USAs centralbank puster nyt liv i aktier: Kursrekorder i USA og Tyskland

Den amerikanske centralbank forsikrede et nervøst aktiemarked om, at renten ikke kommer til at stige, selvom økonomien buldrer derudad, og inflationen stiger. Berlingskes økonomiredaktør, Ulrik Bie, tror ikke, at roen varer ved.

Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank, Federal Reserve eller Fed, har skabt ny optimisme om fremtidig vækst i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Greg Nash/Reuters/Ritzau Scanpix

Det bedste af begge verdener.

Sådan beskriver aktieanalytikere mødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften, der var ugens helt store højdepunkt i investeringsverdenen. På mødet formåede centralbankchef Jerome Powell at skabe optimisme om fremtidig vækst i USA, men samtidig love, at renterne ikke stiger før 2024. Centralbanken hævede vækstprognosen for 2021 til 6,5 procent fra 4,2 procent.

Høj vækst og lave renter er en forrygende kombination for aktier, og efter mødet vendte de amerikanske indeks minusser til plusser. Dow Jones Industrial Average og S&P 500 slog begge rekorder, og torsdag stiger aktierne også bredt i Europa. Blandt andet har det tyske DAX 30 ramt sit højeste niveau nogensinde.

»Den var den første helt store test for Fed (Federal Reserve, red.), og Powell bestod til ug,« siger Simon Bjørn Kristiansen, seniorstrateg i Nordea.

»Markedet har det sidste stykke tid prøvet at udfordre Feds timing på rentestigninger og indregnet, at de vil komme tidligere end ventet, og at der vil være flere af dem. Men Powell lykkedes med at sende et stærkt budskab om, at der ikke kommer rentestigninger, selvom han ret signifikant opgraderede vækstforventningerne. Det er et godt miljø for aktier,« tilføjer han.

Renteuro og høj inflation

Efter den seneste renteuro havde investorerne med spænding set frem til, hvordan Powell ville adressere de stigende renter. Siden begyndelsen af 2021 er den tiårige amerikanske statsrente steget støt og har nu ramt det højeste niveau i over et år omkring 1,7 procent. Renten tog et ekstra nøk opad torsdag, da investorerne havde haft tid til at fordøje budskabet fra den amerikanske centralbank.

Det gav en blandet start på aktiedagen i USA, hvor det IT-tunge Nasdaq dykkede over en procent, mens S&P 500 steg 0,3 pct. Højere renter går særligt ud over dyrt prissatte aktier, og mange IT-aktier har fået kursklø i 2021.

»Det er helt normalt at se højere renter efter en periode med recession og på vej ind i et opsving. Vi så det også i 2009 og 2010 efter finanskrisen. Så vi har set det mange gange før, og Fed lagde vægt på, at de ikke er så bange for de stigende renter, fordi det er noget, der er helt normalt,« siger Simon Kristiansen.

De stigende renter er kommet, fordi investorerne forventer, at der kommer et kæmpe økonomisk opsving, når verden genåbner efter coronanedlukningerne, og at de enorme finanspolitiske hjælpepakker sætter turbo under forbruget – herunder særligt præsident Joe Bidens redningskrans på 1.900 milliarder dollar, der inkluderer en check på 1.400 dollar til de fleste amerikanere. Beløbet kommer allerede ind på kontoen fredag.

Frygten er imidlertid, at det økonomiske opsving vil føre til en overophedning og stigende inflation og i sidste ende vil tvinge centralbankerne til at hæve renten. Den frygt var også årsag til de store fald på aktiemarkedet i slutningen af februar og starten af marts.

Det store dilemma

Powell fik med sit budskab onsdag aften foreløbig dulmet nerverne, men ifølge Berlingskes økonomiredaktør, Ulrik Bie, vil nervøsiteten over stigende renter hurtigt vende tilbage.

»Centralbankens medlemmer forventer nemlig, at USA vil have nået fuld beskæftigelse ikke så langt inde i næste år. Det er endda uden den infrastrukturpakke, som præsident Biden er ved at udarbejde, og dermed kan presset på arbejdsmarkedet hurtigt tage til,« siger han.

»Det betyder, at risikoen for en længerevarende periode med inflation bliver så meget desto større,« tilføjer han, og opridser et dilemma for Powell og resten af den amerikanske centralbank:

»Hvis man fastholder den ekstremt lempelige pengepolitik alligevel, så stiger risikoen for høj inflation og dermed højere renter. Hvis man roligt flytter foden en anelse til bremsen, så vil der også komme lidt højere renter. Det er næsten umuligt med et gigantisk opsving forude at tro, at renten skal blive ved med at være tæt på nul i al evighed,« forklarer Ulrik Bie.

Forbrugsfesten kommer

Simon Kristiansen fra Nordea er enig i, at der vil komme højere inflation, men forventer ligesom Powell, at det er midlertidigt. Derfor er han heller ikke bekymret for, at presset på arbejdsmarkedet vil blive så stort, at det fører til en lønfest, der udhuler virksomhedernes indtjening, og dermed trækker aktiemarkedet med ned.

»Der er en masse forbrugere, som skal ud at bruge en masse penge. Det skaber en høj efterspørgsel efter varer, så virksomhederne kan sætte højere priser. Samtidig kommer der til at gå lang tid, før arbejdsmarkedet er tilbage på samme niveau som før krisen,« siger Nordea-strategen.

»Indtil da kan virksomhederne sætte en relativt høj pris på deres varer, mens omkostninger til løn kommer til at forblive lave. Det er en god situation for virksomhederne, fordi så stiger deres indtjening og deres marginer. Det burde være godt for aktier,« siger han.