes videre arbejde med at træffe afgørelse om, hvorvidt Thomas Borgen skal betale erstatning i et gigantisk søgsmål, der er anlagt mod ham personligt af 76 store investorer.

Sagen er en blandt mange sager, der udspringer af Danske Banks hvidvasksag, som nu på fjerde år fortsat kaster skygger over landets største bank.

I Berlingske kan du torsdag få et overblik over retsopgørene efter hvidvasksagen.

Tre ting, som investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder blandt andet øje med markedernes reaktion på udmeldingerne fra den amerikanske centralbank.

  • Umiddelbart tog investorerne godt imod den amerikanske centralbank Federal Reserves konklusion efter det ordinære septembermøde. Aktier har genvundet lidt af det, som de tabte mandag. Men reelt åbnes der nu for rentestigninger allerede i 2022 mod tidligere 2023. Hvor længe holder den gode aktiestemning på den baggrund?
  • PMI-tal fra Tyskland, eurozonen og USA er på nøgletalsagendaen. Nøgletallene har senest været lidt blandede. Fortsætter det?
  • De danske aktier fik hurtigt indhentet hovedparten af mandagens nedtur. Var det »hurtigt ned og hurtigt op igen« i Danmark, er det naturligt?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +1,00 procent
  • S&P 500: +0,95 procent
  • Nasdaq: +1,02 procent

Asien, aflæst torsdag kl. 06.45:

  • Japan Nikkei: -0,67 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,69 procent
  • Kina CSI: +0,58 procent