Efter en måneds våbenhvile: Trump er ved at miste tålmodigheden med Kina

For en måned siden blev USA og Kina enige om at begrave stridsøksen og starte nye handelsforhandlinger. Men den kinesiske regering er ikke nem at forhandle med og har svært ved at holde sine løfter, lyder det nu fra USAs præsident, Donald Trump.

De to præsidenter, Trump og Xi, gav hinanden hånden før et bilateralt møde under G20-topmødet i Japan i slutningen af juni måned. Foto: Kevin Lamarque/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE

Aktiemarkeder verden over drog et lettelsens suk, da USA og Kina for en måned siden blev enige om en våbenhvile i handelskrigen.

Verdens to største økonomier er dog langt fra enige om, hvordan det fremtidige handelssamarbejde skal se ud. Det ser ud til at være det eneste, der står klart efter to dages forhandlinger mellem repræsentanter fra de to landes regeringer.

Sideløbende med de officielle forhandlinger på Xijiao State Guest Hotel i Shanghai har den amerikanske præsident, Donald Trump, lagt yderligere pres på Kina og bidraget til ny nervøsitet på aktiemarkederne.

Det er sket i en byge af opdateringer på Twitter, hvor Trump har gjort det klart, at Kina efter hans opfattelse har svært ved at overholde de aftaler, som de to lande har indgået. Og så kan Trump heller ikke dy sig for at påpege, at den kinesiske vækstrate faldt til det laveste niveau i 27 år i andet kvartal.

»Kina klarer sig meget dårligt, det dårligste i 27 år – (Kina, red.) skulle begynde at købe vores landbrugsprodukter nu, men ingen tegn på, at det sker. Det er problemet med Kina, de leverer bare ikke. Vores økonomi er blevet MEGET større end den kinesiske de seneste tre år,« skrev Trump og fortsatte i et nyt tweet:

»Mit team forhandler med dem nu, men de ændrer altid aftalen til deres fordel i sidste ende. De burde nok vente på vores præsidentvalg for at se, om en demokrat som Sleepy Joe (Joe Biden, red.) bliver valgt. Så kunne de lave en GOD aftale og blive ved med at flå USA de næste 30 år, endda mere og bedre end nogensinde før. Problemet med det er dog, at hvis og når jeg vinder, er den aftale, de kan få, meget dårligere, end den vi forhandler nu …«

Teknologi og landbrugsprodukter

Selv om det er en måned siden, at våbenhvilen mellem de to lande blev indgået i forbindelse med det seneste G20-møde i Japan, hersker der stadig en del usikkerhed om de præcice præmisser for aftalen, og hvad de to parter hver især har forpligtet sig til.

Umiddelbart efter at våbenhvilen blev indgået, udtalte Donald Trump, at USA igen ville åbne for salg af amerikanske produkter til den kinesiske telegigant Huawei, mens Kina havde forpligtet sig til at købe amerikanske landbrugsprodukter.

Men Kina honorerer ikke sine forpligtelser, mener Trump altså nu. Ifølge det uafhængige medie South China Morning Post har flere kinesiske statsmedier dog rapporteret, at Trumps beskyldning er lodret forkert. Flere skibe med retning mod Kina er allerede blevet lastet med amerikanske landbrugsprodukter, lyder det. Tal fra det amerikanske landbrugsministerium viser da også, at sojaeksporten til Kina på nuværende tidspunkt ligger et godt stykke over normalen for årstiden.

Efter afslutningen på forhandlingerne onsdag udsendte det kinesiske handelsministerium en meddelelse, hvor det oplyses, at muligheden for yderligere køb af amerikanske landbrugsprodukter blev diskuteret. Meddelelsen indeholder dog ikke nærmere beskrivelse af, hvilke betingelser det i givet fald vil ske på.

I den kortfattede meddelelse bliver den seneste forhandlingsrunde også betegnet som »konstruktiv«, ligesom det fremgår, at forhandlingerne vil blive genoptaget i Washington til september.

Indenrigspolitiske spørgsmål

Efter de seneste dages forhandlinger vurderer chefanalytiker i Danske Bank Allan von Mehren, at der formentlig vil gå lang tid, før en aftale falder på plads. Han vurderer også, at en række indenrigspolitiske spørgsmål i USA kan ende med at blive udslagsgivende for handelskrigen i sidste ende.

»Jokeren er præsidentvalget og Trumps behov for vigtige landbrugsstemmer i svingstaterne i midtvesten. Mange amerikanske landmænd er nervøse for, at de mister deres hurtigst voksende marked også på lang sigt, hvis der ikke kommer en aftale snart. Det kan blive dyrt for et landbrug, som i forvejen er presset af lave priser og oversvømmelser i midtvesten,« vurderer Allan von Mehren i en kommentar til tallene, hvor han fortsætter:

»Trump er dog samtidig under pres fra andre sider for ikke at gå med til en aftale, der ikke er vidtrækkende nok. Dermed er han presset fra flere kanter. Den store joker er, om han kan finde på at øge presset på Kina endnu mere ved at lægge told på resten af deres eksport til USA på 300 milliarder (dollar, red.). Det har han tidligere truet med. Det vil være en yderligere mærkbar eskalering. Men det vil også ramme amerikansk økonomi, hvilket formentlig er årsagen til, at han tøver med at gøre alvor af truslen.«

Under handelskrigen har mange også holdt skarpt øje med den kinesiske økonomi og spekuleret i, hvorvidt en presset økonomi ville få Kina til at give indrømmelser over for USA. Men selv om handelskrigen har været med til at presse den kinesiske vækst ned til det laveste niveau i 27 år, har den kinesiske regering endnu ikke rystet på hånden. I stedet har lederne i Beijing lempet pengepolitikken og igangsat en række vækstinitiativer, der nu ser ud til at virke.

»Vækstmotoren kører på nedsat kraft, men der er ikke tegn på, at den er ved at gå helt i stå. Vi forventer at se fortsat svag vækst i de kommende måneder men en gradvis bedring i fjerde kvartal som følge af de stimuli, Kina er ved at gennemføre,« lyder Allan von Mehrens vurdering af den kinesiske økonomi.