Dan Jørgensen skal vælge side i ophedet strid om ny oliejagt

Torsdag skal klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) svare på, om den danske regering vil bremse oliejagten i Nordsøen. Det ønsker Alternativet, Enhedslisten og miljøorganisationer, imens olieindustrien advarer mod at standse.

Oliebranchen mener, at der i mange år frem vil være brug for olie og gas, og at det derfor er nødvendigt at fortsætte jagten på olie i Nordsøen. Her ses platformen Tyra Øst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Total
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver et vigtigt første pejlemærke i debatten om den danske stats fortsatte jagt på oliemilliarder i Nordsøen, når klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) torsdag skal udlægge regeringens holdning til det kildne spørgsmål.

Helt konkret går diskussionen på, om Danmark fortsat skal jage olie i ottende udbudsrunde, der giver energiselskaber mulighed for at gå efter at tage olie op af den danske undergrund potentielt frem til 2055. Oliebranchens direktør, Martin Næsby, har hele tiden slået til lyd for, at det vil give mening at fortsætte med hive olie op, fordi der ifølge brancheorganisationen fortsat vil være store indtægter i Nordsøen, der vil kunne komme den danske stat til gode.

»Parallelt med den grønne omstilling har vi brug for olie og gas i mange år endnu, og det vil være en meget stor fordel for Danmark, at vi i den periode kan være selvforsynende,« lød det fra Martin Næsby, da udbudsrunden blev skudt i gang.

Her blev der også peget på, at det er forudsætning for industrien, at der fortsat er tilstrækkelige vilkår til, at det kan betale sig for selskaberne at hente olien op.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen skal svare på, om regeringen vil fortsætte oliejagten i den såkaldte ottende udbudsrunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Arkiv.

Helt modsat står Enhedslisten og Alternativet, der har kaldt Dan Jørgensen i samråd. De vil kort og godt have svar på ministerens holdning til at aflyse den ottende udbudsrunde og udfase olieproduktionen i Nordsøen.

Også miljøorganisationen Greenpeace mener, at det er på tide at stoppe oliejagten.

»Alle de danskere, der gjorde valget til et klimavalg, kan lige nu holde vejret med forhåbningen om, at regeringen som den første nogensinde siger nej til at udvide og forlænge jagten efter olie og gas i Nordsøen,« siger klimapolitisk leder i Greenpeace i Danmark, Jens Mattias Clausen, i en kommentar.

Organisationen peger på, at en række lande har indført eller har planer om indføre et stop for nye tilladelser til at lede efter og udvinde olie og gas. New Zealand besluttede i 2018 at stoppe udstedelsen af nye tilladelser til offshore-efterforskning. Det samme gælder i Frankrig, hvor der blev sat en stopper for nye tilladelser i 2017 med 2040 som slutdato for al udvinding. Også andre steder er der planer om lukke og slukke for olieudvindingen.

Olieselskaberne trækker ikke desto mindre mere olie op af undergrunden end tidligere, og i et interview har Shells topchef, Ben van Beurden, advaret mod »dæmoniseringen« af olie.

I alt fire selskaber har ansøgt om at hente fossile brændsler op fra undergrunden – potentielt frem til 2055.

Der er tale om Ardent Oil Ltd, Lundin Norway AS, MOL Dania ApS og Total E&P Danmark A/S. Den danske stat vil sidde med i form af Nordsøfonden med en andel på 20 procent.