Danskerne vil sætte fuld tryk på havearbejdet og have nyt køkken midt i genåbningen – der kan dog være et stort problem

Trods genåbning sætter danskerne fuld tryk på forbedringer af deres bolig. Interessen for boligforbedringer er ovenikøbet en smule højere end i august 2020, viser ny undersøgelse. Men det kan blive svært for danskerne at få en håndværker i den kommende tid.

Syv ud af ti danskere vil sætte gang i forbedringer af deres bolig, viser ny undersøgelse. Det drejer sig i høj grad om mindre ting som eksempelvis malerarbejde. Arkivfoto: Christian Als/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Coronakrisen preller af på danskernes privatøkonomi, og nu vil de sætte endnu mere gang i boligforbedringerne. Danskerne har fortsat masser af tid, og genåbningen ser ikke ud til at lægge en dæmper på lysten til at lave nye boliginvesteringer.

Det er analyseinstituttet YouGov, der har foretaget en rundspørge til et repræsentativt udsnit af danskere for Danske Bank. I undersøgelsen kan man se, at 70 procent af danskerne overvejer boligforbedringer. Det er især de mindre forbedringer som eksempelvis malerarbejde og forbedringer i haven, der er populære.

En del vil dog også gerne have nyt køkken eller nyt badeværelse.

Danskernes lyst til at få lavet boligforbedringer er en af de store overraskelser under coronakrisen, og den er på ingen måde ved at tage af. Da Danske Bank spurgte om det samme i august 2020, overvejede 66 procent af danskerne forbedringer af deres bolig.

»Tid betyder meget. Både tid til at være hjemme og opdage alle de ting, man gerne vil have forbedret eller lavet om på, og tid til rent faktisk at gøre noget ved det. Samtidig har mange boligejere haft et økonomisk overskud til at sætte projekter i gang blandt andet på grund af feriepengene, og fordi de har sparet penge på andre typer forbrug, der ikke har været muligt under corona,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank.

»Læg dertil stigende friværdier, og så er der grobund for større boliginvesteringer,« siger hun.

Louise Aggerstrøm Hansen fremhæver, at ud over feriepengene er der også kommet en udvidelse af håndværkerfradraget og bygningspuljen. Tilskud fra sidstnævnte kan bruges til energiforbedringer.

Den fortsatte lyst til masser af boligforbedringer kommer samtidig med, at beskæftigelsen inden for byggeriet er kommet op på det højeste niveau siden 2008. Derfor kan det blive stadig sværere for danskerne at få fat i en håndværker.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank

»Hvis formålet er at støtte en branche, der er hårdt ramt af coronakrisen, er håndværkerfradraget altså ikke det mest oplagte sted at starte.«


»Der er ikke meget i tallene, der peger på, at byggeriet generelt er presset af en lav efterspørgsel – snarere tværtimod. Hvis formålet er at støtte en branche, der er hårdt ramt af coronakrisen, er håndværkerfradraget altså ikke det mest oplagte sted at starte« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Krisen preller af

Coronakrisen har ramt den danske økonomi på et tidspunkt, hvor danskernes opsparing boomer, og der er masser af penge på bankbøgerne. Det blev ligeledes slået fast af en ny analyse fra Danmarks Statistik. Den viser, at næsten otte ud af ti danskere fandt det i varierende grad let at få pengene til at slå til. Det er oplysninger fra Danmarks Statistiks årlige levevilkårsundersøgelse.

Den blev gennemført i foråret 2020 og kommer således med et lille års forsinkelse. Men Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, fremhæver, at den alligevel giver et godt indblik i, hvordan danskerne ved starten på krisen så på deres privatøkonomi.

Han fremhæver, at Arbejdernes Landsbank i tillæg via Voxmeter i februar har spurgt danskerne om synet på deres privatøkonomi.

»Her kan vi se, at syv ud af ti danskere svarer, at krisen ikke har gjort dem mere nervøse, hvilket er nogenlunde det samme billede, som da vi spurgte danskerne om det samme i juni og oktober sidste år. Det vidner også om, at flertallet af danskerne ikke er blevet mere nervøse for deres privatøkonomi som følge af krisen,« siger han.

Brian Friis Helmer understreger dog, at coronakrisen har betydet en kraftig stigning i ledigheden, og for nogle familier har krisen derfor ramt hårdt. Det er dog gået den rigtige vej, og stadig flere danskere er kommet i arbejde igen.

»Retter vi blikket mod forbrugertilliden, er den på sit højeste i 13 måneder, hvor danskerne finder forårsoptimismen frem i takt med genåbningen af samfundet. Det er især tilliden til ens egen families økonomi, der trækker op,« siger Brian Friis Helmer:

»Også på boligmarkedet blæser der lune vinde, hvor både restancer og antallet af tvangsauktioner er på de laveste niveauer i 12 år, hvilket blot understreger, at danskerne overordnet set ikke har udfordringer med at betale terminen.«