Coronakrisen har sendt danskerne på rekordjagt efter udenlandske aktier: Se, hvad der bliver købt

Siden coronakrisen begyndte, har danskerne investeret i udenlandske aktier for 16 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Nationalbank. Aktier, som bliver omtalt i medierne, er meget populære.

Coronakrisen har fået danskerne til at gå på jagt efter udenlandske aktier, viser nye tal fra Danmarks Nationalbank. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Coronakrisen har vendt op og ned på mange ting, og den har også sendt danskerne på jagt efter udenlandske aktier. Faktisk har de danske husholdninger aldrig købt så mange udenlandske aktier via banker eller handelsplatforme, som de har gjort, efter at vi blev ramt af coronaepidemien.

Samlet set er der netto købt udenlandske aktier for 16 milliarder kroner siden slutningen af marts 2020. Det viser tal fra Danmarks Nationalbank. Dermed kom danskernes samlede beholdning af udenlandske aktier op på 108 milliarder kroner. Derudover ejer danskerne også udenlandske aktier via investeringsforeninger og deres pensionsopsparinger.

Danmarks Nationalbank

»De danske husholdninger har især købt udenlandske aktier, der ofte har været nævnt i medierne.«


»De danske husholdninger har især købt udenlandske aktier, der ofte har været nævnt i medierne. Aldrig før har danske husholdninger søgt så meget på aktier via nettet, som i slutningen af 2020 og starten af 2021. Husholdningerne har især købt aktier i luftfartsselskaberne SAS og Norwegian,« skriver Nationalbanken.

»Også mere utraditionelle softwareaktier som spilfirmaet Kahoot og det sydkoreanske videospilfirma Gravity har været populære blandt danske husholdninger,« fremhæver Nationalbanken.

Den store omtale af den amerikanske spilbutik GameStop i januar og februar fik også en række danskere til at vende næsen den vej, når de skulle købe udenlandske aktier.

Ser man på den samlede beholdning, så er det Nordea, der står højt på listen sammen med aktier fra de amerikanske giganter Apple, Microsoft, Tesla og Amazon. De fem aktier udgør 17 procent af danskernes udenlandske aktieportefølje.

Populære danske aktier

Selvom coronakrisen har fået danskerne til at gå på jagt efter flere udenlandske aktier, er det dog stadig de hjemlige aktier, som bliver foretrukket. Det viser en analyse fra Danske Bank, der blev beskrevet i Berlingske i starten af året.

Danske aktier udgør i alt 74 procent af danskernes porteføljer. Amerikanske aktier udgør 12 procent, mens europæiske udgør ti procent. Sundhed er størst med en allokering på 37 procent.

21 procent af de danske investorer har Novo Nordisk i deres portefølje, mens ni procent har Ørsted, og seks procent Vestas. Fem procent af de danske investorer har Genmab, fire procent har Coloplast, mens tre procent har GN Store Nord og Ambu.

Tallene i analysen dækker udelukkende kunder i Danske Bank.

Tal fra november 2020 viste, at danskerne dengang samlet var kommet op på at have mere end 400 milliarder kroner investeret direkte i danske aktier. Det var rekord.

Dertil kommer investeringer i udenlandske aktier, store pensionsopsparinger og ikke mindst investeringsforeninger, hvor milliarderne også er strømmet ind.