Humøret var top: Nu giver Trump og Brexit sure smileys hos toplederne

Andelen af eksportvirksomheder, som frygter for deres afsætning, er blevet fordoblet det seneste år, viser nye tal fra Dansk Industri. Frygten er fuldt forståelig, mener svenske SEB.

Handelskrig, Brexit og svagere global økonomi skaber nervøsitet for afsætningen i de danske eksportvirksomheder. Det er helt afgørende for vores opsving, at eksporten kommer op i gear her i det nye år, fremhæver Dansk Industri. Arkivfoto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Humøret var i top, og optimismen boblede på direktørgangene i de danske eksportvirksomheder i begyndelsen af 2018, men så gik præsident Donald Trump i kødet på kineserne, og humøret røg i bund. Andelen af eksportvirksomheder, der frygter for deres afsætning, vokser kraftigt.

Ved indgangen til 2018 var det otte pct., der mente, at frygt for afsætningen var den største bremse for deres vækst. I år er det tal vokset til 16 pct. Udover handelskrigen er det Brexit og usikkerhed om væksten i den globale økonomi, der skaber nervøsitet. Det viser Dansk Industris virksomhedspanel.

DI spørger hvert år op til nytår virksomhederne om, hvad de frygter mest i det kommende år. Overskriften i 2019 er bekymrede virksomheder med trusler, som kommer fra både nær og fjern. Bekymringene hos DIs virksomhedspanel ligger derved meget tæt på den usikkerhed, som deltagerne i Berlingskes Toplederpanel gav udtryk for lige før jul.

»Det nye år bliver endnu et, hvor vi vil se stigende beskæftigelse og nye rekorder i antal job, men det er også et år, hvor virksomhederne med den ene hånd skal kæmpe for at få nok arbejdskraft og med den anden hånd skal være meget opmærksomme på, hvad der sker på markederne,« siger direktør i DI, Kent Damsgaard.

Står i stampe

I DIs virksomhedspanel deltager i alt 489 virksomheder, og generelt set er der ganske pæn optimisme hos virksomheder også for 2019. Men truslerne mod virksomhedernes vækst vokser. Det er samtidig tydeligt, at den danske økonomi nærmest er blevet skåret over i to.

Den største trussel mod virksomhedernes vækst er fortsat mangel på arbejdskraft.

27 pct. af virksomhederne ser det som en risiko. Det er det højeste niveau i de fem år, panelet har kørt. Men når det gælder frygten for, at afsætningen svigter, er det kun blandt eksportvirksomhederne, at den er øget. Det ikke er tilfældet blandt de virksomheder, som er koncentreret om hjemmemarkedet.

Kent Damsgaard påpeger, at nervøsiteten for fremtiden hos eksportvirksomhederne kommer efter et år, hvor den danske eksport har haft det svært. Virksomhedernes tro på, at 2018 blev et rigtig godt år for eksporten, har således ikke holdt stik.

»Vi kender endnu ikke de endelige tal for 2018, men eksporten kan ende med at stå i stampe. Det er næsten utænkeligt, at det kan ske igen, og det er helt afgørende for opsvinget, at det kommer til at vende. Når det er sagt, må man sige, at hvis vi ikke formår at få fremgang, når der er global vækst, så bliver det ikke nemmere for os, når der ikke er så meget medvind på eksportmarkederne,« siger Kent Damsgaard.

Han understreger, at det er vigtigt, at virksomhederne ikke holder igen trods den større usikkerhed.

»Virksomhederne skal fortsat være opsøgende og prøve at få nye kunder. Vi har specielt en udfordring med at få små og mellemstore virksomheder til at eksportere mere. Mange af virksomhederne eksporterer til Norge og Sverige, men der er et stort potentiale for dem til at komme længere ud i Europa,« siger Kent Damsgaard.

Forståelig frygt

Vi kender endnu ikke det endelige tal for den danske eksport i 2018. Men i sidste uge viste tal fra Danmarks Statistik, at vareeksporten steg med 0,8 pct. fra oktober til november. Over de seneste tre måneder er eksporten vokset med 0,6 pct. Det er en fornuftig fremgang, men det ændrer ikke på, at eksporten for hele sidste år har skuffet.

Nykredit bemærker, at fremgangen i eksporten for hele 2018 sandsynligvis kun bliver på omkring én pct. Det vil i givet fald være den svageste fremgang siden 2012.

Direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard.

»Vi kender endnu ikke de endelige tal for 2018, men eksporten kan ende med at stå i stampe. Det er næsten utænkeligt, at det kan ske igen.«


Seniorøkonom hos Dansk Erhverv Katrine Ellersgaard Nielsen fremhæver, at det generelt går godt med økonomien både herhjemme og i udlandet, men det hele begynder at hænge i en tynd tråd.

Hun mener, at der er en sammenhæng mellem eksportvirksomhedernes frygt for deres afsætning og mangel på arbejdskraft.

»Blandt vores medlemsvirksomheder er det hver tredje, der siger, at mangel på arbejdskraft er en barriere for deres eksport. Det handler også om, at Danmark ikke er det eneste land, som er tæt på kapacitetsgrænsen. Der er også mangel på arbejdskraft i lande som USA og Tyskland,« siger Katrine Ellersgaard Nielsen, der fremhæver, at hos medlemmerne af Dansk Erhverv er de to største barrierer for mere eksport dels mangel på tid til at undersøge nye muligheder, dels mangel på viden og kendskab til udenlandske markeder.

»Løsningen på de to benspænd er imidlertid også mere arbejdskraft,« siger hun.

Makrostrateg hos svenske SEB Elizabeth Mathiesen mener, at erhvervsledernes bekymring er fuldt forståelig, selv om udgangspunktet er godt.

Hun fremhæver, at der to ting, man kunne være bekymret for, når det gælder udsigterne for eksporten. Den ene er den danske konkurrenceevne. Den anden er væksten hos vores handelspartnere.

»Konkurrenceevnen giver ikke anledning til bekymring, da de danske lønninger over de seneste par år er steget langsommere end hos vores konkurrenter. Det er den del af historien, vi selv har kontrol over. Til gengæld er der tegn på svagere vækst på de markeder, hvor vi sælger vores varer. Som udgangspunkt forventer vi ikke en voldsom opbremsning, men så skal vi snart se nogle bedre nøgletal,« siger Elizabeth Mathiesen og påpeger, at handelskrigen kommer oven i stigende usikkerhed om den globale økonomi.