Direktør i eksportfirma: Jeg kan ikke mindes, hvornår usikkerheden har været så stor som nu

Det er masser af kunder i butikken hos den fynske design og møbelvirksomhed Cane-line. Alligevel er usikkerheden for 2019 stor, erkender adm. direktør Brian Djernes.

Brian Djernes er administerende direktør i virksomheden Cane-Line, der ligger i Rynkeby på Fyn. Omkring 90 pct. af Cane-lines omsætning er baseret på eksport, men Brian Djernes fremhæver, at der er stor usikkerhed om 2019. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er pænt gang i omsætningen og masser af nye kunder. Alligevel begynder nervøsiteten og usikkerheden for alvor at gøre sit indtog hos adm. direktør Brian Djernes fra virksomheden Cane-line på Fyn. Vil Brexit, Trump og aktieuroen sende den globale økonomi ned i et dybt hul her i det nye år?

Cane-line er en design- og møbelvirksomhed med 75 ansatte i Danmark og 850 i Asien. Omkring 90 pct. af virksomhedens omsætning er baseret på eksport. Det største marked er Tyskland, men i stigende grad også USA. Virksomheden sælger både til private via møbel- og designbutikker og til virksomheder.

I de senere år har Cane-line haft en ganske pæn fremgang og siden sommer ansat omkring ti nye medarbejdere, men Brian Djernes frygter, at der kan være urolige tider forude. Også selv om virksomheden helt konkret ikke kan mærke noget endnu.

»Afsætningsforholdene ser jeg som vores største trussel i det nye år. Jeg tror som udgangspunkt, at det kommer til at gå godt. Men usikkerheden er meget stor med Brexit og handelskrigen med mere. Hvis jeg nøgternt ser på vores case og tal, ser det fint ud, men når jeg læser aviser og ser nyheder, ser det meget broget ud,« siger Brian Djernes.

Stort udfaldsrum

Han deltager i Dansk Industris virksomhedspanel og har i den forbindelse svaret på, hvad han betragter som de største trusler mod virksomhedens vækst i 2019. Generelt set er virksomhederne fortsat optimistiske, men optimismen er også aftagende. Andelen af virksomheder, som slet ikke ser nogen trusler mod deres vækst, falder kraftigt. Og andelen af eksportvirksomheder, som frygter for deres afsætning, er blevet fordoblet.

Adm. direktør for Cane-line på Fyn, Brian Djernes.

»Hvis jeg nøgternt ser på vores case og tal, ser det fint ud, men når jeg læser aviser og ser nyheder, ser det meget broget ud.«


Bekymringerne i DIs virksomhedspanel minder meget om den, som deltagere i Berlingskes Toplederpanel gav udtryk for kort før jul.

»Generelt når jeg ser på 2018, er det gået godt. Men når jeg ser ind i 2019, kan jeg ikke huske, hvornår vi sidst har haft et så stort udfaldsrum for, hvordan det kan gå. Det kan gå rigtig godt, men også rigtig dårligt. Jeg kan ikke mærke nogen nedgang i væksten rundt omkring, men jeg frygter, at en nedgang i økonomien kan gå hen og blive en selvopfyldende profeti,« siger Brian Djernes.

»Hvis folk er bekymrede og begynder at holde igen med privatforbruget, og virksomhederne gearer ned for deres investeringer, fordi de tror på dårligere økonomi, så ender det med, at vi får lavere vækst. Hvis der er nok, som tror på, at det kommer til at gå sådan, så bliver det sådan,« siger Brian Djernes.

Til gengæld kan Cane-line ikke for alvor mærke, at det er svært at få nye medarbejdere. Det er mangel på arbejdskraft, hvilket de fleste virksomheder mener, er deres største trussel mod væksten. Hos Cane-line har man imidlertid ikke haft problemer med at få fat i de nye medarbejdere, der er blevet ansat det seneste år.