Aktier jubler efter våbenhvile i handelskrigen: Nye rekorder på vej i USA

Trump og den kinesiske præsident Xi Jinping indgik over weekenden en våbenhvile i handelskrigen. Trods en usikker vej forude fejrer aktiemarkedet, at der ikke er kommet en optrapning af konflikten.

Den amerikanske præsident Donald Trump og Kinas leder Xi Jinping er blevet enige om en våbenhvile, og det sender aktierne skarpt højere mandag. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God morgen,

Og velkommen til julis første handelsdag, der slår en positiv tone an for den nye måned.

Aktiemarkeder verden over byder nemlig på flotte plusser hele vejen rundt, efter at den amerikanske præsident Donald Trump og hans kinesiske modstykke Xi Jinping over weekenden blev enige om en våbenhvile i handelskrigen. De to aftalte at genoptage forhandlingerne og ikke lægge yderligere straftold på hinandens varer, mens de stadig ligger i dialog.

Derudover gik Trump med til at delvist ophæve forbuddet mod salg af amerikanske varer til den kinesiske teknologigigant Huawei. Huawei er en af Kinas kronjuveler, og har været særdeles hårdt ramt af handelskrigen på grund af virksomhedens afhængighed af mikrochips fra amerikanske IT-giganter til produktion af blandt andet mobiltelefoner.

»Våbenhvilen er gode nyheder i den forstand, at det bekræfter, at begge sider gerne vil lave en handelsaftale. Præsident Trumps kommentarer efterfølgende antyder, at han ser en handelsaftale som en central del af sin valgkamp,« skriver analytikere i Danske Bank i en kommentar.

»Men der er stadig store udfordringer forbundet med at nå en aftale, der tilfredsstiller begge lejre, og vi forventer en ujævn vej fremad. Vi ser fortsat høj volatilitet i aktiemarkedet på kort sigt og ser ikke våbenhvilen som en »gamechanger« på valutamarkedet,« tilføjer de.

Hvis markedet holder den positive stemning hele dagen, står det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks til at slå ny rekord.

Handelskrigen har nu varet over et år og holdt aktiemarkedet som gidsel meget af tiden. Gnidningsfri global handel er som udgangspunkt god for global vækst, hvilket også giver støtte til aktier. Derfor har usikkerheden over stridigheden mellem USA og Kina ligget som en tåge over finansmarkedet og reageret på op- og nedturene i forhandlingerne. En løsning på konflikten bliver derfor set som positivt for aktiemarkedet.

Optimismen over våbenhvilen har mandag morgen også hjulpet til at overskygge en række skuffende nøgletal fra Asien. De såkaldte PMI-tal for Kina viste, at landets vigtige fremstillingssektor er i tilbagegang med negativ vækst i juni måned. Derudover kom Sydkorea også med handelstal for juni, der viste, at eksporten er faldet for syvende måned i træk på grund af uvisheden over handelskrigen. Eksportdata fra Sydkorea bliver ofte set som et parameter for global vækst, så den negative udvikling har skabt frygt for, at handelskrigen rammer verdensøkonomien hårdt.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 9.00: Yi Gang, chef for Kinas centralbank, taler i Helsinki
  • Kl. 9.55: Tyskland – endelige PMI-tal for juni
  • Kl. 10.00: Eurozonen – endelige PMI-tal for juni
  • Kl. 16.00: USA – ISM-industrital for juni

Virksomheder i fokus

  • Mærsk-aktien er i fokus, efter at Berlingske skriver, at topinvestorer tvivler på virksomhedens store vækstplan. ATP siger for eksempel, at det bliver »særdeles svært« at nå i mål.
  • Nordea meddelte henover weekenden, at koncernchef Casper von Koskull går på pension ved udgangen af 2020, og at processen for at finde en afløser er i gang. Berenberg har efterfølgende skåret Nordeas kursmål til 63,60 kroner fra 71,16 kroner. Aktien lukkede i fredags i en kurs på 47,74 kroner.
  • Vestas Wind Systems annoncerede over weekenden nye ordrer med en samlet kapacitet på 1.152 megawatt, hvilket har fået den samlede ordreindgang i andet kvartal op på 4,6 gigawatt. Det er over analytikernes forventninger.